to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:09 | 21.05.2018

Διεθνή

Ο Νικολάς Μαδούρο κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα

Ο Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη για μια νέα εξαετή θητεία στην προεδρία, όμως οι κύριοι αντίπαλοί του επέκριναν τις εκλογές καταγγέλλοντας μαζικές παρατυπίες σε μια διαδικασία την οποία οι επικριτές καταδίκασαν ως φάρσα για να υποστηριχθεί μια δικτατορία.


   Ο Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη πρόεδρος της Βενεζουέλας για εξαετή θητεία την Κυριακή, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή, καθώς συγκέντρωσε ποσοστό που πλησίασε το 70% των ψήφων, με σχεδόν το σύνολο (το 92,6%) των ψηφοδελτίων να έχει πλέον καταμετρηθεί.

   Ο σοσιαλιστής πρόεδρος εξασφαλίζει το 67,7% των ψήφων, έναντι 21,2% του σημαντικότερου αντιπάλου του Χένρι Φαλκόν -ο οποίος γνωστοποίησε λίγο νωρίτερα ότι απορρίπτει την εκλογική διαδικασία και απαιτεί την επανάληψη της ψηφοφορίας- ανακοίνωσε η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (Consejo Nacional Electoral, CNE), η Τιμπισάι Λουσένα, κάνοντας λόγο για μια «τάση που είναι αδύνατον να αναστραφεί».

 Ο Μαδούρο συγκέντρωσε 5.823.718 ψήφους και ο Φαλκόν 1.820.552, διευκρίνισε η Λουσένα.

 Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η συμμετοχή ανήλθε στο 46,01%. Ήταν αισθητά μειωμένη από το 80% των προηγούμενων εκλογών. Η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι το ποσοστό αυτό είναι πλασματικό και η πραγματική συμμετοχή κυμάνθηκε περί το 30%.

 Νωρίτερα, ο Φαλκόν κατήγγειλε τον τρόπο που διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές την Κυριακή, τονίζοντας ότι «δεν αναγνωρίζουμε αυτή την εκλογική διαδικασία και τη χαρακτηρίζουμε παράνομη». Ο ίδιος είπε ότι η προεκλογική του εκστρατεία έλαβε 142.000 καταγγελίες για παραβιάσεις του εκλογικού νόμου στη διαδικασία, ενώ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι παραβίασε το Σύνταγμα τοποθετώντας πάγκους με υποστηρικτές και υλικό του κυβερνώντος κόμματος σε 13.000 σημεία κοντά σε εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Ο ευαγγελικός πάστορας Χαβιέρ Μπερτούτσι, άλλος ένας υποψήφιος στις εκλογές, επίσης κατήγγειλε παρατυπίες και κάλεσε να διεξαχθεί εκ νέου η ψηφοφορία.

Πολλοί άλλοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, όπως και οι ΗΠΑ, καταδίκασαν τη διαδικασία της Κυριακής κάνοντας λόγο για μια «φάρσα» που οργανώθηκε για να δικαιολογηθεί η «στέψη» του επικεφαλής μιας «δικτατορίας», διαμηνύοντας πως δεν θα αναγνώριζαν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να επιβάλλει κυρώσεις στον τομέα του πετρελαίου της Βενεζουέλας, χώρας που αντιμετωπίζει ήδη βαθιά οικονομική κρίση.

«Με υποτίμησαν», είπε ο Μαδούρο σε υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν μπροστά στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, στο κέντρο του Καράκας.

«Φάρσα» χαρακτηρίζει την επανεκλογή του Μαδούρου η Ουάσγικτον

Η επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο στην προεδρία της Βενεζουέλας αποτελεί μια «φάρσα», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να προαναγγέλλει τη λήψη «γρήγορων οικονομικών και διπλωματικών μέτρων», που θα συμβάλουν στην αποκατάταση της δημοκρατίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Οι εκλογές στη Βενεζουέλα είναι μια φάρσα, ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, το παράνομο αποτέλεσμα είναι ένα πλήγμα στην υπερήφανη δημοκρατική παράδοση της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Πενς, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα παραμείνουν άπραγες «ενώ η Βενεζουέλα καταρρέει και η δυστυχία συνεχίζει να πλήττει τους γενναίους ανθρώπους».

«Το καθεστώς Μαδούρο πρέπει να επιστρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα και να επιτρέψει στους πολίτες του να ακουστούν».

Ο Πομπέο, σε ανακοίνωσή του, «καταδίκασε» τις «νόθες» προεδρικές εκλογές της Κυριακής, τις οποίες χαρακτήρισε «επίθεση κατά της συνταγματικής τάξης» και «προσβολή της δημοκρατικής παράδοσης της Βενεζουέλας».

«Όσο το καθεστώς Maduro δεν θέτει τη Βενεζουέλα πίσω στο δρόμο προς τη δημοκρατία μέσω ελεύθερων, δίκαιων και διαφανών εκλογών, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίζει απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε.

Σε αντίθεση, ο Πούτιν συγχαίρει τον Μαδούρο

 Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη σήμερα τον Νικολάς Μαδούρο για την επανεκλογή του στην προεδρία της Βενεζουέλα και του ευχήθηκε "επιτυχία" απέναντι στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Ταυτόχρονα όμως ζήτησε να υπάρξει "εθνικός διάλογος" καθώς η αντιπολίτευση αμφισβητεί τη νομιμότητα αυτών των εκλογών.

Στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του ο Ρώσος πρόεδρος εύχεται "καλή υγεία και επιτυχία" στον Μαδούρο, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο. Ζήτησε επίσης "την έναρξη εθνικού διαλόγου προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας στο σύνολό του".

Ο Πούτιν δηλώνει εξάλλου "πεπεισμένος ότι οι ενέργειες του Νικολάς Μαδούρο (...) θα είναι τέτοιες ώστε να συνεχιστεί η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής διαμήνυσαν νωρίτερα ότι δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βενεζουέλα. "Δημιουργείται ένα επικίνδυνο προηγούμενο όταν η νομιμότητα μιας εκλογικής διαδικασίας δεν εξαρτάται μόνο από τη στάση των διεθνών παρατηρητών αλλά και από τις απόψεις που διατυπώνουν εκ των προτέρων ορισμένες χώρες" ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

 Οι 14 χώρες της Ομάδας της Λίμα ανακαλούν τους πρεσβευτές τους από το Καράκας και δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των εκλογών

Οι 14 χώρες της Ομάδας της Λίμα, στην οποία μετέχουν χώρες της Λατινικής Αμερικής συν τον Καναδά, εξέδωσαν σήμερα δήλωση στην οποία αναφέρουν πως δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα των προεδρικών εκλογών της Βενεζουέλας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή εν μέσω κατηγοριών για παρατυπίες.

Στην Ομάδα της Λίμα περιλαμβάνονται το Περού, η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Χιλή, ο Παναμάς, η Παραγουάη, η Αγία Λουκία, ο Καναδάς, η Κολομβία, η Ονδούρα, η Κόστα Ρίκα, η Γουιάνα και η Γουατεμάλα.

Στη δήλωση αναφέρεται πως οι χώρες θα ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους από το Καράκας για διαβουλεύσεις και θα συνεδριάσουν για να συντονίσουν μια περιφερειακή απάντηση για τους Βενεζουελάνους «οι οποίοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους».

Πληροφορίες: AΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Sputnik, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)