to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:56 | 16.03.2014

Πολιτισμός

Αλ. Τσίπρας στην εκδήλωση για την ενιαία τιμή βιβλίου: Το βιβλίο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά δικαίωμα κάθε πολίτη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε χαιρετισμό στην εκδήλωση της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου και της Εταιρείας Συγγραφέων για την ενιαία τιμή βιβλίου, στο θέατρο Acropol


Ο χαιρετισμός του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην εκδήλωση για την Ενιαία Τιμή Βιβλίου:


 

Κυρίες και κύριοι,

Είναι τιμή μου να βρίσκομαι μαζί σας και υποχρέωσή μου να σταθώ δίπλα σας. Θα πω πράγματα που προφανώς ξέρετε καλύτερα από εμένα και είναι αυτονόητα. Δυστυχώς, όλα αυτά λέγονται σε μια εποχή παραλογισμού και βαρβαρότητας. Στις μέρες της πιο βίαιης επίθεσης και στον πολιτισμό. Το βιβλίο αποτελεί βασικό πολιτισμικό και μορφωτικό αγαθό, που πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα κάθε πολιτιστικής πολιτικής.


Η δυνατότητα πρόσβασης στο βιβλίο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά δικαίωμα κάθε πολίτη και υποχρέωση της Πολιτείας. Για να συμβεί αυτό είναι απαραίτητη μια πολιτική βιβλίου που θα το κάνει προσβάσιμο και ελκυστικό σε όλους, αντισταθμίζοντας τις κοινωνικές ανισότητες και υπερβαίνοντας τους περιορισμούς που θέτει μια δήθεν ελεύθερη αγορά. Στην πραγματικότητα μία ασύδοτη αγορά.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση και στο θέμα αυτό ακολουθεί δρόμους που εξυπηρετούν μόνο τους μεγάλους επιχειρηματίες και τους ξένους εκδοτικούς οίκους, διευκολύνοντας τη δημιουργία ολιγοπωλίων. Η επαπειλούμενη κατάργηση της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου, η απαξίωση των δημόσιων βιβλιοθηκών της χώρας που σταδιακά κλείνουν ή περνούν υπό την αιγίδα ιδιωτών, η επί της ουσίας κατάργηση του ΕΚΕΒΙ και των υποδομών που αυτό προσέφερε, η φορολογική επίθεση στους συγγραφείς και στους υπόλοιπους εργαζόμενους στο χώρο του βιβλίου, οδηγούν σε δεινή θέση τους επαγγελματίες του χώρου αλλά και σε μαρασμό τα έργα συγγραφέων και πνευματικών ανθρώπων της πατρίδας μας.

Η πρόταση αυτή έρχεται σε αντίθεση με όσα ισχύουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Και όλα τα συγκριτικά στοιχεία από το εξωτερικό -είναι θεσπισμένη η ενιαία τιμή - δείχνουν πως η τελική τιμή του βιβλίου δεν αυξάνεται εξαιτίας ενός τέτοιου νομικού προστατευτικού πλαισίου. Συνεπώς, το επιχείρημα ότι με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί η τιμή στον καταναλωτή είναι έωλο.

Η πρόταση περί κατάργησης της ενιαίας τιμής αποτελεί οργανικό στοιχείο της πρόσφατης έκθεσης του ΟΟΣΑ, αλλά,, πέρα από τη διεθνή εμπειρία, αγνοεί την ανάγκη για τη πολυφωνία και πλουραλιστική παραγωγή – διάδοση και αναπαραγωγή της γνώσης. Είναι πρόταση που περιλαμβάνεται στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αυτή τη μαύρη βίβλο του νεοφιλελευθερισμού.

Όπως σε όλα τα θέματα, παίζοντας με τις λέξεις και εξαπατώντας τον κόσμο, ο ΟΟΣΑ χρησιμοποιεί τον όρο «απελευθέρωση της τιμής» και όχι τον όρο «κατάργηση της τιμής προστασίας της εγχώριας παραγωγής και διακίνησης βιβλίων». Είναι μια πολύ συνηθισμένη πρακτική και στρατηγική από τη μεριά του νεοφιλελεύθερου ιερατείου, που βαφτίζει μεταρρύθμιση κάθε βάρβαρη απορρύθμιση.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Η πρόταση περί κατάργησης αγνοεί πως σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του Δεκεμβρίου, ο δείκτης τιμών καταναλωτή του βιβλίου υποχωρεί κατά -3,2%, δηλαδή κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα από τον μέσο δείκτη τιμών καταναλωτή όλων των αγαθών, ο οποίος επίσης υποχώρησε κατά -1,7%.

