to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:08 | 06.02.2019

Πολιτική

Ο διεθνής τύπος για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία

Έντονους συμβολισμούς, προσπάθεια μείωσης των χρόνιων εντάσεων καθώς και διπλωματικές πιέσεις προς την Ελλάδα για τα θέματα ασύλου σε Τούρκους υπηκόους βλέπουν μεταξύ άλλων τα διεθνή μέσα


Την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη και τη σημασία των συναντήσεων με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. σχολιάζει σήμερα ο διεθνή τύπος, ανήμερα της ιστορικής επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Χάλκη.

Παρά τις χρόνιες τριβές μεταξύ των δύο χωρών, η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού τονίζει την συνεννόηση που χτίζουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρουν στο δημοσίευμά τους οι New York Times. Ενώ το πρακτορείο Reuters, στις πρώτες θέσεις των ειδήσεων της ημέρας κάνει λόγο για ενίσχυση των δεσμών της χώρας με τη γείτονα χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Οι αναφορές του ευρωπαϊκού τύπου για την επίσκεψη του πρωθυπουργού

Έντονους συμβολισμούς αλλά και πιέσεις προς την Ελλάδα για τους στρατιωτικούς αναφέρει ο γερμανικός τύπος

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και οι επισκεψή του στην Αγία Σοφία και τη Χάλκη απασχολούν και σήμερα τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία αφιερώνουν εκτενή ρεπορτάζ και αναλύσεις στο θέμα, με έμφαση στα «δύσκολα» θέματα των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: DW: Επίσκεψη γεμάτη συμβολισμούς

   «Ο Ερντογάν και ο Τσίπρας θέλουν να υπερβούν τις κρίσεις» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Tagesspiegel», η οποία παραθέτει εκτενή αποσπάσματα από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

   «Κατά την συνάντησή τους στην Άγκυρα εκφράζουν βούληση για συνεργασία. Ο Ερντογάν όμως απαιτεί την έκδοση των υποτιθέμενων πραξικοπηματιών», αναφέρει η εφημερίδα και αναδεικνύει την δήλωση από τη μία πλευρά του κ. Ερντογάν περί εξεύρεσης τρόπων αποκατάστασης των διμερών σχέσεων, ακόμη και σε δύσκολες περιόδους και του κ. Τσίπρα περί «αποτελεσματικής και ειλικρινούς συνάντησης». «Και οι δύο πλευρές ξεκαθάρισαν ότι θέλουν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο των κρίσεων», γράφει η Tagesspiegel, επισημαίνοντας τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και οργανώσεων όπως το ΡΚΚ και η Fetö του Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και για το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Ελλάδα και η Άγκυρα ζητά την έκδοσή τους. «Προφανώς σε αυτό το θέμα δεν σημειώθηκε πρόοδος. Ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη έλαβε αποφάσεις τις οποίες πρέπει να σεβαστεί κάθε κράτος Δικαίου», σημειώνεται στο άρθρο, στο οποίο υπάρχει αναφορά στην επικήρυξη των «οκτώ» από την Τουρκία, αλλά και στην προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία και στην συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

   «Η Άγκυρα και η Αθήνα έρχονται πιο κοντά», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, στην οποία αναδημοσιεύεται τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa). «Η σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι ξανά και ξανά σε κρίση. Τώρα συναντήθηκαν ο Τούρκος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός».

   «Ο Τσίπρας δεν θα δώσει στον Ερντογάν αυτά που θέλει», είναι ο τίτλος ανάλυσης που δημοσιεύθηκε χθες στην ηλεκτρονική σελίδα της «Handelsblatt», στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «αν κάποιος ήθελε να περιγράψει τις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών, θα μιλούσε για πληθώρα "εύφλεκτου υλικού" και αντικειμένων διαμάχης και για λίγη κινητικότητα». Σε ό,τι αφορά τους δύο εταίρους στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, «δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα μια επιτυχής εξέλιξη ανάλογη με αυτήν που πέτυχε ο κ. Τσίπρας την περασμένη χρονιά στις σχέσεις της χώρας του με τη Μακεδονία (sic), με τη συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας», συνεχίζει ο αρθρογράφος και παραθέτει την πορεία των σχέσεων των δύο χωρών από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

