to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:38 | 23.07.2013

Κοινωνία

O Ιούλιος στην Ιστορία

Της Λη Σαράφη


1908

 13 Ιουλίου

Στους Ολυμπιακούς αγώνες που διεξάγονται στο Λονδίνο συμμετέχουν για πρώτη φορά γυναίκες σε συγκεκριμένα αθλήματα.

1920

30 Ιουλίου

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Λυών της Γαλλίας.

31 Ιουλίου

Δολοφονείται στην Αθήνα ο Ίωνας Δραγούμης, από άνδρες της προσωπικής φρουράς του Ελευθέριου Βενιζέλου. Ήταν 42 χρονών.

1921

14 Ιουλίου

Οι Ιταλοί Νικόλα Σάκκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι (Sacco, Vanzetti) κατηγορούμενοι για δυο ληστείες και ένα φόνο στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ καταδικάζονται σε θάνατο. Είχαν λευκό ποινικό μητρώο και ως σήμερα θεωρείται πως καταδικάστηκαν επειδή ήταν μέλη του αμερικανικού αναρχικού κινήματος.

 

1923

24 Ιουλίου

Συνθήκη της Λωζάνης (μετά την Μικρασιατική καταστροφή): Παραχωρούνται στην Τουρκία η ανατολική Θράκη, η Ίμβρος και η Τένεδος και συμφωνείται η ανταλλαγή των πληθυσμών. Η Τουρκία παραιτείται από τις διεκδικήσεις της στην Κύπρο και τα Δωδεκάνησα.

1928

 21 Ιουλίου

Αυτοκτονεί ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης σε ηλικία 32 ετών.

1929

25 Ιουλίου

Ψηφίζεται από τη Βουλή ο νόμος 4229 «περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών» γνωστός ως «Ιδιώνυμο». Ήταν νόμος που εισηγήθηκε η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου με τον οποίο γίνονταν κολάσιμη η πρόθεση και όχι η πράξη και είχε ουσιαστικά στόχο το αριστερό κίνημα.

1930

 21 Ιουλίου

Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του σταθμού «Πλατεία Ομονοίας» του Ηλεκτρικού. Στο σταθμό της Ομόνοιας ενώνονται ο αστικός σιδηρόδρομος Αθηνών – Πειραιώς  με το «θηρίο» (όπως αποκαλούνταν) δηλαδή τον Ηλεκτρικό που συνέδεε την πλατεία Αττικής με τον Πειραιά.

1933

3 Ιουλίου

Οι Ναζί ξεκινούν την εκδίωξη των Εβραίων από τις δημόσιες υπηρεσίες της Γερμανίας.

26 Ιουλίου

Επιβάλλεται στη ναζιστική Γερμανία νόμος που προβλέπει τη στείρωση των ατόμων που πάσχουν από βαριές ή κληρονομικές σωματικές και ψυχικές ασθένειες.

1936

 17 Ιουλίου - Έναρξη του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου

Στασιάζει πρώτα η «στρατιά της Αφρικής», και ακολουθούν τις επόμενες  μέρες άλλα τμήματα στρατού στο ισπανικό έδαφος. Οι στασιαστές (ο Φράνκο ανάμεσά τους) σχηματίζουν στρατιωτική κυβέρνηση.

24 Ιουλίου

Οι δυο ΓΣΕΕ (συντηρητική και αριστερή) κηρύσσουν πανελλαδική απεργία για τις 5 Αυγούστου, ενώ γίνονται συνεχώς προσπάθειες από τα κόμματα για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας.

28 Ιουλίου

Γερμανικές και Ιταλικές αεροπορικές δυνάμεις βοηθούν στη μεταφορά στρατιωτών για την υποστήριξη των στρατευμάτων του Φράνκο στην Ισπανία.

1938

 28 Ιουλίου

Ξεσπάει εξέγερση κατά της δικτατορίας στην Κρήτη από τμήματα του στρατού που ζητούν από τον βασιλιά να αποπέμψει τον Μεταξά.

29 Ιουλίου

Η εξέγερση καταρρέει.

