to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:38 | 03.07.2019

Πολιτική

Καρφώνονται: Ο Μπ. Παπαδημητρίου αποκάλυψε το σχέδιο της ΝΔ για πιστοληπτική γραμμή και «μαξιλάρι»

Ο Μπ. Παπαδημητρίου αποκάλυψε ότι το σχέδιο του Κυρ. Μητσοτάκη είναι είναι να πάρει «ένα μεγάλο κομμάτι από τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει ο Πρωθυπουργός στο μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ» για να τα δώσει στις τράπεζες και να οδηγήσει τη χώρα σε γραμμή προληπτικής στήριξης, δηλαδή 4ο μνημόνιο - Απαντήσεις ζητe;i ο πρωθυπουργός από τον πρόεδρο της ΝΔ - Αμήχανη τοποθέτηση και μερική διάψευση από τη Νέα Δημοκρατία, διά στόματος Ζαχαράκη


Το ντιλ της Ν.Δ. με τις τράπεζες αποκάλυψε το πρώην τραπεζικό στέλεχος και νυν υποψήφιος βουλευτής Μπάμπης Παπαδημητρίου. "Θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή εφόσον ο λαός δώσει την εντολή στον Μητσοτάκη"

Αποκαλυπτικός ήταν ο υποψήφιος της Ν.Δ. Μπάμπης Παπαδημητρίου το πρωί της Τετάρτης 3/7 στον Real. Η Ν.Δ., σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδιάζει να δώσει το «ένα μεγάλο κομμάτι» από το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δισ. στις τράπεζες για «να απαλλαγούν από το βάρος των κόκκινων δανείων» και στη συνέχεια θα μπούμε σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, όπως ήθελε ο κ. Στουρνάρας, κάτι που σημαίνει ενισχυμένη εποπτεία με συγκεκριμένους όρους και μηνιαίους ελέγχους με τακτικές επιθεωρήσεις (αναλυτικά παρακάτω).

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η ΝΔ αφήνει ανοικτή την κερκόπορτα να γυρίσουμε πίσω, παραπέμποντας στις δηλώσεις Παπαδημητρίου. «Μας είπε σήμερα ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να πάρει αυτά τα λεφτά (σ.σ. από το μαξιλάρι της ρευστότητας) για να τα δώσει στις τράπεζες και ότι το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι να οδηγηθεί η χώρα σε γραμμή προληπτικής στήριξης, κάτι που εμείς αποφύγαμε με μάχη όταν επέμενε ο κ. Στουρνάρας», είπε. «Το σχέδιο των πολιτικών μας αντιπάλων αρχίζει να αποκαλύπτεται σιγά σιγά», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει νέο μνημόνιο.

Τα λόγια του υποψήφιου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε σε υψηλούς τόνους η Έφη Αχτσιόγλου τονίζοντας ότι «ο κ. Παπαδημητρίου έκανε μια πολύ καθαρή δήλωση, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Είπε ξεκάθαρα ότι οι ίδιοι θα σχεδιάσουν, εάν έρθουν στη διακυβέρνηση, την πιστοληπτική γραμμή στήριξης» και προσθέτοντας πως αυτή σημαίνει «εθελοντική επιστροφή σε ένα κλουβί επιτροπείας».

«Αυτή την πιστωτική γραμμή εμείς αποφύγαμε και ως αποτέλεσμα η αξιοπιστία της χώρας μας στις διεθνείς αγορές έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, ακριβώς επειδή με το «μαξιλάρι ασφαλείας» των 34 δις €, η χρηματοδότηση του χρέους μας είναι καλυμμένη για τα επόμενα 2-3 χρόνια», εξήγησε και ο Ευ. Τσακαλώτος, ενώ πολλά κυβερνητικά στελέχεη ζήτησαν εξηγήσεις από τη ΝΔ. 

Η αμήχανη διάψευση Ζαχαράκη και η προσπάθεια του κ. Παπαδημητρίου να τα «μαζέψει»

Τις δηλώσεις του Μπάμπη Παπαδημητρίου κλήθηκε να σχολιάσει η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στην ΕΡΤ, η οποία, όμως, επιχειρώντας να διορθώσει την κατάσταση έκανε λόγο για υποθετικά σενάρια.

«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για πιστοληπτική γραμμή» ανέφερε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας επικαλούμενη το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «Ο κ Παπαδημητρίου ανέφερε πράγματα και σενάρια που υπήρχαν από τη στιγμή που η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτό το μαξιλάρι και υπάρχει αυτό το μαξιλάρι. Για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους έχουμε δικό μας σχέδιο το σχέδιο δεύτερη ευκαιρία και 120 δόσεις βελτιωμένες όπως τις έχουμε παρουσιάσει», δήλωσε χαρακτηριστικά.  ».

