to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:19 | 18.02.2014

Διεθνή

Ο Εντουαρντ Σνόουντεν εξελέγη πρύτανης του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν εξελέγη στην —καθαρά τιμητική— θέση του Πρύτανη του πανεπιστημίου της Γλασκόβης, ανακοίνωσε σήμερα το εκπαιδευτικό ίδρυμα αυτό της Σκωτίας στον λογαριασμό του στο Twitter.


Ο Έντουαρντ Σνόουντεν είχε αποδεχθεί την πρόσκληση μιας ομάδας φοιτητών να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση. Ο Σνόουντεν προτιμήθηκε έναντι του Σκωτσέζου πρώην πρωταθλητή της ποδηλασίας Γκρέιαμ Ομπρί, του συγγραφέα Άλαν Μπίσετ και του κληρικού Κέλβιν Χολντσγουόρθ. Διαδέχεται τον πρώην αρχηγό του βρετανικού κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τσαρλς Κένεντι.

Μεταξύ των προηγούμενων Πρυτάνεων συγκαταλέγονται η πρώην σύζυγος του Νέλσον Μαντέλα, Ουίνι Μαντέλα και ο ισραηλινός Μορντεχάι Βανούνου, ο οποίος είχε καταγγείλει το οπλικό πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.

«Είμαστε κατενθουσιασμένοι που βλέπουμε τον Έντουαρντ Σνόουντεν να εκλέγεται νέος Πρύτανης του πανεπιστημίου της Γλασκόβης» έγραψε σε ανακοίνωση η ομάδα των φοιτητών που είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητά του.

«Έχουμε μια μεγάλη και μία ευγενή παράδοση να κάνουμε σημαντικές τοποθετήσεις μέσω (της επιλογής) των Πρυτάνεών μας» προσέθεσε η ίδια ομάδα.

Με την εκλογή αυτή «εμείς δείχνουμε στον Έντουαρντ Σνόουντεν και στους άλλους θαρραλέους καταμηνυτές ατασθαλιών ότι είμαστε αλληλέγγυοι μαζί τους, ασχέτως με το πού βρίσκονται».

«Στις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουμε την εκστρατεία προκειμένου (η αμερικανική και βρετανική υπηρεσία πληροφοριών), η NSA και η GCHQ να σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον του θεμελιώδους δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής και προκειμένου ο Έντουαρντ Σνόουντεν να αναγνωριστεί ως ένας γενναίος καταμηνυτής ατασθαλιών αντί (να κατηγορηθεί) ως προδότης» κατέληξαν.

Το πανεπιστήμιο εξήγησε, κατά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, ότι ο βασικός ρόλος του Πρύτανη είναι να «εκπροσωπεί τα συμφέροντα των φοιτητών» και ότι «η επιλογή του πρύτανη επαφίεται εξ ολοκλήρου στους φοιτητές».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)