to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:20 | 26.03.2019

Διεθνή

Διεθνείς αντιδράσεις για το διάταγμα Τραμπ που αναγνωρίζει κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν

Παρουσία του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το σχετικό διάταγμα - Το καθεστώς στο Γκολάν δεν έχει αλλάξει, διαβεβαιώνει ο ΟΗΕ


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χτες, μόλις ξεκίνησε η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, το διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επίσημα την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Με το διάταγμα αυτό, επισημοποιείται η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ, της 21ης Μαρτίου, ότι είναι καιρός οι ΗΠΑ να «αναγνωρίσουν πλήρως» την ισραηλινή κυριαρχία στο Γκολάν.

Την ίδια ώρα και λίγο αφότου το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τη Γάζα, ως αντίποινα για μια επίθεση με ρουκέτα εναντίον του Τελ Αβίβ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επισήμανε ότι οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή πρέπει να λαμβάνει υπόψη το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν το απόλυτο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντας «αξιοκαταφρόνητη επίθεση» τη ρίψη μιας ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ αυτή τη στιγμή απαντάει «με σθένος» στην εκτόξευση ρουκέτας από τη Γάζα, που προκάλεσε τον τραυματισμό 7 ανθρώπων στο βόρειο Τελ Αβίβ, επιβεβαίωσε σήμερα από την Ουάσιγκτον ο Νετανιάχου.

«Ενώ εμείς μιλάμε αυτήν την ώρα (…), το Ισραήλ απαντάει με σθένος σε αυτήν την τυφλή επίθεση. Έχω ένα απλό μήνυμα να απευθύνω στους εχθρούς του Ισραήλ: θα κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει για να υπερασπιστούμε τον λαό μας και το Κράτος μας» σημείωσε από τον Λευκό Οίκο ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Το Ισραήλ κατέλαβε μεγάλο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967 και το προσάρτησε το 1981, κίνηση που η διεθνής κοινότητα ουδέποτε αναγνώρισε.

ΟΗΕ: Το καθεστώς στο Γκολάν δεν έχει αλλάξει

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είναι «σαφής ότι το καθεστώς του Γκολάν δεν έχει αλλάξει» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς, στον απόηχο της αναγνώρισης από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ των Υψίπεδων του Γκολάν ως ισραηλινό έδαφος.

«Η πολιτική των ΗΕ στο Γκολάν αντικατοπτρίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και αυτή η πολιτική δεν έχει αλλάξει» επισήμανε ο Ντουζαρίτς.

Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που είχε υιοθετηθεί ομόφωνα από το 15μελές σώμα το 1981, προέβλεπε ότι «η απόφαση του Ισραήλ να επιβάλει τους νόμους του, τη δικαιοδοσία του και τη διοίκησή του στα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν είναι άκυρη και χωρίς διεθνή νομική επίδραση».

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ διατύπωσε, μέσω του εκπροσώπου του, τη «βαθιά ανησυχία» του για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ προέτρεψε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

Ο Πούτιν θα συζητήσει με τον ομόλογό του του Λιβάνου το ζήτημα των Υψιπέδων του Γκολάν

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο του Λιβάνου αργότερα σήμερα στη Μόσχα σχετικά με την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Την Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο αναγνώρισε επίσημα τα Υψίπεδα του Γκολάν ως τμήμα της επικράτειας του Ισραήλ.

"Τέτοιου είδους αποφάσεις αναπόφευκτα έχουν αρνητικές συνέπειες από την άποψη της διευθέτησης του Mεσανατολικού και της γενικής ατμόσφαιρας για εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ρωσία φοβάται ένα "νέο κύμα εντάσεων" στη Μέση Ανατολή

Η Ρωσία, σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, διατύπωσε σήμερα τους φόβους της για ένα «νέο κύμα εντάσεων» στη Μέση Ανατολή μετά την αναγνώριση από την Ουάσιγκτον της κυριαρχίας του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν.

«Δυστυχώς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής» προειδοποίησε η εκπρόσωπος τύπου της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα, κατά τη διάρκεια μιας ραδιοφωνικής εκπομπής.

Η Δαμασκός μιλάει για επίθεση στη κυριαρχία της Συρίας

Την ίδια ώρα, η Συρία χαρακτήρισε την αμερικανική απόφαση αναγνώρισης της ισραηλινής κυριαρχίας στο Γκολάν «κατάφωρη επίθεση» στην κυριαρχία της και την εδαφική ακεραιότητά της, υποστηρίζοντας ότι έχει δικαίωμα να διεκδικήσει τα εδάφη.

