to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:37 | 19.05.2013

Πολιτισμός

O Μάιος στην Ιστορία

Η μόνιμη στήλη του left.gr από τη Λη Σαράφη


Δείτε τους προηγούμενους μήνες: Η ιστορία στο Left.gr: Μία νέα στήλη

1834

25 Μαΐου

Οι Κολοκοτρώνης και Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο (δες: ο Απρίλιος στην Ιστορία). Οι δικαστές Τερτσέτης και Πολυζωίδης πρότειναν την απαλλαγή τους αλλά μειοψήφισαν. Η ποινή μετατρέπεται σε κάθειρξη.

 

1835

Μάιος

Με την ενηλικίωσή του ο βασιλιάς Όθωνας απελευθερώνει τους Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα από τη φυλακή.

 

1890

3 Μαΐου

Πεθαίνει στις φυλακές Χαλκίδας ο Ρόκκος Χοϊδάς. Είχε καταδικαστεί σε 3ετή φυλάκιση για άρθρο του στο οποίο υποστήριζε ότι η εθνική κυριαρχία και ο νόμος είναι πάνω από τη βασιλική εξουσία.

 

1893

2 Μαΐου

Οι Έλληνες σοσιαλιστές οργανώνουν στο Παναθηναϊκό στάδιο το πρώτο συλλαλητήριο για την Εργατική Πρωτομαγιά.

 

1902

17 Μαΐου

Ο αρχαιολόγος και διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών Βαλέριος Στάης ξεχωρίζει ανάμεσα στα ευρήματα του ναυαγίου ανοιχτά των Αντικυθήρων έναν μηχανισμό που έφερε ενσωματωμένο οδοντωτό τροχό και επιγραφές με αστρονομικούς όρους. Επρόκειτο για τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

 

1911

19 Μαΐου

Ο EmilianoZapata, επικεφαλής του επαναστατικού στρατού των Μεξικανών αγροτών, νικά τα στρατεύματα του προέδρου Diaz και συμβάλλει αποφασιστικά στην ανατροπή του.

 

1919

4 Μαΐου

Στην πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου, Κινέζοι φοιτητές διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην Συνθήκη των Βερσαλλιών η οποία εκχωρούσε κινεζικά εδάφη στην Ιαπωνία.

 

 

1926

28 Μαΐου

Εκδηλώνεται πραξικόπημα στην Πορτογαλία και εγκαθιδρύεται δικτατορία.

 

1933

10 Μαΐου

Το ναζιστικό κόμμα της Γερμανίας οργανώνει στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου το κάψιμο βιβλίων και μεγάλου μέρους της βιβλιοθήκης. Στο κάψιμο συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές του Πανεπιστημίου.

 

1936

8, 9 και 10 Μαΐου

Η μεγάλη καπνεργατική απεργία της Θεσσαλονίκης: η καταστολή των διαδηλώσεων είχε αποτέλεσμα τη δολοφονία 10 εργατών ενώ οι τραυματίες ήταν 300. Δημοσιεύεται στον Τύπο η φωτογραφίας της μάνας που θρηνεί πάνω από το σώμα του σκοτωμένου γιου της. Επηρεασμένος από τα γεγονότα και την φωτογραφία ο Γιάννης Ρίτσος γράφει και εκδίδει λίγους μήνες αργότερα την ποιητική συλλογή «Επιτάφιος».

 

1941

10 Μαΐου

Καταρρίπτεται στην Σκωτία γερμανικό στρατιωτικό αεροπλάνο στο οποίο επιβαίνει ο RudolphHess, στέλεχος των Ναζί. Ο Hessπροτείνει στους Άγγλους την παύση των εχθροπραξιών ώστε να μπορέσει η Γερμανία να στραφεί κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Οι Άγγλοι απορρίπτουν την πρότασή του και το Βερολίνο τον χαρακτηρίζει προδότη.

 

20 Μαΐου

Η Μάχη της Κρήτης:

Ξεκινά η γερμανική στρατιωτική «επιχείρηση ΕΡΜΗΣ» για την κατάληψη της Κρήτης. Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν τόσες μονάδες αλεξιπτωτιστών σε στρατιωτική επιχείρηση. Η αντίσταση των λίγων ελληνικών μονάδων, των Άγγλων στρατιωτών και του Κρητικού λαού ήταν λυσσαλέα και κατάφερε πολύ μεγάλες απώλειες στους Γερμανούς παρά την νίκη τους και την κατάληψη του νησιού που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου.

