to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νταβούτογλου: Θετική η επίσκεψη Μπάιντεν

«Η λύση για το Κυπριακό προχωρά βήμα με βήμα, αλλά με σταθερά και σίγουρα βήματα», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.


Λευκωσία – Ανταπόκριση Άκης Φάντης

Μετά τη θετική αποτίμηση της επίσκεψης Μπάιντεν από την κυπριακή κυβέρνηση, και η Τουρκία έρχεται να προσδώσει θετικό πρόσημο στην κάθοδο του Αμερικανού αντιπροέδρου στη Λευκωσία. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο έγινε τη σωστή ώρα, με τη σωστή ατζέντα και με το σωστό πλαίσιο, τονίζοντας μάλιστα ότι «η λύση προχωρά βήμα με βήμα, αλλά με σταθερά και σίγουρα βήματα».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη και εκείνες που έχουν γίνει ήταν πολύ εποικοδομητικές. Ερωτηθείς για τη συνάντησή Μπάιντεν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως το γεγονός ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επισκέφθηκε τον Έρογλου είναι από μόνο του ιστορικό βήμα και πρόσθεσε ότι ο Τζο Μπάιντεν έδειξε πως προσεγγίζει ισότιμα τις δύο πλευρές και από τουρκικής πλευράς αυτό αποτελεί ένα θετικό μήνυμα.


«Όσο δεν προσεγγίζονται ισότιμα οι δύο πλευρές αυτό αποτελεί αδυναμία για μια μόνιμη λύση», είπε ο Νταβούτογλου, λέγοντας ότι η πραγματοποίηση μιας τέτοιας επίσκεψης έπειτα από 52 χρόνια είναι ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης τόσο για τις δύο πλευρές όσο και για τη διεθνή κοινότητα.

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας εξέφρασε επίσης την ελπίδα οι διαπραγματεύσεις να πάρουν μεγαλύτερη ώθηση την περίοδο που έρχεται, λέγοντας ότι συζήτησε το θέμα και με τον γγ του ΟΗΕ στην Σαγκάη. Ανέφερε ότι με τον Μπαν Κι Μουν εξέτασαν το χρονοδιάγραμμα μέχρι το Σεπτέμβριο που θα γίνει η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Σε μια τέτοια απαισιόδοξη περίοδο στο διεθνές σκηνικό, αν υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό είμαι βέβαιος ότι θα επηρεάσει θετικά και τα άλλα πεδία κρίσεως», είπε ο Τούρκος υπουργός.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)