«Η απελευθέρωση του Γκολάν με κάθε διαθέσιμο μέσο και η επιστροφή του στη συριακή πατρίδα αποτελεί αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας σε μια ανακοίνωση που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Η απόφαση αυτή… καθιστά τις ΗΠΑ βασικό εχθρό των Αράβων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Τουρκία θα αναλάβει δράση στον ΟΗΕ κατά της αμερικανικής απόφασης

Η Τουρκία θεωρεί την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της κυριαρχίας του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν απαράδεκτη και θα αναλάβει δράση κατά της απόφασης αυτής, μεταξύ άλλων ενώπιον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Για μία ακόμη φορά οι ΗΠΑ έδειξαν ότι δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο. Εντούτοις, αυτή η απόφαση δεν νομιμοποιεί, με οποιοδήποτε τρόπο, την ισραηλινή κατοχή (των Υψωμάτων του Γκολάν)» έγραψε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας στο Twitter.

«Η υπογραφή του (Ντόναλντ) Τραμπ αποτελεί πρακτικά ένα εκλογικό δώρο προς τον (Μπενιαμίν) Νετανιάχου που αντιμετωπίζει δυσκολίες πριν από τις εκλογές» υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Αττάλεια.

«Ό,τι κι αν κάνετε (για τον Νετανιάχου), που διχάζει ακόμα και τον ίδιο του τον λαό, που βομβαρδίζει τη Γάζα, σήμερα, όπως μπορείτε να δείτε, για αυτόν τον τύραννο, δεν θα υπάρχουν πλεονεκτήματα. Οι προσπάθειες της Αμερικής είναι μάταιες» συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Η απόφαση της Ουάσιγκτον για το Γκολάν ελήφθη 15 ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου.

Σε μια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας επισημαίνεται μεταξύ άλλων:

«Αυτή η ατυχής απόφαση… καταδεικνύει ότι η αμερικανική διοίκηση συνεχίζει την προσέγγισή της να αποτελεί μέρος του προβλήματος, παρά μέρος της λύσης στη Μέση Ανατολή».

Η Σαουδική Αραβία καταγγέλλει την απόφαση των ΗΠΑ

Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας καταδικάζει την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την προσάρτηση των Υψιπέδων του Γκολάν από το Ισραήλ το 1981, αναφέρει ανακοίνωση που μεταδόθηκε νωρίς σήμερα από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

 «Οι απόπειρες επιβολής τετελεσμένων δεν αλλάζουν τα γεγονότα», σύμφωνα με την ανακοίνωση, που χαρακτηρίζει το τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν που βρίσκεται υπό ισραηλινό έλεγχο «κατεχόμενη συριακή αραβική γη», όπως αναφέρεται σε «αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας».

Η απόφαση που πήρε ο Ρεπουμπλικάνος «θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής», συνεχίζει το κείμενο.

Οι χώρες του Κόλπου καταδικάζουν την απόφαση

Οι χώρες του Κόλπου καταδίκασαν σήμερα την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει στην περιφερειακή σταθερότητα.

«Οι απόπειρες επιβολής τετελεσμένων δεν αλλάζουν τα γεγονότα», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Σαουδική Αραβία, που χαρακτήρισε το τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν που βρίσκεται υπό ισραηλινό έλεγχο «κατεχόμενη συριακή αραβική γη», όπως αναφέρεται σε «αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας».

«Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας έχει εκφράσει την έντονη απόρριψή του και την καταδίκη του για την ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική κυβέρνηση με την οποία αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των κατεχόμενων συριακών Υψιπέδων του Γκολάν», ανέφερε η ανακοίνωση του Ριάντ.

Το Κουβέιτ εξέφρασε «τη λύπη και την ανησυχία του» για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνοντας ότι αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, όπως μετέδωσε το πρακτορείο KUNA επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του Μπαχρέιν. Το βασίλειο, όπου ελλιμενίζεται ο 5ος Στόλος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, επεσήμαινε ότι θεωρεί τα Υψίπεδα του Γκολάν κατεχόμενο συριακό έδαφος.

Εξάλλου το Κατάρ ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει την κατοχή των Υψιπέδων του Γκολάν και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς αποφάσεις.

Και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδίκασαν την απόφαση της Ουάσινγκτον, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)