 

30 Μαΐου

Στη διάρκεια της νύχτας ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας ανεβαίνουν κρυφά στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και κατεβάζουν την σβάστικα από τον ιστό της. Το πρωί της 31ης Μαΐου η Αθήνα αντικρίζει την Ακρόπολη χωρίς το μισητό σύμβολο.

 

1944

Εκτελέσεις από τις Γερμανικές αρχές κατοχής

1η Μαΐου

Στο Σκοπευτήριο Καισαριανής εκτελούνται 200, στην πλειοψηφία τους φυλακισμένοι της Ακροναυπλίας που είχαν παραδοθεί στους Γερμανούς με την έναρξη της Κατοχής και ήταν κρατούμενοι στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Ανάμεσά στους εκτελεσμένους είναι ο Ναπολέων Σουκατζίδης.

3 Μαΐου

Στο Σκοπευτήριο Καισαριανής εκτελούνται 30 όμηροι.

4 Μαΐου

Στην Αθήνα εκτελούνται 16 εργαζόμενοι στην Τηλεφωνική Εταιρεία για την απεργία που είχαν κάνει την Πρωτομαγιά.

7 Μαΐου

Εκτελούνται 15 στο Σκοπευτήριο Καισαριανής.

10 Μαΐου

Εκτελούνται 92 στο Σκοπευτήριο Καισαριανής. Ανάμεσά τους ήταν ο Νίκος Γλέζος.

13 Μαΐου

Εκτέλεση 7 ομήρων στην Καισαριανή.

16 Μαΐου

Εκτελούνται 120 όμηροι στο Χαϊδάρι και 110 όμηροι στη Ριτσώνα Βοιωτίας.

18 Μαΐου

Εκτελούνται 10 όμηροι στην Καισαριανή.

23-27 Μαΐου

Ολοκαύτωμα στις Λίμνες Αργολίδας: Οι Ναζί και τα Τάγματα Ασφαλείας εκτελούν 86 κατοίκους, ανάμεσά τους 10 παιδιά 5 έως 14 ετών.

25 Μαΐου

Στο χωριό Μαγούλα Βόλου κρεμούν 40 στον σιδηροδρομικό σταθμό.

 

Σε όλη τη διάρκεια του Μαΐου 1944 έγιναν πολλές άλλες εκτελέσεις στη Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα.

 

1945

2 Μαΐου

Η ηγεσία του Σοβιετικού στρατού ανακοινώνει την πτώση του Βερολίνου και την ανάρτηση της κόκκινης σημαίας στο Reichstag.

8 Μαΐου

Ο επικεφαλής στρατηγός Keitelυπογράφει την παράδοση του Γερμανικού στρατού και τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τελειώνει στην Ευρώπη.

11 Μαΐου

Διάβημα του ΚΚΕ προς τον αντιβασιλέα Δαμασκηνό για τους διωγμούς που έχει εξαπολύσει το κράτος εναντίον των αντιστασιακών του ΕΑΜ.

 

1946

1 Μαΐου

Στο γήπεδο του Παναθηναϊκού η ΓΣΕΕ οργανώνει συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά με ομιλητή τον γενικό γραμματέα της Μήτσο Παπαρήγα.

1948

15 Μαΐου

Ανακήρυξη του κράτους του Ισραήλ. Για τους Παλαιστίνιους η 15η Μαΐου είναι μέρα μνήμης (Nakba - «Μέρα της Καταστροφής») για την προσφυγιά στην οποία οδηγήθηκαν εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, πριν και μετά το 1948 .

16 Μαΐου

Δολοφονείται, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στη Θεσσαλονίκη, ο Αμερικανός δημοσιογράφος GeorgePolk ο οποίος επεδίωκε να συναντηθεί με την ηγεσία του Δημοκρατικού Στρατού.

 

1956

10 Μαΐου

Οι Κύπριοι αγωνιστές της ανεξαρτησίας Μιχάλης Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου απαγχονίζονται από τις Αγγλικές αρχές του νησιού. Στην Αθήνα γίνεται μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την εκτέλεσή τους η οποία οδηγεί σε συγκρούσεις με την Αστυνομία, και έχει αποτέλεσμα 6 νεκρούς και 193 τραυματίες.

