to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:38 | 28.01.2014

πηγή: in.gr

Οικονομία

«Νομικό ζήτημα» με την επιστροφή των χρημάτων από μίζες

Το υπ. Δικαιοσύνης θα φέρει σχετική νομοθετική διάταξη για τη χρησιμοποίηση των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες που κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Θα προβλέπεται ακόμα πως όσοι προσφέρουν μη δεσμευμένα ή κατασχεμένα χρήματα, κινητές αξίες ή ακίνητα υπέρ του ζημιωθέντος (Δημόσιο) προς πλήρη ικανοποίησή του, αν κριθούν ένοχοι θα τυγχάνουν επιεικέστερης ποινικής μεταχείρισης.


Νομικό ζήτημα έχει προκύψει με τη χρησιμοποίηση των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες που κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών έχει προέλθει από υποθέσεις οι κατηγορούμενοι των οποίων δεν έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα.

Νομικοί κύκλοι αναφέρουν πως τα ποσά αυτά μπορεί να κατατίθενται ως ένδειξη καλής θέλησης σε ειδικό λογαριασμό που τηρεί το Δημόσιο στην ΤτΕ, αλλά ενδεχόμενη αθώωση των κατηγορούμενων για υποθέσεις διαφοράς και μιζών θα προκαλούσε προβλήματα, καθώς τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να ανακτηθούν.

Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι  αναφέρουν πως για να είναι νόμιμη η χρήση των χρημάτων αυτών θα πρέπει να υπάρξει πρώτα σχετική νομοθετική πρωτοβουλία από το υπουργείο Δικαιοσύνης, κάτι που πάντως αναμένεται στο επόμενο διάστημα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης θα προβλέπει ότι το Δημόσιο καθίσταται αυτοδικαίως δικαιούχος χρηματικών απαιτήσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς οι οποίοι κατάσχονται ή δεσμεύονται ή απαγορεύεται η κίνησή τους, και τα αντίστοιχα χρηματικά ποσά μεταφέρονται σε ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου, που τηρείται σε κάθε τράπεζα.

Όσοι προσφέρουν μη δεσμευμένα ή κατασχεμένα χρήματα, κινητές αξίες ή ακίνητα υπέρ του ζημιωθέντος (Δημόσιο) προς πλήρη ικανοποίησή του, αν κριθούν ένοχοι θα τυγχάνουν επιεικέστερης ποινικής μεταχείρισης.

Την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα παρουσιάσει παρεμβάσεις αξίας 17,5 εκατ. ευρώ για την στήριξη δράσεων των υπουργείων Υγείας και Παιδείας που θα χρηματοδοτηθούν με χρήματα που προέρχονται από τον ειδικό λογαριασμό.

Θα προηγηθεί σύσκεψη του κ. Σταϊκούρα με τους υπουργούς Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Θανάσης Κουκάκης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)