1940

Στις 18 και 31 Ιουλίου ιταλικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν ελληνικά πολεμικά πλοία στην Κρήτη και τη Ναύπακτο. Η δικαιολογία που προβάλλει η ιταλική κυβέρνηση είναι πώς οι πιλότοι θεώρησαν πως τα πλοία ήταν αγγλικά…

1941

 6 Ιουλίου

Η Ιερά Σύνοδος αποφασίζει την παύση του Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου επειδή αρνήθηκε να ορκίσει την κατοχική κυβέρνηση.

28 Ιουλίου

Ο πληρεξούσιος του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα ανακοινώνει στην κυβέρνηση συνεργατών (Τσολάκογλου) πως η Τράπεζα της Ελλάδος είναι υποχρεωμένη να ρυθμίζει την επάρκεια του χαρτονομίσματος σε δραχμές ώστε να εξασφαλίζεται μηνιαίως για τις ανάγκες του Γερμανικού στρατού ποσό που θα φτάνει τα 25 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα.

1942

 11 Ιουλίου

Ξεκινούν οι διωγμοί των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

1943

 22 Ιουλίου

Πραγματοποιείται η μαζικότερη αντιστασιακή διαδήλωση στην Αθήνα εναντίον της επέκτασης της Βουλγαρικής κατοχής στη Μακεδονία. Ο στρατός Κατοχής και οι συνεργάτες του σκοτώνουν 53 διαδηλωτές ενώ οι τραυματίες είναι 283 και οι συλληφθέντες 500. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι η 17χρονη Παναγιώτα Σταθοπούλου, φοιτήτρια της Γαλλικής Ακαδημίας, το νεότερο θύμα της διαδήλωσης. Η ΕΠΟΝ ήταν στην πρωτοπορία της διαδήλωσης και τα περισσότερα από τα θύματα ήταν μέλη της. Η διαδήλωση ματαίωσε την επέκταση της Βουλγαρικής κατοχής!

29 Ιουλίου

Ξεκινάει η στρατολόγηση στα Τάγματα Ασφαλείας που οργάνωσε η κυβέρνηση συνεργατών Κατοχής του Ιωάννη Ράλλη.

1944

 1 έως 22 Ιουλίου

Πραγματοποιείται η σύνοδος του Bretton – Woods, στο New Hampshire των ΗΠΑ για την χάραξη της μεταπολεμικής παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Ιδρύονται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα ενώ το δολάριο αντικαθιστά τον χρυσό ως μέσο των διεθνών συναλλαγών.

26 Ιουλίου

Θανατώνεται στην Ειδική Ασφάλεια Αθηνών η ηρωίδα της Αντίστασης Ηλέκτρα Αποστόλου αφού έχει υποστεί φριχτά βασανιστήρια.

1945

 5 Ιουλίου

Εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία: Οι Εργατικοί νικούν και αποκτούν απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και σχηματίζουν κυβέρνηση υπό τον Κλέμεντ Άτλη. Ανακοινώνουν ότι θα ακολουθήσουν την ίδια πολιτική με τον Τσώρτσιλ όσον αφορά την Ελλάδα…

16 Ιουλίου

Στο Πότσδαμ της Γερμανίας ξεκινάει η συνδιάσκεψη των Τσώρτσιλ, Τρούμαν και Στάλιν για τον διαμελισμό της Γερμανίας. Στις 25 Ιουλίου ο Τσώρτσιλ αντικαθίσταται από τον Άτλη που κέρδισε τις εκλογές στη Βρετανία.

23 Ιουλίου

Γαλλία: ξεκινά η δίκη του στρατάρχη Πεταίν που ήταν επικεφαλής του καθεστώτος του Βισύ που συνεργάστηκε με τους Ναζί. Ο Πεταίν κατηγορείται ανάμεσα στα άλλα για τη δολοφονία χιλιάδων Γαλλο-Εβραίων που συνέλαβε και παρέδωσε στους Γερμανούς.   

1946

 16 Ιουλίου

Ξεκινούν οι εκτελέσεις των καταδικασμένων από τα έκτακτα Στρατοδικεία που συγκροτήθηκαν μετά το Γ’ Ψήφισμα (δες: ο Ιούνιος στην Ιστορία).

25 Ιουλίου

Με Υπουργικό διάταγμα καταργείται η εκλεγμένη διοίκηση της ΓΣΕΕ.

26 Ιουλίου

Εκτελείται στα Γιαννιτσά με άλλους 6 κρατούμενους η πρώτη γυναίκα στην ελληνική ιστορία, η δασκάλα Ειρήνη Γκίνη, μέλος του ΕΑΜικού αντιστασιακού κινήματος.