   Στο άρθρο επισημαίνεται το ζήτημα των οκτώ Τούρκων στρατιωτών που βρίσκονται στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, αλλά και των χιλιάδων Τούρκων που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, φοβούμενοι ότι θα υποστούν διώξεις στην πατρίδα τους. «Δεν αναμένεται να προκύψει κάτι ως προς αυτό το θέμα, με δεδομένο ότι οι δύο πολιτικοί, παρά τα όποια λαϊκιστικά αντανακλαστικά, διέπονται από πολιτικό ρεαλισμό. Ερντογάν και Τσίπρας έχουν περιορισμένα περιθώρια παραχωρήσεων», τονίζεται στο δημοσίευμα και γίνεται αναφορά στις κρίσιμες δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, στην Τουρκία, αλλά και στο γεγονός ότι, ενόψει εκλογών εντός του έτους και στην Ελλάδα, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι δημοφιλής στο εσωτερικό, αν και ο Έλληνας πρωθυπουργός λαμβάνει για αυτή επαίνους από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης βλέπει η βελγική εφημερίδα La Libre Belgique

 Ως προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών ερμηνεύει η βελγική εφημερίδα "La libre Belgique" την επίσκεψη του Έλληνα προωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. Το δημοσίευμα σημειώνει πως στόχος του συγκεκριμένου ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα είναι να πείσει τον Τούρκο Πρόεδρο  ότι τα προβλήματα μεταξύ Αθήνας και 'Αγκυρας είναι στην πραγματικότητα τουρκοευρωπαϊκά προβλήματα, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν με βάση την προοπτική του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Τουρκίας. Συνεχίζοντας, η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα προσθέτει ότι το ίδιο ισχύει και για τις έρευνες αναζήτησης φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου - μέλους επίσης της ΕΕ - τις οποίες η 'Αγκυρα εμποδίζει, χωρίς να διστάζει να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη, παρά το γεγονός ότι οι έρευνες διεξάγονται από ιταλικά πλοία.   

   Αυτό που φοβάται η Ελλάδα, υπογραμμίζεται, είναι ότι η οικονομική κρίση που απειλεί τη γείτονα ωθεί τις τουρκικές Αρχές σε μία εθνικιστική υπερβολή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε γεγονότα όπως αυτά του 1996, χρονολογία κατά την οποία οι δύο χώρες, αν και μέλη του ΝΑΤΟ, έφθασαν στα πρόθυρα μίας στρατιωτικής σύγκρουσης.

   Μέσα σε αυτό το κλίμα, πρόθεση της Αθήνας είναι τη θέση αυτών των εντάσεων να πάρει μία οικονομική συνεργασία προς κάθε κατεύθυνση, η οποία θα δημιουργούσε ένα ευνοϊκό κλίμα για διαπραγματεύσεις, αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το εγχείρημα θα είναι δύσκολο, μιας και ο Ερντογάν αφενός ζητά την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έχουν αποκτήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και αφετέρου θέλει να καταστήσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα αδιαπέραστα, τη στιγμή που παρατηρείται σταθερή αύξηση του αριθμού των Τούρκων που τα διασχίζουν για να ζητήσουν προστασία.

   Ο Αλέξης Τσίπρας, καταλήγει το δημοσίευμα, ο οποίος θέλει να διατηρήσει ανοικτό το διάλογο, πρόκειται να ζητήσει την ανάπτυξη μηχανισμών που θα αποσκοπούν στο να αποφευχθεί μία κλιμάκωση της έντασης. Ωστόσο, όπως εκτιμά η εφημερίδα, κάτι τέτοιο δεν έχει εξασφαλιστεί, με τον Τούρκο εκπρόσωπο Τύπου να ανακοινώνει την παραμονή της επίσκεψης ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις συζητήσεις το ζήτημα των ελληνικών νησιών, προκαλώντας έτσι έντονα συναισθήματα και την οργή των Ελλήνων.

«Σπάνια» για Έλληνα ηγέτη η επίσκεψη Τσίπρα στην Αγία Σοφία, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας έκανε «μία σπάνια» για Έλληνα ηγέτη επίσκεψη στην βασιλική της Αγίας Σοφίας, «εμβληματικό και διαφιλονικούμενο μνημείο» της Κωνσταντινούπολης, όπου η πρόσφατη πραγματοποίηση εκδηλώσεων συνδεδεμένων με το Ισλάμ προκάλεσε ένταση ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα, αναφέρεται σε ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Η Ελλάδα, η οποία παρακολουθεί στενά την τύχη των μνημείων της βυζαντινής κληρονομιάς στην Τουρκία έχει επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία της για τις πρωτοβουλίες με στόχο την αμφισβήτηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, σημειώνει το AFP.

Στην αναφορά στην επίσκεψη στην Χάλκη, στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην ομώνυμη Θεολογική Σχολή που έκλεισε από τις τουρκικές αρχές το 1971.Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)