to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:51 | 12.10.2015

πηγή: Ναυτεμπορική

Οικονομία

Ο Μοσκοβισί για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους & τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων είπε ότι «δεν υπάρχει διάθεση» για κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά πρόσθεσε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης μπορεί «να εξετάσουν έναν ανασχεδιασμό (reprofiling) του χρέους».


Μετά την αξιολόγηση του προγράμματος, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου, μπορεί να αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί συνέντευξή του στη Wall Street Journal, στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα.

Ο επίτροπος είπε ότι «δεν υπάρχει διάθεση» για κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά πρόσθεσε ότι οι χώρες της Ευρωζώνης μπορεί «να εξετάσουν έναν ανασχεδιασμό (reprofiling) του χρέους». Ο ανασχεδιασμός του χρέους μπορεί να αναφέρεται στην επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής ή τη μείωση των επιτοκίων, γράφει η εφημερίδα.

Ο Μοσκοβισί δήλωσε πεπεισμένος ότι «κάτω από τις συνθήκες αυτές μπορεί και πρέπει το ΔΝΤ να συμμετάσχει (στο νέο ελληνικό πρόγραμμα)».

Εξάλλου, εκφράσθηκε με αισιόδοξο τόνο για την Ελλάδα, λέγοντας ότι «το κλίμα έχει αλλάξει» και πως «απόδειξη αυτού είναι ότι πολύ λίγοι μίλησαν για την Ελλάδα εδώ, κάτι που συνιστά μία τεράστια διαφορά με προηγούμενες συνόδους». «Θεωρώ ότι η κορύφωση της ελληνικής κρίσης είναι πίσω μας», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο Ευρωπαίος επίτροπος είπε ότι είναι σε θέση να αναπτύσσεται με εύρωστο ρυθμό, παρά την αδυναμία στις αναδυόμενες αγορές. Ακόμη, δεν βλέπει κανέναν λόγο για σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για φέτος και το επόμενο έτος. Οι προβλέψεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη και αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε με τις μεταρρυθμίσεις για να αυξήσουμε τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξής μας και να κάνουμε την ανάκαμψη να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, να είναι βιώσιμη, ταχύτερη και ισχυρότερη». Τον Μάιο, η Κομισιόν προέβλεπε για την Ευρωπαϊκή Ένωση ρυθμό ανάπτυξης 1,8% για φέτος και 2,1% για το 2016», πρόσθεσε. 

Οι «βασικοί προωθητικοί παράγοντες» της ανάπτυξης στην Ευρώπη, συμπλήρωσε, είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις. Όσον αφορά τις τελευταίες, εξήρε την ευρωπαϊκή προσπάθεια, γνωστή ως «σχέδιο Γιούνκερ», για την υλοποίηση επενδύσεων ύψoυς 315 δισ. ευρώ στην Ευρώπη σε μία τριετία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)