1947

 4 Ιουλίου

Το ΕΑΜ υποβάλλει υπόμνημα για τον τερματισμό του Εμφυλίου, με προτάσεις για ουδετερότητα στα εξωτερικά θέματα, κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και γενική αμνηστία. 

26 - 31 Ιουλίου

Επιθέσεις του ΔΣΕ στα Γρεβενά, τη Φλώρινα, το Αμύνταιο και την Αλεξανδρούπολη. Ο ΔΣΕ καταφέρνει να μπει στο Διδυμότειχο και το Σουφλί.

1948

 29 Ιουλίου

Η Μεγάλη Βρετανία δηλώνει ότι αρνείται κάθε συζήτηση για την απόδοση της Κύπρου στην Ελλάδα.

1949

 10 Ιουλίου

Ο Τίτο ανακοινώνει πως κλείνει τα ελληνο-γιουγκοσλαβικά σύνορα και παύει κάθε αποστολή βοήθειας προς τον ΔΣΕ.

12 Ιουλίου

Ο Πάπας της Ρώμης αφορίζει όλους τους καθολικούς που είναι μέλη κομμουνιστικών κομμάτων ανά την υφήλιο.

1953

 24 Ιουλίου

Ξεκινά στο στρατοδικείο η δίκη του Νίκου Πλουμπίδη που κατηγορείται για κατασκοπεία.

1964

5 Ιουλίου

Στις Δημοτικές εκλογές που πραγματοποιούνται επικρατούν στην Αθήνα ο Κιτσίκης, στον Πειραιά ο Κυριακάκος και στην Θεσσαλονίκη ο Τσίρος που υποστηρίζονται από την Αριστερά (ΕΔΑ και συνεργαζόμενες δυνάμεις).

5 Ιουλίου

Κατατίθεται το σχέδιο Άτσεσον για το Κυπριακό που προβλέπει την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, την παραχώρηση της Καρπασίας στην Τουρκία, ή μίσθωση της Καρπασίας και παραχώρηση του Καστελόριζου στην Τουρκία. Απορρίφθηκε από τους Κύπριους.

23 Ιουλίου

Στη διάρκεια απεργίας στα μεταλλεία Λαυρίου οι απεργοί συγκρούονται με την αστυνομία. 

1965

 Η Αποστασία και τα Ιουλιανά:

Στις 11 Ιουλίου πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συναντά τον βασιλιά Κωνσταντίνο στην Κέρκυρα και του ζητάει να εγκρίνει την αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας Γαρουφαλιά. Ο Βασιλιάς αρνείται και στις 13 Ιουλίου η ένωση Κέντρου αποπέμπει τον Γαρουφαλιά. Στις 15 Ιουλίου παραιτείται η κυβέρνηση Παπανδρέου και ο βασιλιάς ορίζει πρωθυπουργό τον Αθανασιάδη – Νόβα. Στις 16 Ιουλίου αποστατούν βουλευτές της Ένωσης Κέντρου ώστε να χάσει τη «δεδηλωμένη» στη Βουλή, ενώ την ίδια μέρα ξεκινούν ογκώδεις διαδηλώσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις στις οποίες η αστυνομία επιτίθεται με εκτεταμένη χρήση βίας. Στις 21 Ιουλίου πέφτει νεκρός στη διάρκεια διαδήλωσης ο Σωτήρης Πέτρουλας, φοιτητής της ΑΣΟΕΕ και μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη. Στις 27 Ιουλίου πραγματοποιείται γενική πολιτική απεργία που σημειώνει μεγάλη επιτυχία.

1967

 27 Ιουλίου

Στην οδό Πανεπιστημίου ακούγεται μαγνητοφωνημένη εκπομπή του ΠΑΜ (του Μίκη Θεοδωράκη) με αντιδικτατορικά συνθήματα! Η αναμετάδοση κρατάει ένα τέταρτο της ώρας πριν η αστυνομία καταφέρει να εντοπίσει το κασετόφωνο!

Την ίδια μέρα συλλαμβάνονται μέλη του ΠΑΜ στα Χανιά.

1968

 8 Ιουλίου

Δίκη μελών της Δημοκρατικής Άμυνας στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών με καταδίκες από 2 έως 10 χρόνια φυλάκισης.

