to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:05 | 17.11.2015

πηγή: Αυγή

Πολιτισμός

Ο Al Di Meola στην Αθήνα

Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους κιθαρίστες, ο Al Di Meola, έρχεται στην Αθήνα για μία και μοναδική εμφάνιση στο «Gazarte» το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016.


Ο ιταλικής καταγωγής Αμερικανός (γεννήθηκε και εξακολουθεί να ζει στο Νιου Τζέρσι) Al Di Meola εκδήλωσε το ταλέντο του στην κιθάρα από πολύ μικρός και σπούδασε στο πλέον φημισμένο -ιδιαίτερα για τον χώρο της jazz- αμερικανικό ίδρυμα ανώτατης μουσικής εκπαίδευσης, το Berklee της Βοστόνης, δεν ολοκλήρωσε όμως τις σπουδές του γιατί σε ηλικία είκοσι ετών τον προσκάλεσε ο κορυφαίος πιανίστας Chick Corea να γίνει μέλος του jazz σούπερ γκρουπ που είχε σχηματίσει, των Return To Forever. Ήταν η αρχή μιας πολύ μεγάλης σειράς συνεργασιών του με πάρα πολύ σπουδαία ονόματα, κυρίως της jazz μα και του rock, αλλά φυσικά και αρκετών προσωπικών του projects.

Παράλληλα, το ύφος του άρχισε να αλλάζει και να εξελίσσεται: ενώ ξεκίνησε με την ηλεκτρική κιθάρα, στην οποία μάλιστα η πολύ υψηλή τεχνική του προκαλούσε τον θαυμασμό, σιγά - σιγά στρεφόταν όλο και περισσότερο στην ακουστική / κλασική, στην οποία και αφοσιώθηκε εξολοκλήρου από κάποια στιγμή και μετά. Ταυτόχρονα το παίξιμο του γινόταν όλο και πιο λιτό αλλά και πολύ πιο πλούσιο σε σαγηνευτικές λεπτομέρειες, ενώ άρχισε να διερευνά όλο και περισσότερο τις μεσογειακές μουσικές κουλτούρες και ιδιαίτερα το flamenco. Ήταν στο πλαίσιο αυτού του ενδιαφέροντος που σχημάτισε μαζί με άλλους δύο πολύ μεγάλους μουσικούς, τον John Mc Laughlin και τον αείμνηστο Paco De Lucia, το πλέον επιτυχημένο ίσως κιθαριστικό τρίο όλων των εποχών, το οποίο είχε εμφανιστεί και στην Αθήνα, στο θέατρο Λυκαβηττού, στην αρχή της δεκαετίας του '80.

Με αυτές λοιπόν τις βαριές μουσικές «αποσκευές» -οι οποίες, ανάμεσα στα άλλα, περιέχουν και τη μακρόχρονη ενασχόλησή του με το nuovo tango του Astor Piazzola- αλλά ακούραστος και πάντα έτοιμος για ακόμα μακρύτερα ταξίδια, o εξήντα ενός ετών πλέον Al Di Meola θα ξανάρθει στην Αθήνα για να μας μαγέψει με τον τρόπο που μόνον εκείνος ξέρει, «χαϊδεύοντας» τις έξι χορδές της κιθάρας του.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΝΤΖΑΝΑΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)