to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:10 | 01.03.2013

Διεθνή

Ο Μάνινγκ δηλώνει ένοχος για διαρροή στο Wikileaks

Ο 25χρονος στρατιώτης, Μπράντλεϊ Μάνινγκ, που κατηγορείται για τη μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων του αμερικανικού στρατού στον ιστοτόπο Wikileaks, παραδέχθηκε την ενοχή του για δέκα από τις 22 κατηγορίες που τον βαρύνουν


Στόχος του είναι να μειώσει την ποινή του.

Η συνταγματάρχης και δικαστής Ντενίζ Λινγκ, αποδέχθηκε την ενοχή του νεαρού στρατιώτη για τις δέκα κατηγορίες.

Η σοβαρότερη κατηγορία για τον Μάνινγκ είναι αυτή της συνεργασίας με τον εχθρό, η οποία μπορεί να τον οδηγήσει σε ισόβια κάθειρξη. Ωστόσο δήλωσε αθώος ως προς την συγκεκριμένη κατηγορία.

Ο στρατιώτης αντιμετωπίζει τώρα ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Μεταξύ των στοιχείων που έδωσε στο Wikileaks ο Μάνινγκ είναι και το βίντεο με την επίθεση αμερικανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου στο Ιράκ το 2007, κατά την οποία σκοτώθηκαν άμαχοι, μεταξύ των οποίων και δύο δημοσιογράφοι του Reuters

Ωστόσο, ο Μάνινγκ αρνήθηκε τις πιο σοβαρές εναντίον του κατηγορίες, όπως εκείνη της συνεργασίας με τον εχθρό που επισύρει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, και για τις οποίες μένει ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο να διωχθεί ποινικά.
Πρόκειται για μια νέα τακτική που αποφάσισε να ακολουθήσει η υπεράσπισή του για να επιτύχει όσο το δυνατόν μικρότερη τιμωρία.


Ο στρατιωτικός δικαστής αποδέχτηκε τη δήλωση ενοχής και βάσει αυτής η ανώτερη ποινή που μπορεί να του επιβληθεί για τις δέκα κατηγορίες είναι είκοσι χρόνια φυλάκισης.
Πάντως, οι κατήγοροι ενδέχεται να ζητήσουν να δικαστεί και για τις υπόλοιπες κατηγορίες κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που έχει οριστεί για τον ερχόμενο Ιούνιο.
Ο Μάνινγκ ισχυρίστηκε ενώπιον του δικαστή ότι αποκάλυψε τα έγγραφα για να πυροδοτήσει μια δημόσια συζήτηση γύρω από τον τρόπο δράσης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.


Αναφέρθηκε επίσης στο σοκ που υπέστη όταν είδε το μαγνητοσκοπημένο υλικό με το αμερικανικό ελικόπτερο στο Ιράκ που άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας τους δυο εργαζομένους του πρακτορείου Reuters.
«Η πιο ανησυχητική διάσταση αυτής της υπόθεσης ήταν για μένα η φαινομενικά, απολαυστική αιματηρή δυνατότητα που είχαν οι δυνάμεις μας να βασανίζουν μυρμήγκια μέσα από έναν μεγεθυντικό φακό», ανέφερε ο Μάνινγκ.

Πηγή: thepressproject.gr

tags: wikileaks

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)