to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:06 | 04.07.2018

Πολιτική

Ηχηρή απάντηση Μοσκοβισί σε ΝΔ και Μητσοτάκη: Όσοι μιλάνε για 4ο μνημόνιο λένε ψέματα (βίντεο)

Μετά τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΝΔ επιτέθηκε στον Π. Μοσκοβισί και στη συζήτηση για το τέλος των μνημονίων στο ευρωκοινοβούλιο - «Ένας πολιτικός δεν πρέπει να στρέφεται κατά της αλήθειας» η σκληρή απάντηση του Μοσκοβισί


Ηχηρή απάντηση στις νουθεσίες Κ. Μητσοτάκη έδωσε από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας πως λένε ψέματα όσοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει τέταρτο μνημόνιο.

«Οι Έλληνες πολιτικοί, βάσει αυτών που άκουσα χθες, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με αυτά που λένε καθώς ένας πολιτικός δεν πρέπει να στρέφεται κατά της αλήθειας. Η ενισχυμένη εποπτεία δεν αποτελεί τέταρτο πρόγραμμα. Δε μιλάμε για τέταρτο πρόγραμμα, αυτό είναι ψέμα», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Επίτροπος, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον πρόεδρο της ΝΔ ο οποίος είχε κάνει λόγο για τέταρτο μνημόνιο, καλώντας τον Π. Μοσκοβισί «να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του».

Ο Μοσκοβισί ανέφερε επίσης ότι μετά από οχτώ χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται πάλι στον δρόμο της κανονικότητας. Είναι μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, γυρίζουμε σελίδα και αφήνουμε πίσω μας την οικονομική κρίση, επισήμανε, θυμίζοντας πως τα τελευταία χρόνια ήταν ιδιαίτερα επώδυνα για τον ελληνικό λαό και κυρίως τη μεσαία τάξη και τους πιο ευάλωτους.

Από το 24ο λεπτό ολόκληρη η απάντηση Μοσκοβισί

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια σύμμαχος του ελληνικού λαού και όχι της μίας ή της άλλης κυβέρνησης. Πρόσθεσε, δε, ότι αν είχε γίνει το Grexit θα είχαμε κατακερματισμό της Ευρωζώνης. Οι Έλληνες είναι αξιοθαύμαστοι για την προσήλωσή τους στην Ευρωζώνη, υπογράμμισε, υποστηρίζοντας ότι στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καμία χώρα δεν έκανε τόσο μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα όσο η Ελλάδα.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη φορολογική μεταρρύθμιση, στο κτηματολόγιο, στο συνταξιοδοτικό σύστημα που σήμερα είναι πολύ περισσότερο βιώσιμο, ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κόκκινων δανείων παρατήρησε ότι η κατάσταση βελτιώνεται. Η μόνη αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση του χρέους είναι η ανάπτυξη, σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει ο φαύλος κύκλος του χρέους. Η ευθύνη ανήκει τώρα στις ελληνικές κυβερνήσεις, υπογράμμισε.

Δεν είναι έντιμο να με κατηγορείτε ότι παίζω παιχνίδια: Χαστούκι στον Μητσοτάκη και στην δευτερολογία του ο Μοσκοβισί

Η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος είναι εξαιρετικό νέο και για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη» τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί στη δευτερολογία του κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα, στο Στρασβούργο. Ο ίδιος, είπε ότι δεν είναι σίγουρα ώρα για θριαμβολογίες, αλλά ούτε για καταστροφολογίες, καθώς αν και δεν έχει σωθεί πλήρως η Ελλάδα, πηγαίνει καλύτερα, καθώς έχει πετύχει εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα. 

Ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε τη συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου, ως «την καλύτερη δυνατή συμφωνία» καθώς όπως είπε, «ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και τις ανάγκες του ελληνικού λαού» και ταυτόχρονα διασφαλίζει τους εταίρους της Ελλάδας, αφήνοντας «ελευθερία και χρόνο» στην χώρα να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη.Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε αναφορικά με τη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας, ο κ. Μοσκοβισί επέμεινε ότι η συμφωνία δεν αποτελεί «συγκεκαλυμένο τέταρτο μνημόνιο», αλλά ότι σκοπός είναι να διασφαλίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

«Με κατηγορήσατε ότι παίζω πολιτικό παιχνίδι» είπε ο Π. Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί «έντιμη» αυτή τη στάση, γιατί αν παίζει ένα παιχνίδι, είναι «το παιχνίδι της Ευρώπης». «Η Επιτροπή στάθηκε στο πλευρό όλων των κυβερνήσεων, συνεργάστηκα με τον πρωθυπουργό Σαμαρά και τους προκατόχους του, όπως με τον Τσίπρα και τον Τσακαλώτο, γιατί αγαπώ την Ελλάδα» είπε, τονίζοντας ότι «τα πολιτικά πάθη δεν πρέπει να οδηγούν στην απαξίωση μιας καλής συμφωνίας σε βάρος της χώρας». «Υπάρχουν όντως πολλές βελτιώσεις που θα μπορούσαν γίνουν αλλά η πορεία είναι σωστή. Είναι θέμα εντιμότητας και αλήθειας», κατέληξε.

M. Σεντένο: Η Ελλάδα μπαίνει στην ομάδα των χωρών που βγήκαν επιτυχώς από το πρόγραμμα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο κλείνοντας τη συζήτηση στην Ευρωβουλή, δήλωσε «ακόμα πιο πεπεισμένος» ότι «η μελλοντική επιτυχία της Ελλάδας εξαρτάται από την ανθεκτικότητα των μεταρρυθμίσεων στη διάρκεια των πολιτικών και οικονομικών κύκλων», σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις «ωριμάζουν αργά» και ότι πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος. 

Είπε επίσης, πως «έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε υπερήφανοι» που η Ελλάδα μπαίνει στην ομάδα των χωρών που βγήκαν επιτυχώς από το πρόγραμμα, τονίζοντας ότι η χώρα είναι «έτοιμη να γυρίσει σελίδα» και «καλά εξοπλισμένη» για να διατηρήσει μια ισορροπημένη, βιώσιμη ανάπτυξη - και το ευρώ βγαίνει «ισχυρότερο από αυτήν την εμπειρία».

Δ. Παπαδημούλης: «Τα βάζουν με τους Σεντένο κ Μοσκοβισί, επειδή η κυβέρνηση Τσίπρα βγάζει την Ελλάδα απ τα Μνημόνια»

«Οι Κασσάνδρες των Αθηνών, που άφησαν την πατρίδα με έλλειμμα 15,1% το 2009 -κ σήμερα έχουμε πλεόνασμα 0,8%, μοιρολογούν κ καταστροφολογούν, τα βάζουν με τους Σεντένο κ Μοσκοβισί, επειδή η κυβέρνηση Τσίπρα βγάζει την Ελλάδα απ τα Μνημόνια»τόνισε κατά τη δική του τοποθέτηση ο Δημ. Παπαδημούλης:

Μια ακόμη επίθεση της ΝΔ από τον Κεφαλογιάννη νωρίτερα

Ακόμα ένα κρούσμα πανικού της ΝΔ σημειώθηκε στη συζήτηση για το τέλος των μνημονίων στο ευρωκοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μ.Κεφαλογιάννης επιτέθηκε στον Π. Μοσκοβισί, πιάνοντας το νήμα από τις «νουθεσίες» Μητσοτάκη και Χατζηδάκη στον Ευρωπαίο Επίτροπο, επειδή είπε ότι ολοκληρώνονται τα μνημόνια:

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Σκασμένη» η Νέα Δημοκρατία

Το σχετικό σχόλιο της Ράνιας Σβίγκου:

 

 

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)