to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ο Αμπάς απαντά στην αθέτηση της συμφωνίας αποφυλάκισης κρατουμένων, προωθώντας την ένταξη της Παλαιστίνης σε όργανα του ΟΗΕ

Μετά την άρνηση του Ισραήλ να απελευθερώσει την τελευταία ομάδα «βετεράνων» παλαιστινίων κρατουμένων, ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε την Τρίτη ότι θα ζητήσει από διεθνή όργανα την ένταξη της Παλαιστίνης ως μέλος.


Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Αμπάς δήλωσε ότι ξεκίνησε τις διαδικασίες για την υπογραφή συμφωνιών σε 15 φορείς του ΟΗΕ και θα επιδιώξει την ένταξη και σε άλλους. «Η παλαιστινιακή ηγεσία ενέκρινε ομοφώνως την απόφαση για αίτημα ένταξης σε 15 υπηρεσίες και διεθνείς συνθήκες του ΟΗΕ, αρχίζοντας με την Τέταρτη Συνθήκη της Γενεύης», δήλωσε ο Αμπάς μετά την υπογραφή των συμφωνιών.

«Το είχα προτείνει στη ηγεσία και είπαμε εάν δεν αποφυλακιστούν θα πάμε και θα ενταχθούμε σε 63 διεθνείς οργανισμούς. Το πρότεινα στην ηγεσία και συμφώνησε ομόφωνα».

Πρόσθεσε: «Δεν είμαστε εναντίον των ΗΠΑ, και δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το δικαίωμα για να αντιμετωπίσουμε κανέναν… Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις και θα εκμεταλλευτούμε κάθε εναπομείνασα στιγμή μέχρι τη λήξη της προθεσμίας».

Οι ειρηνευτικές προσπάθειες των ΗΠΑ ήδη βρίσκονταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης αφότου το Ισραήλ αρνήθηκε να αποφυλακίσει την τελευταία ομάδα 26 «βετεράνων» παλαιστινίων κρατουμένων ώστε να ολοκληρωθεί μια συμφωνία που είχε ξαναφέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Ιούλιο του 2013.

Οργισμένοι παλαιστίνιοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι αν το Ισραήλ δεν αλλάξει τη στάση του για τις αποφυλακίσεις των κρατουμένων, αυτό θα μπορούσε να σημάνει τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, που σε κάθε περίπτωση πρέπει να ολοκληρωθούν στις 29 Απριλίου.

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ επικεντρώνονται τώρα στο να κάνουν τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο Υπ. Εξ. των ΗΠΑ Τζον Κέρι, συναντήθηκε την Τρίτη για δύο ώρες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πριν συνομιλήσει με παλαιστίνιους διαπραγματευτές στο ξενοδοχείο του στην Ιερουσαλήμ.

Αργότερα είχε και δεύτερη δίωρη συνομιλία με τον Νετανιάχου, με πηγές να αναφέρουν ότι συζήτησε μια συμφωνία απελευθέρωσης του ισραηλινού κατασκόπου Τζόναθαν Πόλαρντ ως έναν τρόπο να λυθεί η εμπλοκή των διαπραγματεύσεων.

Λίγο μετά την πρωινή συνάντηση με τον Νετανιάχου, ο Κέρι ήταν και πάλι σε ένα αεροπλάνο κατευθυνόμενος προς Βρυξέλες για μια σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Αλλά ανώτερη παλαιστινιακή πηγή δήλωσε στο AFP ότι θα επιστρέψει εντός εικοσιτετραώρου για συνομιλίες με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. «Ο Κέρι θα πετάξει στην Ευρώπη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και θα επιστρέψει για να συναντηθεί με τον πρόεδρο αύριο το μεσημέρι», δήλωσε η παλαιστινιακή πηγή στο AFP.

Ο Κέρι επρόκειτο να συναντηθεί με τον Αμπάς αργά τη Δευτέρα, αλλά η συνάντηση αναβλήθηκε.

Πηγή: Maan

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)