to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:05 | 03.06.2017

Διεθνή

Ο ΟΗΕ επέβαλε κυρώσεις σε 14 αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε χθες Παρασκευή κυρώσεις σε βάρος 14 βορειοκορεατών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου ως επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, καθώς και 4 εταιρειών, τα τυχόν περιουσιακά στοιχεία των οποίων στο εξωτερικό πλέον θα δεσμευθούν, ενώ επέβαλε επίσης σε όλα τα νομικά και φυσικά πρόσωπα αυτά ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.


Το ΣΑ ενέκρινε ομόφωνα τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, αντιδρώντας στη συνέχιση και την κλιμάκωση από τη Βόρεια Κορέα των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων παρότι της έχουν απαγορευθεί από τον ΟΗΕ.

Η επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της ΛΔ Κορέας είναι η πρώτη τέτοια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αφότου ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η κυβέρνηση του Τραμπ ασκεί επιθετικά πίεση στην Κίνα για να χαλιναγωγήσει την απομονωμένη διεθνώς Βόρεια Κορέα κι έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως «όλες» οι επιλογές βρίσκονται πάνω στο τραπέζι αν η Πιονγκγιάνγκ συνεχίσει τις προσπάθειές της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Η Ουάσινγκτον δυσκολεύεται να φρενάρει τα βορειοκορεάτικα προγράμματα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και πυραύλων, κάτι που χαρακτηρίζει πλέον προτεραιότητα με δεδομένη την βούληση της Πιονγκγιάνγκ να αποκτήσει τη δυνατότητα να πλήξει την αμερικανική επικράτεια με πυρηνικά όπλα.

Η προσθήκη ονομάτων στη μαύρη λίστα του ΟΗΕ, με την επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και το πάγωμα πόρων, ήταν οι ελάχιστες δυνατές κυρώσεις που εξετάζονταν από το Συμβούλιο Ασφαλείας και ακολουθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου που διήρκεσαν πέντε εβδομάδες.

Πηγή: ΑΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)