to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:59 | 23.02.2021

Κοινωνία

«Ντροπή» έγραψε με κιμωλία ο καθηγητής του ΑΠΘ στην άσφαλτο

Ο Τριαντάφυλλος Τρανός​​​​​​​ είναι ο καθηγητής Εικαστικών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Και με μια κιμωλία σχημάτισε πολλές φορές τη λέξη «ντροπή» στην άσφαλτο, για να μιλήσει για την αστυνομική επίθεση στους φοιτητές, για τις πρυτανικές αρχές που θεωρούν τους φοιτητές περιθωριακές ομάδες, για να συμπυκνώσει σε μια τόση δα λέξη την απαξία για όσα φρικτά επιχειρείται να εδραιωθούν στο Πανεπιστήμιο.


Ένας καθηγητής Πανεπιστημίου παίρνει μια κιμωλία, σκύβει στην άσφαλτο που  οδηγεί στην Πρυτανεία του Αριστοτέλειου, την επομένη της άγριας καταστολής της φοιτητικής κινητοποίησης,  για να γράψει «ντροπή»:

Η κίνηση του Τριαντάφυλλου Τρανού, καθηγητή εικαστικών στο ΑΠΘ, συμβολίζει ανάγλυφα όσα νιώθουν πάρα πολλά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και της κοινωνίας, για όσα επιχειρούνται να γίνουν στο χώρο των Πανεπιστημίων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που λίγες μέρες πριν ψήφισε - με τα ΑΕΙ κλειστά και τους φοιτητές στους δρόμους - το νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοϊδη που θέλει να βάλει τα πανεπιστήμια στο γύψο.

Η ίδια κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ να καταστείλουν βίαια, χθες, Δευτέρα 22/2, την κινητοποίηση των φοιτητών του ΑΠΘ, προχωρώντας σε 31 συλλήψεις (και επιβάλλοντας, επιβεβαιώνοντας την εργαλειοποίηση της πανδημίας, και πρόστιμα 300 ευρώ). Πρόθυμο βοηθό βρήκε την πρυτανεία του Αριστοτέλειου, που ειδοποίησε τον εισαγγελέα και έφερε τα ΜΑΤ μέσα στο πανεπιστήμιο.

«Το Πανεπιστήμιο είναι το σπίτι των παιδιών»

Απέναντι σ' αυτό το σκηνικό, ο Τριαντάφυλλος Τρανός, την ώρα που ζωγράφιζε τη λέξη «ντροπή» στην άσφαλτο που οδηγεί στην πρυτανεία του ΑΠΘ, τόνισε χαρακτηριστικά: «Aυτή τη στιγμή αισθάνομαι όχι μόνο την ηθική υποχρέωση, αλλά αισθάνομαι και ντροπή, γιατί πρέπει να υπερασπίσουμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας. 

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριές μας δεν ήταν "περιθωριακές ομάδες". Διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας να ανοίξουν τα κλειστά πανεπιστήμια. Αυτό ζητάμε κι εμείς, και αισθάνομαι ότι θα πρέπει όλοι οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες να τους στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο.

Αυτή τη στιγμή, με πρωτοβουλία των πρυτανικών αρχών που υπογράψανε ένα κείμενο χωρίς καλά καλά να έχουν δει τι υπογράφουν, κατηγορούν τα παιδιά ότι είναι περιθωριακές ομάδες. Εγώ έχω να πω το εξής: το Πανεπιστήμιο είναι το σπίτι των παιδιών. Δεν είναι κατάληψη σε ξένο χώρο. Γι' αυτό το λόγο, ζητάω τη συμπαράσταση όλου του κόσμου, όλου του εκπαιδευτικού κόσμου, της δευτεροβάθμιας, των δασκάλων, των πανεπιστημιακών»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)