to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:55 | 08.06.2017

Διεθνή

Ο Μ. Σπανός υποψήφιος του ΑΚΕΛ για την προεδρία - Κυπριανού: Λασπολογία τα περί νεοφιλελεύθερου

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ. κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, ενέκρινε με 66 ψήφους υπέρ, 17 κατά και έξι αποχές την υποψηφιότητα του επιχειρηματία Μάικ Σπανού για τις προεδρικές εκλογές του 2018


Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ. κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση, ενέκρινε με 66 ψήφους υπέρ, 17 κατά και έξι αποχές την υποψηφιότητα του επιχειρηματία Μάικ Σπανού για τις προεδρικές εκλογές του 2018. Προηγήθηκε η συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου που άναψε το πράσινο φως για την υποψηφιότητα Σπανού με σχεδόν ομόφωνη απόφαση, αφού είχε μια μόνο απώλεια. 

Ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ, αρχίζει πλέον να προετοιμάζεται για την εξαγγελία της υποψηφιότητας του, η οποία όπως ο ίδιος άλλωστε δήλωσε παλαιότερα στον «Φιλελεύθερο», θα είναι ανεξάρτητη. Η εξαγγελία της υποψηφιότητας του Μιχάλη Σπανού θα γίνει προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, χωρίς στην παρούσα φάση να υπάρχει οποιαδήποτε εμπλοκή από πλευράς ΑΚΕΛ. Ο υποψήφιος Μιχάλης Σπανός, από τη στιγμή που τα πράγματα έχουν πάρει την πορεία τους στο κόμμα της Αριστεράς, αρχίζει να λειτουργεί ανεξάρτητα, αφού η υποψηφιότητα του θα στοχεύει σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, πέραν του χώρου του ΑΚΕΛ, αλλά και ευρύτερα του χώρου της Αριστεράς. Κάτι το οποίο ασφαλώς δεν επηρεάζει τις διαδικασίες στο ΑΚΕΛ το οποίο θα κλειδώσει και τυπικά το όνομα του κ. Σπανού στο πλαίσιο έκτακτου παγκύπριου συνεδρίου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί νοουμένου ότι δεν θα προκύψουν τέτοιες εξελίξεις στο Κυπριακό που να διαφοροποιούν τα δεδομένα για τις προεδρικές εκλογές. 

Όπως αναλυτικά αναφέρει ο «Φιλελεύθερος»:

Η πρόταση, όπως διαμορφώθηκε στη χθεσινή συνεδρία, οδηγείται πλέον για έγκριση από τις κομματικές ομάδες βάσεις. Μια διαδικασία η οποία ξεκινά από σήμερα, αφού ο αριθμός των κομματικών ομάδων είναι αρκετά μεγάλος. Στη συνεδρία κάθε κομματικής ομάδας θα παρευρίσκεται στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής, το οποίο θα προεδρεύει. Στη συνεδρία θα αναγιγνώσκεται η εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής και το σκεπτικό της απόφασης, η οποία στη συνέχεια θα τίθεται προς ψηφοφορία για έγκριση.

Στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίας η πρόταση για υποψηφιότητα Μιχάλη Σπανού ήταν και η μοναδική που τέθηκε από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής για έγκριση και η οποία σύμφωνα με πληροφορίες συγκέντρωσε πλειοψηφία περίπου στο 75%. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της συνεδρίας ακούστηκαν και πάλι διάφορα από τα γνωστά ονόματα που κατά καιρούς είδαν το φως της δημοσιότητας. Δεν τέθηκε όμως σε καμία περίπτωση συγκροτημένη πρόταση η οποία να τύγχανε στήριξης μερίδας του σώματος.

Αυτό είχε αναφερθεί ως προϋπόθεση στην απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος για την πιθανότητα να έμπαινε και δεύτερο όνομα, ως μειοψηφούσα πρόταση στην εισήγηση προς τις κομματικές ομάδες βάσεις. Δεδομένου ότι η πρόταση θα ήταν συγκροτημένη και θα ελάμβανε ένα ποσοστό στήριξης τουλάχιστον 15%. 