Η πρόταση περί κατάργησης παραβλέπει, επίσης, το γεγονός ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο όγκος των εκτυπώσεων βιβλίων και κάθε είδους άλλων εντύπων, πλην των εφημερίδων, το πρώτο εξάμηνο του 2013 παρουσίασε μείωση της τάξεως του 6%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2012.

Τυχόν κατάργηση, λοιπόν, της Ενιαίας Τιμής θα επιφέρει άμεσο και σημαντικό πλήγμα στο ποιοτικό βιβλίο. Μεσοπρόθεσμα θα ευνοηθεί η δημιουργία ολιγοπωλίων και φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού, γεγονός που εκτός των άλλων οικονομικών συνεπειών δημιουργεί συνθήκες και δυνατότητες ελέγχου της ελεύθερης έκφρασης των ιδεών.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Εμείς δεν έχουμε αμφιβολία. Τα κίνητρά τους δεν είναι μόνο οικονομικά. Είναι και ιδεολογικά. Περισσότερο από τους αριθμούς στοχεύουν στο μυαλό. Πολύ σύντομα στα ράφια των αλυσίδων βιβλίων και στα καταστήματα θα κυριαρχήσουν τα ευυπόληπτα βιβλία ενώ τα υπόλοιπα θα εξοβελιστούν.

Την ίδια στιγμή, θα κλείνουν τα μικρά βιβλιοπωλεία - εστίες πολιτισμού όλα αυτά τα χρόνια αλλά και ιδιαίτερα σήμερα, σε μια εποχή μνημονιακής βαρβαρότητας και πολιτιστικής καθίζησης.

Το βιβλίο εκτός από απόλαυση είναι και γνώση. "Η γνώση είναι δύναμη". Η μόνη δύναμη που μπορεί να αντιμετωπίσει τη βαρβαρότητα, τον νεοναζισμό και κάθε εξουσία που βάζει τον άνθρωπο κάτω από τις αγορές και τα κέρδη. Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ποιες είναι οι πραγματικές υπόγειες προθέσεις του ρύθμισης που επιχειρείται.

Η Ενιαία Τιμή Βιβλίου λειτουργεί προστατευτικά και υπέρ του καταναλωτή-αναγνωστικού κοινού, καθόσον εξασφαλίζει την ίση πρόσβαση όλων των πολιτών στα βιβλία, τα οποία πωλούνται στην ίδια τιμή σε όλη την ελληνική επικράτεια, ενώ υποχρεώνει τα βιβλιοπωλεία να επενδύσουν στην ποιότητα των υπηρεσιών τους και όχι στην οικονομία κλίμακας που συμπιέζει άδικα και τις αμοιβές όσων εργάζονται στο βιβλίο αλλά και την ποιότητα των βιβλίων.

Ο Υπουργός Πολιτισμού οφείλει να λύσει τη σιωπή του γύρω από το θέμα και να ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί με τις απόψεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο λαμβάνει τη σχετική πρωτοβουλία.

Σε ότι αφορά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δεσμευτήκαμε και αυτό το νόημα έχει και η σημερινή παρουσία μου κοντά σας, πως αν ο λαός  μάς αναθέσει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα θέσουμε σε προτεραιότητα την προστασία του πολιτισμού μας, των ανθρώπων του και φυσικά θα επαναφέρουμε την ενιαία τιμή βιβλίου.

Στη Βουλή θα δώσουμε τη μάχη στο πλευρό σας με κάθε τρόπο, γιατί μας αφορά άμεσα η προστασία της πνευματικής δημιουργίας και του πολιτισμού.

Όμως θέλω να επισημάνω πως ο μόνος τρόπος για να αποτραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης είναι η ενεργή και μαζική κινητοποίηση των ίδιων των πνευματικών δημιουργών, των εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού, που ενωμένοι πρέπει να δώσουν την απάντηση τους στη νεοφιλελεύθερη επίθεση.