Στη συνέχεια της τοποθέτησής της, όμως, αναφέρθηκε στην θέση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο έχει προτείνει να χρησιμοποιηθεί ένα ποσό της τάξης των τριών δισ. από το μαξιλάρι και να κατευθυνθεί προς τις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια.

Ο ίδιος ο Μπ. Παπαδημητρίου προσπαθώντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, υποστήριξε πως επρόκειτο για «προσωπικές του απόψεις»:

Σε εκπομπή της ΕΡΤ αναλύθηκε εκτενώς το σχέδιο της ΝΔ, όπως διατυπώθηκε από τον κ. Παπαδημητρίου το πρωί της Τετάρτης:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: 

Τρεις μέρες πριν από τις εκλογές αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους: Οι δηλώσεις Παπαδημητρίου αναλυτικά

Συγκεκριμένα, ο Μπ. Παπαδημητρίου δήλωσε το πρωί της Τετάρτης 3/7/19 ότι  «ένα μεγάλο κομμάτι από τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει ο πρωθυπουργός σε αυτό το μαξιλάρι 37 δισ. ευρώ τη στιγμή που η οικονομία διψάει για χρήματα» και πρόσθεσε: «Μεγαλύτερη βλακεία δεν έχει ξαναγίνει και δυστυχώς έγινε με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Στην ίδια συνέντευξη αμέσως μετά ξεκάθαρα δήλωσε ότι «θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να πάρουμε τα χρήματα που μοιράζει ο Ντράγκι και που ευτυχώς αυτό θα συνεχιστεί» όταν ρωτήθηκε αν σημαίνει αυτό νέο πρόγραμμα, φυσικά το αρνήθηκε αλλά όταν «δανείζεσαι» δεν γίνεται με άλλο τρόπο παρά μόνο με μνημόνιο στο οποίο όπως φαίνεται έχουν ήδη συμφωνήσει.

Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση των συγκεκριμένων αποσπάσματων:

Ερώτηση: Οι άνθρωποι της αγοράς λένε ότι οι τράπεζες δεν δουλεύουν όπως πρέπει. Οι προτάσεις και ο σχεδιασμός που υπάρχει από πλευράς ΝΔ για την επόμενη μέρα (8 Ιουλίου), θα αλλάξουν τα δεδομένα στο τραπεζικό σύστημα για να δουλέψει;

Μπ. Παπαδημητρίου: Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες εποπτεύονται γενικώς από τη Φρανκφούρτη. Η εποπτεία λέει ότι τα κόκκινα δάνεια, τα οποία είναι το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών και τις εμποδίζει να κάνουν πιο καλά τη δουλειά τους θα απορροφηθούν το 2022-2023.

Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να απαλλαγούν πιο γρήγορα οι τράπεζες από αυτό το βάρος, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κομμάτι από τα κεφάλαια που έχει δεσμεύσει ο Πρωθυπουργός σε αυτό το μαξιλάρι, 37 δις. ευρώ τη στιγμή που η οικονομία διψάει για χρήματα, έχουν κλειδωθεί σε ένα συρτάρι και πληρώνουμε τόκους για αυτό. Μεγαλύτερη βλακεία δεν έχει ξαναγίνει και δυστυχώς έγινε με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που φώναζα ότι είναι λανθασμένη αυτή η επιλογή.

Αυτό, όμως, θα αλλάξει. Ο Μητσοτάκης, εφόσον ο λαός του δώσει την εντολή, θα φύγει από αυτή τη λύση και θα πάει σε κάτι πολύ απλό, σαν και αυτό που έκαναν τα υπόλοιπα κράτη που βγήκαν από μνημόνια, θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή. Αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία να πάρουμε τα χρήματα που μοιράζει ο Ντράγκι και που ευτυχώς αυτό θα συνεχιστεί. Αυτή ήταν μια μεγάλη ευκαιρία που χάσαμε το 2015 για αυτό η ελληνική οικονομία παρέμεινε κλειδωμένη την ώρα που οι άλλες πήγαιναν καλά. Γιατί να πάει καλά η Πορτογαλία, τι παραπάνω έχουν από μας;

Ερώτηση: Η πιστοληπτική γραμμή που ανέφερες σημαίνει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα;

Μπ. Παπαδημητρίου: Όχι, είναι αυτό που παίρνεις όταν είσαι σε μεταμνημονιακή κατάσταση. Διαλέχτηκε κάτι για την Ελλάδα, που φτιάχτηκε μόνο για εμάς. Το έφτιαξε ο κ. Τσίπρας, επειδή δεν καταλαβαίνει οικονομικά, επειδή δεν νιώθει πως λειτουργεί το σύστημα. Στα οικονομικά ακολουθούσε τη συνταγή του Μνημονίου.

Πληροφορίες: avgi.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)