Στο πλαίσιο της συζήτησης έγινε αναφορά ξανά στο όνομα του Κίκη Καζαμία, ο οποίος όπως αναφέρθηκε δεν αποδέχεται ο ίδιος να είναι υποψήφιος. Αν ενδιαφερόταν θα μπορούσε να αποτελούσε αυτός τον εκλεκτό. Υπό αυτά τα δεδομένα και με βάση και το κοστούμι που εδώ και καιρό η ηγεσία του κόμματος έχει ράψει, το σενάριο οδηγούσε σε εξωκομματικό υποψήφιο. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Μιχάλη Σπανό.

Ο οποίος, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που το ΑΚΕΛ ήθελε για τον υποψήφιο, είναι ανεξάρτητος, με εμπειρία στα θέματα της οικονομίας και με ταυτόσημες θέσεις στο Κυπριακό και την επιδιωκόμενη λύση.

Στην ανακοίνωσή της, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι στη χθεσινή συνεδρία της, διαμόρφωσε την πρόταση που θα αποσταλεί στις Κομματικές Ομάδες Βάσεις (ΚΟΒ) προς συζήτηση. Ταυτόχρονα δίνει το πολιτικό στίγμα της απόφασης της, ασκώντας αφενός έντονη κριτική στην κυβέρνηση Αναστασιάδη και αφετέρου κατηγορώντας τα κόμματα του ενδιάμεσου για στείρο αρνητισμό.

«Η πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής περιλαμβάνει το πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι Προεδρικές Εκλογές», αναφέρεται. «Η πρόταση καθορίζει ως βασικό στόχο την απαλλαγή από τη διακυβέρνηση του Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ και αντικατάστασή της με μια διακυβέρνηση που θα υλοποιήσει ένα προοδευτικό, φιλολαϊκό πρόγραμμα. Μια νέα διακυβέρνηση που θα χαρακτηρίζεται από συνέπεια, υπευθυνότητα και σταθερότητα στη διαχείριση του Κυπριακού, μακριά από σκοπιμότητες και παλινδρομήσεις ή ακρότητες και στείρο αρνητισμό. Διακυβέρνηση, η οποία θα ανοίγει νέα ελπιδοφόρα προοπτική για την πατρίδα και το λαό μας». 

Προστίθεται ακόμα ότι, στην πρόταση της ΚΕ αναπτύσσεται το πλαίσιο πολιτικής και το συγκεκριμένο σκεπτικό μέσα στο οποίο προτείνεται προς συζήτηση στις κομματικές ομάδες βάσεις η υποψηφιότητα του Μιχάλη Σπανού.

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση σημειώνει ότι μετά από τη συζήτηση στις κομματικές ομάδες βάσεις, η ΚΕ θα αξιολογήσει τα αποτελέσματά της και ακολούθως θα οριστικοποιήσει την πρόταση η οποία θα τεθεί ενώπιον Έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου στις αρχές Ιουλίου, για λήψη τελικής απόφασης.  

Άντρος Κυπριανού: Λασπολογία τα περί νεοφιλελεύθερου

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μίλησε χθες για πρώτη φορά ανοικτά για την επιλογή Σπανού, υπερασπιζόμενος την απόφαση του κόμματος. Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση και συγκεκριμένα στην εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση», ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι πρόκειται για λασπολογία τα όσα αναφέρονται περί νεοφιλελεύθερων επιλογών. «Τώρα συζητούμε για τον κ. Σπανό, απλά και μόνο για να δείξω πόση λασπολογία χρησιμοποιείται, για να πλήξουν κάποιον, τον οποίον φοβούνται, ότι μπορεί να είναι υποψήφιος…», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άντρος Κυπριανού.

Θέση την οποία επανέλαβε και στο Ράδιο Πρώτο, στη μεσημβρινή εκπομπή, προσθέτοντας ακόμα ότι ο ίδιος δεν κατήλθε ως υποψήφιος, καθότι δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει συμμαχίες στον δεύτερο γύρο των εκλογών και για αυτό έγινε επιλογή ενός εξωκομματικού υποψήφιου. Δήλωσε ακόμα πως ο κ. Σπανός στήριξε την προστασία της κύριας κατοικίας μέχρι και 400 χιλιάδες ευρώ, όταν το ΑΚΕΛ μιλούσε για 300 χιλιάδες ευρώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)