to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Νορμανδικά μεζεδάκια

Ο τίτλος εξηγείται επειδή, όταν θα δημοσιευτεί αυτό το άρθρο (να ‘ναι καλά ο αυτόματος πιλότος) εγώ καλώς εχόντων των πραγμάτων θα βρίσκομαι στη Νορμανδία, όπου βέβαια θα σερβίρουν νορμανδικά μεζεδάκια -και θα τα συνοδεύουν με μηλόκρασο, υποθέτω


Ο τίτλος εξηγείται επειδή, όταν θα δημοσιευτεί αυτό το άρθρο (να ‘ναι καλά ο αυτόματος πιλότος) εγώ καλώς εχόντων των πραγμάτων θα βρίσκομαι στη Νορμανδία, όπου βέβαια θα σερβίρουν νορμανδικά μεζεδάκια -και θα τα συνοδεύουν με μηλόκρασο, υποθέτω. Η δουλειά του ιστολόγου βλέπετε, είναι απαιτητική -ακόμα και στις διακοπές πρέπει να μεριμνήσει για άρθρα, οπότε τα σημερινά μεζεδάκια γράφτηκαν νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως.

* Άλλες χρονιές, τέτοιες μέρες ήμουν στην Αίγινα -φέτος, πήγα νωρίτερα. Διαβάζω όμως ότι υπάρχουν προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης και πολλές περιοχές του νησιού έμειναν χωρίς νερό. Ο Δήμος, πάλι, ανακοίνωσε ότι «Δεν υπάρχει πρόβλημα στην υδροδότηση ολόκληρου του νησιού». Αναρωτιέμαι, είναι αυτό σαφές; Εννοεί μήπως ότι υπάρχει πρόβλημα σε ορισμένες περιοχές του νησιού ή ότι δεν υπάρχει πρόβλημα σε κανένα σημείο του νησιού;

Η διατύπωση «δεν υπάρχει πρόβλημα σε ολόκληρο το νησί» κατά τη γνώμη μου σημαίνει ότι «σε ορισμένες περιοχές μπορεί και να υπάρχει». Ωστόσο, είμαι βέβαιος ότι ο Δήμος εννοούσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα πουθενά. Επειδή, όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ, σε κάποιες περιοχές πρόβλημα υπήρξε, έχουμε μια περίπτωση που είπαν την αλήθεια κατά λάθος!

* Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Κάπου είδα αυτή τη φωτογραφία, του ομογενή αρχιφύλακα Paul Paulos, ο οποίος υπηρετεί, πολύ ταιριαστά, στην αστυνομία του St. Paul, στη Μινεσότα!

Βέβαια, ο προπάππος του, που πιθανώς αποβιβάστηκε στο Έλις Άιλαντ πριν από 100-120 χρόνια, κάπως αλλιώς θα λεγόταν, ίσως Παυλόπουλος.

* Τη βδομάδα που μας πέρασε είχαμε και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, με τη νίκη της Στεφανίδη. Διάβασα το εξής διασκεδαστικό για τη μετάδοση από την ΕΡΤ:

Σήμερα Κυριακή το πρωί, προκριματικά στιπλ. Τη 2η σειρά περιγράφει δημοσιογράφος που δεν ξέρω το όνομά του, όχι ο Τσώνης, όχι ο Χατζηγεωργίου. Σταδιακά αντιλαμβανόμαστε πως ο άνθρωπος νομίζει πως περιγράφει τον τελικό. Εκστασιάζεται καθώς περιγράφει πώς ο Αμερικανός νίκησε τους Αφρικανούς, κόντρα στην παράδοση κλπ, αναλύει το χρυσό. Στο μεταξύ οι αθλητές ούτε καν πανηγυρίζουν, χαλαροί. Άσε που τελικοί δεν γίνονται το πρωί. Απτόητος ο δικός μας. Αργότερα επιστρέφει ο Τσώνης και λέει: πάμε τώρα να παρακολουθήσουμε την 3η προκριματική σειρά. Αααα, βιάστηκα να βγάλω τον Αμερικάνο πρωταθλητή, λέει αυτός που έκανε την πατάτα. Α, δεν πειράζει, είναι καλός, μπορεί και να το πάρει, λέει ο Τσώνης.

Κι έτσι συμπέρανα ότι παρόλο που εγώ σταμάτησα να βλέπω αθλητικές μεταδόσεις, τα μαργαριτάρια των εκφωνητών συνεχίζονται αδιάπτωτα.

* Κι ένα ακόμα από την ίδια διοργάνωση, με μεταφραστικό ενδιαφέρον:

Παίζει πλάνο από ψηλά στον μαραθώνιο γυναικών στο παγκόσμιο του Λονδίνου. Σε μια διασταύρωση, γράφει στο δρόμο “KEEP CLEAR”. Λέει ο ΕΡΤ-φωνητής: Να κι ένα σύνθημα “μείνε καθαρός” γραμμένο με μεγάλα γράμματα στον δρόμο.

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, άλλωστε!

* Ο Κώστας Τζαβάρας, υπουργός Πολιτισμού παλιότερα, ασκεί δριμεία κριτική στην πολιτική του υπουργείου Παιδείας, και ειδικότερα στην απόφαση να επιλέγεται με κλήρωση ο σημαιοφόρος στις παρελάσεις του Δημοτικού, υποστηρίζοντας ότι:

Το παιδί μέσα από το δημοτικό αρχίζει να κοινωνικοποιείται και κοινωνικοποίηση σημαίνει ότι θα πρέπει να έλθει σε επαφή με τις αξίες και τις αρχές, που αποτελούν την παράδοση αυτού του λαού. Θέλουν να μας αποκόψουν από τις παραδόσεις μας, για να μας αποδώσουν βορά σε έναν ακατάσχετο μαδουρισμό.

