to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:27 | 24.05.2018

Διεθνή

Ο Μ. Κόεν εμφανίζεται να πληρώθηκε αδρά από τον Ουκρανό πρόεδρο για να του εξασφαλίσει συνάντηση με τον Τραμπ

Ο προσωπικός δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ Μάικλ Κόεν έλαβε μυστικά ένα ποσό τουλάχιστον 400.000 δολαρίων, προκειμένου να διαμεσολαβήσει για τις συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και του Αμερικανού προέδρου, μεταδίδει το BBC επικαλούμενο πηγές στο Κίεβο.


Η πληρωμή διευθετήθηκε μέσω μεσαζόντων για λογαριασμό του Ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ ο Κόεν δεν έχει καταχωρηθεί ως εκπρόσωπος των ουκρανικών συμφερόντων στις ΗΠΑ, όπως απαιτεί σχετική αμερικανική νομοθεσία.

Ο Κόεν απορρίπτει τους παραπάνω ισχυρισμούς.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Αμέσως μετά ο πρόεδρος Ποροσένκο επέστρεψε στο Κίεβο και η υπηρεσία της χώρας του για την καταπολέμηση της διαφθοράς σταμάτησε την έρευνα που διεξήγαγε για τον πρώην πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών της κυβέρνησης Ποροσένκο περιέγραψε τι συνέβη πριν από την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στον Λευκό Οίκο.

Ο Κόεν ήρθε στο προσκήνιο των επαφών καθώς τόσο οι λομπίστες της Ουκρανίας, αλλά και η πρεσβεία της χώρας στην αμερικανική πρωτεύουσα μπορούσαν μόλις να εξασφαλίσουν ελάχιστα περισσότερα από μια κοινή φωτογράφηση μεταξύ των προέδρων Ποροσένκο και Τραμπ. Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε ανάγκη από μία προσωπική επικοινωνία με τον πρόεδρο Τραμπ, η οποία και θα μπορούσε να περιγραφεί “ με την έννοια της διεξαγωγής συνομιλιών.”

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υψηλόβαθμου Ουκρανού αξιωματούχου, η κατάσταση εξελίχθηκε ως εξής: Ο πρόεδρος Ποροσένκο αποφάσισε την οργάνωση ενός μυστικού καναλιού επικοινωνίας με τον πρόεδρο Τραμπ. Η αποστολή αυτή ανατέθηκε σε έναν πρώην συνεργάτη του που απευθύνθηκε σε ένα έμπιστο μέλος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας ζητώντας την βοήθειά του. Ο βουλευτής αυτός χρησιμοποίησε προσωπικές γνωριμίες σε εβραϊκή φιλανθρωπική οργάνωση (Chabad of Port Washington). Εκπρόσωπος της οργάνωσης αυτής ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε εμπλοκή αξιωματούχων της οργάνωσης.

Η επικοινωνία αυτή οδήγησε στον Μάικλ Κόεν που εμφανίζεται να πληρώθηκε με το ποσό των 400.000 δολαρίων.

Δεν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που να υποδηλώνουν ότι ο πρόεδρο Τραμπ είχε λάβει γνώση για την πληρωμή αυτή.

Δεύτερη πηγή στο Κίεβο παρουσίασε τα ίδια στοιχεία, αυξάνοντας ωστόσο το ποσό που εμφανίζεται να έλαβε ο Κόεν στα 600.000 δολάρια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)