Η σημερινή συγκέντρωση είναι ένα βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Φίλες και φίλοι,

Η γλώσσα, η συγγραφική παραγωγή, το ποιοτικό βιβλίο και ο πολιτισμός, δεν μπορεί να είναι υπό διαπραγμάτευση με κανέναν δανειστή. Αυτό για μας είναι δέσμευση για το αύριο.


 

«Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας θα έχει πολλή ξηρασία», έγραφε ο Μιχάλης Κατσαρός.

Για μας, για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ζωογόνο στοιχείο της λαϊκής ενέργειας, το νερό που υποδεικνύει ο ποιητής στον καιρό μας, είναι ο πολιτισμός και οι άνθρωποι του.

Και είμαστε αποφασισμένοι να τους προασπίσουμε.

Σας ευχαριστώ.

------------------------------

Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου σε ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά:

 
«Η κυβέρνηση, για να ικανοποιήσει την τρόικα, προχωρεί στο θέμα της ενιαίας τιμής για το βιβλίο σε μια παράλογη και εγκληματική επιλογή. Καταργεί το σύστημα της ενιαίας τιμής, διατηρώντας το μόνο για τα λογοτεχνικά βιβλία και μόνο για την πρώτη έκδοση. Δημιουργεί ένα κακέκτυπο το οποίο είναι ανεφάρμοστο, γιατί ποιος θα αποφασίσει ποιο βιβλίο είναι λογοτεχνικό και πώς προσδιορίζεται η πρώτη έκδοση;
 
Γίνεται πλέον σαφές ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης στις υποτιθέμενες σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, υποχώρησε ατάκτως και δεν έδωσε μια μάχη για να υπερασπιστεί το μοναδικό πολιτιστικό αγαθό που παράγεται μέσα από υγιή ανταγωνισμό χωρίς καμία απολύτως κρατική βοήθεια ή επιδότηση. Αρνήθηκε να υπερασπιστεί την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό με το απλό, αλλά θεμελιώδες, επιχείρημα ότι η Ελλάδα δικαιούται και επιβάλλεται να διατηρήσει το θεσμικό πλαίσιο που έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες για να διαφυλάξουν τη συνέχιση της γλώσσας τους και του πολιτισμού τους.
 
Η κατάργηση της ενιαίας τιμής ανοίγει το δρόμο σε μια ολιγοπωλιακή αγορά. Το αποτέλεσμα θα είναι τα παραδοσιακά μικρά και μεσαία ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία στις γειτονιές ή στις επαρχιακές πόλεις να συρρικνωθούν και να κλείσουν. Θα χαθεί ο πλουραλισμός στα σημεία πώλησης. Αυτό σημαίνει υποχώρηση του ποιοτικού βιβλίου, πλήγμα στον πολιτισμό μας και τη γλώσσα μας, αδιαφορία για τη μόρφωση των παιδιών μας. Μέσα στην κρίση θα οδηγήσει βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους σε λουκέτο, με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες θέσεις απασχόλησης στην αγορά του βιβλίου».

 
Τη Δευτέρα 17 Μαρτίου στις 18:00 στο «Θέατρο Ακροπόλ» ο κόσμος του βιβλίου -συγγραφείς, εκδότες, βιβλιοπώλες - εκφράζει την υποστήριξή του στο ελληνικό βιβλίο και το σύστημα της ενιαίας τιμής.
 
Στη συνάντηση διαμαρτυρίας έχουν κληθεί βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων. Στη συζήτηση θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη συναντηθεί με εκδότες και συγγραφείς για το επίμαχο ζήτημα δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο αίτημα για τη διατήρηση της Ενιαίας Τιμής. Δεσμεύτηκε, παράλληλα, ότι, ανεξαρτήτως της απόφασης που θα πάρει η κυβέρνηση, «αν ο λαός μάς αναθέσει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα θέσουμε σε προτεραιότητα την προστασία του πολιτισμού μας, των ανθρώπων του και θα επαναφέρουμε την Ενιαία Τιμή Βιβλίου» καθώς η γλώσσα, η συγγραφική παραγωγή, το ποιοτικό βιβλίο «δεν είναι υπό διαπραγμάτευση με κανέναν δανειστή».
 
Υπενθυμίζεται πως το σύστημα της ενιαίας τιμής έχουν στηρίξει με δηλώσεις τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης, ο Γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας και πλήθος καλλιτεχνών και συγγραφέων.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)