Προσωπικά, το μόνο ακατάσχετο που βλέπω εδώ είναι ο βερμπαλισμός, αλλά θα ήθελα να επισημάνω ένα μικρούτσικο λαθάκι. Αν το έλεγε άλλος ίσως να το προσπερνούσα, αλλά αφού ο κ. Τζαβάρας είναι εραστής της αριστείας φαντάζομαι ότι θα βάζει ψηλά τον πήχη.

Λοιπόν, δεν νομίζω ότι στέκει να πούμε «να μας αποδώσουν βορά» σε κάτι. Παραδίδω κάποιον βορά, δεν τον αποδίδω.

Επίσης παρατηρώ ότι ο κ. Τζαβάρας συντασσεται με τις απόψεις εκείνων που θεωρούν πως οι Νεοέλληνες δεν έχουν καμιά σχέση με την αρχαία Ελλάδα. Το λέω αυτό επειδή καταφέρεται εναντίον της ανάδειξης σημαιοφόρων με κλήρωση, που τη θεωρεί αντίθετη με τις αξίες, τις αρχές και τις παραδόσεις μας. Οι αρχαίοι Έλληνες όμως θεωρούσαν ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας την ανάδειξη ηγετών με κλήρωση -έχει γράψει κι ο Αριστοτέλης κάτι θαρρώ. Άρα, ο κ. Τζαβάρας θεωρεί πως δεν έχουμε σχέση με τους αρχαίους.

* Μαργαριταράκι στην άριστη Καθημερινή και μάλιστα φάτσα-κάρτα στον τίτλο: Ερντογάν: Η Γερμανία υποθάλπτει τρομοκράτες.

Υποθάλπει, βέβαια. Είναι αρκετά συνηθισμένο το λάθος να λέμε «περιθάλπτω, υποθάλπτω, παρόλο που αυτό το /λπτ/ είναι μάλλον γλωσσοδετικό. Ίσως πρόκειται για έλξη από το «προσάπτω».

* Σε άρθρο για το δημοψήφισμα που ετοιμάζεται στην Καταλωνία, διαβάζω ότι οι Καταλανοί δεν θέλουν να ακούνε «άλλες επιχειρωτικές εκφράσεις» για τους ίδιους και την περιοχή τους.

Να επαινέσουμε τον συντάκτη ο οποίος, έχοντας να μεταφράσει (υποθέτω) το pejorative ή το derogatory, αντί να καταφύγει στην πεπατημένη και να γράψει, ας πούμε, «υποτιμητικές» ή «μειωτικές» ή κατι αλλο που μπορεί να το γράψει ο καθένας, τόλμησε να σκεφτεί πρωτότυπα. Βέβαια, τέτοια λέξη δεν υπάρχει, αλλά εκεί θα κολλήσουμε;

* Σε άρθρο για τον εκπεσόντα Μάρτιν Σκρέλι, διαβάζω (πρέπει να πάτε με το βελάκι ως τη 12η διαφάνεια) ότι πέρασε από δίκη και βρέθηκε ένοχος για διάφορα αδικήματα, παρόλο που:

Ο ίδιος δήλωνε πριν τη δίκη ότι θα βρεθεί “τόσο αθώος” που θα έπρεπε να του ζητήσουν συγγνώμη η κριτική επιτροπή και οι εισαγγελείς.

Μάλλον ο συντάκτης βλέπει πολλά τηλεπαιχνίδια, από εκείνα που έχουν κριτική επιτροπή, αλλά στα δικαστήρια έχουμε δικαστές και ενόρκους.

* Κυκλοφορεί και πάλι στο Διαδίκτυο η φωτογραφία με την πινακίδα «Δεν επιτρέπονται τα ανεπήτηρα ζώα». Μου την έστειλαν δύο ή τρεις φίλοι. Ωστόσο, δεν είναι καινούργια: είχαμε γράψει πρόπερσι, περίπου την ίδια εποχή.

Αριστερά βλέπετε τη φωτογραφία που είχαμε σχολιάσει πρόπερσι. Φέτος, κυκλοφορεί η ίδια φωτογραφία αλλά κομμένη ώστε να φαίνεται μόνο η κάτω πινακίδα.

Λέξη ανεπήτηρος δεν υπάρχει, ούτε ανεπίτηρος άλλωστε. Υπάρχει ανεπιτήρητος.

Κατά τα άλλα, όποιος ανακατεύεται με τα ανεπίτηρα, τον τρώνε οι ανεκότες.

* Είχαμε και την αυγουστιάτικη πανσέληνο την περασμένη Κυριακή νομίζω, αλλά δεν τη σχολιάσαμε στο ιστολόγιο. Κάπου είδα να τη γράφουν «πανσέλληνο» (είναι πιο ελληνική έτσι, φαίνεται.

Στη Χίο όμως έκαναν ρελάνς και διοργάνωσαν «πανσέλινη» πεζοπορία. Μήπως στεφάνωσαν και τους νικητές με στεφάνια από σέλινο;

* Και κλείνω με ένα περίεργο ορθογραφικό λάθος στον ιστότοπο της Εργάνης:

Πρόκειται για το έντυπο αναγγελίας «οικΟΙοθελούς» αποχώρησης, που βέβαια είναι λάθος -οικειοθελής λέμε, από τον οικείο.

Το περίεργο είναι ότι το λάθος αυτό, που, όπως λέει ο φίλος που το στέλνει, υπάρχει από το 2013 τουλάχιστον, εξαφανίζεται αν ζητήσεις pdf και το εκτυπώσεις. Για του λόγου το αληθές:

Θαύμα παιδί μου, θαύμα!

Και καλό Δεκαπενταύγουστο!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)