to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:34 | 09.03.2020

Οικονομία

Ο κορωνοϊός χτυπά και τα χρηματιστήρια: Χάθηκαν 2,5 τρισ. δολάρια

Συνθήκες απόλυτης κατάρρευσης επικράτησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 9/3


Σκηνές απόλυτου πανικού επικρατούν στις διεθνείς αγορές μετοχών. Οι επενδυτές εγκαταλείπουν μαζικά το ρίσκο και στρέφονται σε καταφύγια, έχοντας τρομάξει τόσο από την ταχεία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού και τα σενάρια για τις οικονομικές επιπτώσεις που αυτή θα έχει όσο και από την αιφνίδια κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Μέσα σε λιγότερο από μία ημέρα έχουν χαθεί 2,5 τρισ. δολάρια από την αξία των μετοχών παγκοσμίως.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI World Index καταγράφει πτώση 5% στη χειρότερη ημέρα του από τον Δεκέμβριο του 2008, όταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση βρισκόταν στο απόγειό της. Είχε προηγηθεί βεβαίως η βουτιά της τάξης του 31% για το πετρέλαιο η οποία και σήμανε συναγερμό σε όλες τις αγορές.

Στη Wall Street λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης είχαμε αυτόματη διακοπή των συναλλαγών για 15 λεπτά- και πάλι για πρώτη φορά από την κρίση του 2008- καθώς ο S&P 500 έκανε βουτιά 7%. Στη συνέχεια οι απώλειές του περιορίστηκαν κοντά στο 5,5%. Ο Dow Jones με τα βαριά χαρτιά της αμερικανικής αγοράς βρέθηκε επίσης να υποχωρεί 7,5% ή περισσότερο από 1.900 μονάδες, με την πτώση στη συνέχεια να περιορίζεται ελαφρώς, στο 6%.

Ακατάσχετη η αιμορραγία και στην Ευρώπη. Στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 13,39% τη Δευτέρα.

Ανάλογες απώλειες παρουσιάζει και το Χρηματιστήριο του Μιλάνου. Φραγκφούρτη, Λονδίνο, Παρίσι και Μαδρίτη βλέπουν τους βασικούς δείκτες τους σε πτώση 8% με 8,5%.

Πτώση άνω του 8% και για τον πανευρωπαϊκό δείκτη, με τις τράπεζες να δέχονται ανηλεές σφυροκόπημα και τον δείκτης τους να διολισθαίνει σε ιστορικό ναδίρ.

Καταρρεύουν οι τιμές του αργού

Χάνοντας πάνω από ένα τέταρτο της αξίας τους, οι τιμές πετρελαίου οδεύουν σήμερα προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, αφού η Σαουδική Αραβία μείωσε τις επίσημες τιμές της σε μια αγορά που έχει ήδη κλονιστεί από τον αντίκτυπο του κοροωνοϊού στην παγκόσμια ζήτηση.

Η Σαουδική Αραβία μείωσε τις επίσημες τιμές πώλησης και ανακοίνωσε σχέδια για την αύξηση της παραγωγής αργού τον επόμενο μήνα αφού η Ρωσία αντιτάχθηκε σε μια ακόμα σημαντική μείωση της παραγωγής της οποία πρότεινε ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) για να σταθεροποιηθούν οι αγορές πετρελαίου.

Σε αναθεώρηση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας προχώρησε ο Moody’s

Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, επισημαίνοντας ότι ο κορωνοϊός θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη σε πολλές χώρες στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Στο βασικό σενάριό του, μίας σημαντικής παγκόσμιας αποδιάρθρωσης, ο οίκος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% για το σύνολο των οικονομιών της G-20 το 2020 έναντι 2,4% που προέβλεπε πριν από τρεις εβδομάδες (16 Φεβρουαρίου), ενώ για την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 0,7% και 1,5% έναντι 1,2% και 1,7%, αντίστοιχα. Για την Ιταλία, ο οίκος εκτιμά ότι η οικονομία της βρίσκεται ήδη σε ύφεση, καθώς θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι συρρικνώθηκε στο πρώτο τρίμηνο φέτος μετά τη συρρίκνωσή της κατά 0,3% στο τέταρτο τρίμηνο του 2019. Για το 2021, το βασικό σενάριο προβλέπει ανάκαμψη του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας - στο 2,8% για τη G-20, στο 1,5% για την Ευρωζώνη και στο 1,9% για τις ΗΠΑ.

Η υπόθεση που κάνει ο οίκος στο βασικό σενάριό του είναι ότι οι παγκόσμιες προσπάθειες ανάσχεσης της εξάπλωσης του ιού και, ίσως, ο πιο ζεστός καιρός στο Βόρειο Ημισφαίριο την άνοιξη και το καλοκαίρι θα επιτρέψουν στην οικονομική δραστηριότητα να ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει σχετικά με την εξέλιξη του κορωνοϊού, ο Moody's έχει καταρτίσει και ένα δυσμενέστερο σενάριο, το οποίο αφορά μία εκτεταμένη και παρατεταμένη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας. Στο σενάριο αυτό, ο ρυθμός ανάπτυξης της G-20 συνολικά περιορίζεται στο 1,4%, της Ευρωζώνης στο 0,4% και των ΗΠΑ στο 0,9%, ενώ προβλέπεται και στην περίπτωση αυτή ανάκαμψή του για το 2021 - στο 2,7% για τη G-20, στο 1,4% για την Ευρωζώνη και το 1,8% για τις ΗΠΑ.

«Η παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού οδηγεί σε ταυτόχρονα σοκ προσφοράς και ζήτησης. Αναμένουμε τα σοκ αυτά να επιβραδύνουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στο πρώτο εξάμηνο του έτους», αναφέρει ο Moody's. «Η πλήρης έκταση του οικονομικού κόστους θα είναι αβέβαιη για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο φόβος της μετάδοσης θα μειώσει την καταναλωτική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Όσο περισσότερο χρόνο χρειασθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις για να επανέλθουν στην κανονική δραστηριότητά τους, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος», προσθέτει.

O Moody's αναφέρει ότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι μίας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, σημειώνοντας ότι «όσο περισσότερο χρόνο επηρεασθεί η οικονομική δραστηριότητα από την έξαρση του ιού, τόσο περισσότερο θα κυριαρχεί το σοκ ζήτησης και θα οδηγεί σε υφεσιακές δυναμικές». Για τα μέτρα που λαμβάνουν ή ετοιμάζονται να λάβουν οι χώρες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό, ο οίκος αναφέρει ότι θα περιορίσουν τη ζημιά. «Τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής θα βοηθήσουν να περιορισθεί η ζημιά στις επιμέρους οικονομίες. Οι ανακοινώσεις από τις δημοσιονομικές Αρχές, τις κεντρικές τράπεζες και του διεθνείς οργανισμούς έως τώρα υποδηλώνουν ότι η αντίδραση της πολιτικής θα είναι πιθανόν ισχυρή στις επηρεαζόμενες χώρες», σημειώνει.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)