 

1957

31 Μαΐου

Ο Στέφανος Σαράφης, στρατιωτικός αρχηγός του ΕΛΑΣ και βουλευτής της ΕΔΑ, σκοτώνεται στην παραλιακή λεωφόρο του Αλίμου από χτύπημα αυτοκινήτου το οποίο οδηγούσε Αμερικανός αξιωματικός. Σύμφωνα με τις ενδείξεις επρόκειτο για δολοφονία.

 

1958

11 Μαΐου

Στις εθνικές εκλογές το κόμμα της ΕΡΕ παίρνει ποσοστό 41,16% ενώ η ΕΔΑ με ποσοστό 24,42% γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση και εκλέγει 79 βουλευτές.

 

1962

14 Μαΐου

Τελείται στην Μητρόπολη και την Καθολική εκκλησία ο γάμος της πριγκίπισσας Σοφίας με τον επίδοξο διάδοχο του ισπανικού θρόνου Χουάν –Κάρλος. Τα έξοδα για τον γάμο και τους εορτασμούς είναι υπερβολικά και απολύτως παράλογα για την Ελλάδα.

 

1963

22 Μαΐου

Ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης δέχεται δολοφονική επίθεση στη Θεσσαλονίκη από τους παρακρατικούς Γκοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη και πέφτει σε κώμα. Την ίδια μέρα δέχτηκε επίθεση και ο Γιώργος Τσαρουχάς επίσης βουλευτής της ΕΔΑ.

27 Μαΐου

Ο Γρηγόρης Λαμπράκης πεθαίνει, η σορός του μεταφέρεται στην Αθήνα όπου  γίνεται την επομένη η πάνδημη κηδεία του.

 

1967

4 Μαΐου

Εκτοπίζονται στο στρατόπεδο της Γυάρου 6.000 αριστεροί πολίτες.

10 Μαΐου

Προφυλακίζεται ο Ανδρέας Παπανδρέου για την υπόθεση «ΑΣΠΙΔΑ».

14 Μαΐου

Το νεοσύστατο Πατριωτικό Μέτωπο μετονομάζεται σε Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ) με επικεφαλής τον Μίκη Θεοδωράκη.

22 Μαΐου

Δολοφονία του Νικηφόρου Μανδηλαρά, συνηγόρου υπεράσπισης στην υπόθεση «ΑΣΠΙΔΑ».

 

1968

10 Μαΐου

Ο βουλευτής της ΕΔΑ Γιώργος Τσαρουχάς συλλαμβάνεται από την Ασφάλεια και υποκύπτει στα τραύματα που υπέστη από τα βασανιστήρια.

 

1969

15 Μαΐου

Σε δίκη μελών του ΚΚΕ, ο Γρηγόρης Φαράκος καταδικάζεται σε ισόβια ενώ άλλοι συγκατηγορούμενοί του σε ποινές φυλάκισης από 12 έως 20 χρόνια.

26 Μαΐου

Το έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών καταδικάζει μέλη της Δημοκρατικής Άμυνας σε φυλάκιση από 5 έως 19 χρόνια.

 

1970

4 Μαΐου

Η εθνοφρουρά του Ohioτων ΗΠΑ σκοτώνει 4 φοιτητές και τραυματίζει 11 στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

 

1973

22 Μαΐου

Ο αξιωματικός Σπύρος Μουστακλής συλλαμβάνεται και βασανίζεται απάνθρωπα στο ΕΑΤ-ΕΣΑ. 

22-25 Μαΐου

Καταστέλλεται πριν εκδηλωθεί κίνημα στο Πολεμικό Ναυτικό. Παρά την καταστολή του κινήματος, ο κυβερνήτης του αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ» Νίκος Παππάς, οδηγεί το πλοίο του (που συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ) στα ιταλικά χωρικά ύδατα και μαζί με τους αξιωματικούς και το πλήρωμα ζητούν από τις ιταλικές αρχές πολιτικό άσυλο.

 

1975

22 Μαΐου

Παραπέμπονται σε δίκη 24 πρωτεργάτες της δικτατορίας με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

 

1976

1 Μαΐου

Ο μαχητικός αντιστασιακός Αλέξανδρος Παναγούλης, σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα και κηδεύεται στις 5 Μαΐου. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)