1969

14 Ιουλίου

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Σάκης Καράγιωργας τραυματίζεται στα χέρια καθώς ετοίμαζε εκρηκτικό μηχανισμό που θα χρησιμοποιούσε κατά της Χούντας, και στη συνέχεια συλλαμβάνεται.

1970

Δίκες και καταδίκες Αντιδικτατορικών οργανώσεων:

Στις 6 Ιουλίου πραγματοποιείται δίκη μελών του ΚΚΕ, με καταδίκες 3 εξ αυτών σε ισόβια, και ποινές φυλάκισης από 5 έως 20 χρόνια. Στις 10 Ιουλίου καταδικάζονται μέλη της οργάνωσης «Ρήγας Φεραίος» σε φυλάκιση από 4 έως 12 χρόνια ενώ στις 11 Ιουλίου καταδικάζονται 5 μέλη του ΠΑΜ σε φυλάκιση από 5 έως 20 χρόνια.

 

1973

29 Ιουλίου

Το δημοψήφισμα της Χούντας: με ποσοστό 78,4% «εγκρίνεται» η κατάργηση της Μοναρχίας και κηρύσσεται Προεδρευόμενη Δημοκρατία με πρόεδρο τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο.

1974

2 Ιουλίου

Μέλη της αντιδικτατορικής οργάνωσης «Άρης Βελουχιώτης» καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης έως 10 χρόνια.

Η χουντική προδοσία και η τουρκική εισβολή στην Κύπρο:

Στις 15 Ιουλίου πραγματοποιείται πραξικόπημα για την ανατροπή του Μακαρίου με εντολή της χούντας του Ιωαννίδη. Ο Μακάριος διαφεύγει στο Λονδίνο και τοποθετείται πρόεδρος ο Νίκος Σαμψών. Στις 17 Ιουλίου φτάνουν στην Αθήνα πληροφορίες για αποβατικές κινήσεις των Τούρκων στο νησί αλλά δεν προκύπτει καμμία αντίδραση. Στις 20 Ιουλίου τουρκικά στρατεύματα αποβιβάζονται στη βόρεια ακτή της Κύπρου (σχέδιο «Αττίλας»). Στις 22 Ιουλίου ενώ εξακολουθεί η αποβίβαση στρατευμάτων, τεθωρακισμένων και αλεξιπτωτιστών στο νησί, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ διατάζει κατάπαυση του πυρός και τα τουρκικά στρατεύματα την παραβιάζουν.

 

Η πτώση της Χούντας:

Υπό το βάρος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο οργανώνεται σύσκεψη πολιτικών προσώπων στις 23 Ιουλίου που αποφασίζει να καλέσει τον Κων/νο Καραμανλή να αναλάβει επικεφαλής της κυβέρνησης. Την ίδια μέρα παραιτείται ο Σαμψών στην Κύπρο και αναλαμβάνει πρόεδρος ο Γλαύκος Κληρίδης. Στις 24 Ιουλίου φτάνει στην Ελλάδα ο Καραμανλής, ορκίζεται πρωθυπουργός και σχηματίζει κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς την Αριστερά και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

25 Ιουλίου

 

Πραγματοποιούνται συνομιλίες στη Γενεύη μεταξύ Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας που καταλήγουν στις 30/7 σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη γραμμή του «Αττίλα».

1975

 2 Ιουλίου

Ο Άρειος Πάγος αποφαίνεται ότι το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας των πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου 1967 ήταν «στιγμιαίο» και έτσι απαλλάσσονται όσοι συνεργάστηκαν με το χουντικό καθεστώς κατά τη διάρκεια της ισχύος του.

28 Ιουλίου

Ξεκινάει η δίκη των πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου.

1981

7 Ιουλίου

Άγνωστοι βάζουν φωτιά στα πολυκαταστήματα «Δραγώνας» στην Αθήνα και «Λαμπρόπουλος» στον Πειραιά.

1989

1η Ιουλίου

Σε συνέχεια της προσπάθειας για δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης (δες: ο Ιούνιος στην Ιστορία) η Ν.Δ. και ο Συνασπισμός αποφασίζουν να στηρίξουν δικομματική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Τζαννή Τζαννετάκη. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)