to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:50 | 22.02.2017

Διεθνή

Νότια Αφρική: Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την αποχώρηση της χώρας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Η κυβέρνηση δεν είχε συμβουλευθεί πρώτα το κοινοβούλιο


Το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Αφρικής έκρινε ότι η απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να αποσυρθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο χωρίς να συμβουλευθεί πρώτα το κοινοβούλιο είναι άκυρη και αντισυνταγματική.

«Η απόφαση της κυβέρνησης να ενημερώσει τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για την απόσυρση της χώρας από το ΔΠΔ χωρίς πρώτα να έχει λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου είναι αντισυνταγματική και άκυρη», δήλωσε ο δικαστής Φινέας Μοζαπέλο.

Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση «πρέπει να αποσύρουν την ειδοποίηση όσο το δυνατόν νωρίτερα», πρόσθεσε,

Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε τον Οκτώβριο την απόφασή της να αποσυρθεί από το ΔΠΔ μετά την αντιπαράθεση που ξέσπασε όταν αρνήθηκε να συλλάβει τον Σουδανό πρόεδρο Ομάρ αλ Μπεσίρ, όταν επισκέφθηκε τη χώρα, ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Δικαστήριο.

Τότε οι νοτιοαφρικανικές αρχές υπερασπίστηκαν την απόφασή τους λέγοντας ότι ο Μπεσίρ προστατεύεται από την προεδρική ασυλία.

Το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης της Νότιας Αφρικής, η Δημοκρατική Ένωση (DA), είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση παρέκαμψε το κοινοβούλιο αποφασίζοντας την απόσυρση της χώρας από το ΔΠΔ.

«Έκτοτε προσπαθούμε να πείσουμε την κυβέρνηση ότι η απόφασή της δεν είναι σωστή και πρέπει να την αναθεωρήσει», δήλωσε ο Τζέιμς Σελφ βουλευτής της DA.

Το Ανώτατο Δικαστήριο διευκρινίζει στην απόφασή του ότι αποφάνθηκε μόνο για τον τρόπο που έγινε η απόσυρση από το ΔΠΔ και όχι για το αν αυτή είναι νόμιμη.

Και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και το Μπουρούντι έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα της Νότιας Αφρικής ανακοινώνοντας την πρόθεσή τους να αποσυρθούν από το ΔΠΔ, το πρώτο διεθνές δικαστήριο που είναι αρμόδιο για να δικάζει όσους κατηγορούνται για γενοκτονίες, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Βάσει της διαδικασίας, η αποχώρηση από το ΔΠΔ τίθεται σε ισχύ έναν χρόνο μετά την σχετική ενημέρωση του ΟΗΕ.

Η Γκάμπια έχει επίσης εκφράσει την πρόθεση να αποχωρήσει από το Δικαστήριο, όμως υπαναχώρησε μετά την αλλαγή καθεστώτος και την ανάληψη της εξουσίας από τον Αντάμα Μπάροου.

Από το 2003 οπότε ιδρύθηκε το ΔΠΔ, που έχει την έδρα του στη Χάγη, έχει ξεκινήσει δέκα έρευνες, εννέα εκ των οποίων αφορούν αφρικανικές χώρες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)