to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:26 | 27.04.2012

πηγή: https://left.gr/94

Οικονομία

Ο "ανεξάρτητος τεχνοκράτης" Παπαδήμος στο πλευρό ΝΔ- ΠΑΣΟΚ

Προεκλογική παρέμβαση Παπαδήμου υπέρ των πολιτικών δυνάμεων που τον έκαναν πρωθυπουργό και που από κοινού έφεραν στην εξαθλίωση τους εργαζομένους. Αιχμές κατά των κομμάτων που υπερασπίζονται μια διαφορετική διέξοδο στην κρίση.


Ο κ. Παπαδήμος μιλώντας σε εκδήλωση των εξαγωγέων υπογράμμισε την σημασία υπεράσπισης της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας: «η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού αναγνωρίζει και γνωρίζει τα ουσιαστικά πολύπλευρα και διαρκή πλεονεκτήματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του ευρώ για τη χώρα μας. Πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε με εγρήγορση, ιδίως απέναντι σε κραυγές, ευρωσκεπτικιστών, ευρωφοβίας και τάσεις περιθωριοποίησης. Και πρέπει να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες πολιτικές που μεγιστοποιούν τα οφέλη, αξιοποιούν τις ευκαιρίες και είναι συνεπείς με την ενιαία νομισματική πολιτική που διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών».

«Αναμένεται ανάκαμψη της οικονομίας στο δεύτερο μισό του 2013»
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την εκτίμησή του για ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 αλλά και για ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας στο τέλος του επόμενου έτους: «Αν μείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στους στόχους, αναμένεται σταθεροποίηση, βελτίωση και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο μισό του 2013», τόνισε και προέβλεψε για την ανταγωνιστικότητα: «Η ανταγωνιστικότητα ανακτάται με εφαρμογή του προγράμματος και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Έως τέλος του 2012 εκτιμάται ότι θα έχουν ανακτηθεί τα 2/3 ή τα ¾ της απολεσθείσας ανταγωνιστικότητας της χώρας σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2000, και το 2013 θα ανακτηθεί πλήρως».
Ο κ. Παπαδήμος υπεραμύνθηκε της εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ, αν και σημείωσε τα λάθη που έγιναν: «Μετά την ένταξη της χώρας στο ευρώ δεν κατόρθωσε να αξιοποιήσει επαρκώς τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της ενιαίας αγοράς και του κοινού νομίσματος. Η ενιαία αγορά και το κοινό νόμισμα παρά την κρίση έχουν οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου την περίοδο 2000-2009, με αύξηση κατά 24% του καθαρού κατά κεφαλήν εισοδήματος».

«Ενίσχυση της εξωστρέφειας»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα των εξαγωγών για την ελληνική οικονομία: «Η ενίσχυση της εξωστρέφειας πρέπει να είναι κύριος μοχλός και κύρια κινητήρια δύναμη για ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη και πρέπει να στηρίζεται σε δύο πυλώνες: υγιή άνοδο της εσωτερικής κατανάλωσης και δυναμική εξωτερική δραστηριότητα».
Υποστήριξε ότι «πολλές από τις δράσεις του δεύτερου μνημονίου επιχειρούν είτε έμμεσα με τη φορολογική μεταρρύθμιση και εργατικό κόστος είτε άμεσα με δράσεις βελτίωσης επιχειρηματικού πλαισίου, να δημιουργήσουν το κατάλληλο πλαίσιο για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τις εξαγωγές».
Σε ό,τι αφορά τις δράσεις ενίσχυσης της ρευστότητας στις επιχειρήσεις προανήγγειλε μεταφορά πόρων από ΕΣΠΑ σε εξαγωγικούς κλάδους, με το ΕΤΕΑΝ να προχωρά προς τα τέλη του έτους στη διάθεση χαμηλότοκων δανείων για στήριξη των επιχειρήσεων για την αγορά πρώτων υλών.

Μήνυμα στις τράπεζες
Ο κ. Παπαδήμος δεν παρέλειψε να στείλει εκ νέου μήνυμα προς τις τράπεζες: «Η ενίσχυση ρευστότητας της οικονομίας και η αύξηση χρηματοδότησης των εξαγωγικών επιχειρήσεων όπως και για το σύνολο της οικονομίας οι τράπεζες έχουν κομβικό ρόλο οφείλουν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία να κινηθούν με ταχύτητα και να κινητοποιήσουν πόρους για να στηρίξουν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις».
Επισήμανε ακόμη ότι απαιτείται «μια ευρύτερη στρατηγική εξωστρέφειας η οποία πρέπει να διατρέχει το σύνολο της οικονομίας όχι μόνο τον εξαγωγικό κλάδο αλλά ολόκληρη την οικονομία». «Πρέπει να παράγουμε προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία που να μπορούν να εκτοπίζουν τα εισαγόμενα», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Έκανε ακόμη αναφορά και στο ρόλο του κατασκευαστικού κλάδου: «Μπορεί να στραφεί προς τις παραθεριστικές κατοικίες, -αποφεύγοντας ακρότητες υπερανάπτυξης που έκαναν αρκετές χώρες πριν από εμάς- που θα απευθύνονται στον ξένο επενδυτή και στον συνταξιούχο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)