to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:34 | 30.05.2023

Πολιτική

Ν. Ηλιόπουλος: Το τραγικό εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα αναδεικνύει μία διαλυμένη επιθεώρηση εργασίας, με ξεκάθαρες ευθύνες

«Ενας 47χρονος άνθρωπος, πατέρας δύο παιδιών, έχασε τη ζωή του. Πού είναι και τι κάνει η επιθεώρηση εργασίας; Οι καταγγελίες από το σωματείο είναι πάρα πολύ σοβαρές, για μέτρα που δεν τηρούνταν», τόνισε σε συνέντευξη του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «Τι κάνει ο άνθρωπος που διόρισε η κυβέρνηση ως επικεφαλής στην επιθεώρηση εργασίας και –με την ανοχή της κυβέρνησης- δίνει και bonus στον εαυτό του για να παίρνει 100.000 ευρώ το χρόνο;»


«Το επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές, θα δώσουμε τη μάχη προγραμματικά, με στόχο ένα αποτέλεσμα που θα δίνει τη δυνατότητα για μια καλύτερη μέρα», δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής της Α’ Αθήνας και υπεύθυνος στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Kontra Channel».

«Μετά το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα, η ζωή για έναν ελεύθερο επαγγελματία έγινε καλύτερη; Σήμερα συνεχίζει να αδυνατεί να πληρώσει το ρεύμα του –έχουμε από τις χειρότερες τιμές σε όλη την Ευρώπη. Συνεχίζει να κινδυνεύει από κατασχέσεις –η κυβέρνηση αρνείται να ρυθμίσει το ιδιωτικό χρέος, στην κατεύθυνση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, με 120 δόσεις και διαγραφή μέρους της πανδημικής οφειλής», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Υπάρχουν μια σειρά από πραγματικά προβλήματα στα οποία θα εστιάσουμε και για τα οποία θα αναδείξουμε τις προγραμματικές μας λύσεις, για ένα καλύτερο αύριο σε αυτή τη χώρα», σημείωσε.

Όπως ανέφερε «προφανώς γνωρίζουμε ότι ξεκινάμε από ένα πολύ δύσκολο αποτέλεσμα. Γνωρίζουμε επίσης ότι απογοητεύσαμε κόσμο που μας είχε στηρίξει στις εκλογές του ’19. Αν ακούσουμε αυτόν τον κόσμο, αν απευθυνθούμε σε αυτούς τους πολίτες, μπορούμε να έχουμε μια διαφορετική εικόνα, η οποία θα μας δίνει καλύτερες θέσεις για το αύριο», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Είχαμε ένα τραγικό εργατικό δυστύχημα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα. Ένας 47χρονος άνθρωπος, πατέρας δύο παιδιών, έχασε τη ζωή του. Πού είναι και τι κάνει η επιθεώρηση εργασίας; Οι καταγγελίες από το σωματείο είναι πάρα πολύ σοβαρές, για μέτρα που δεν τηρούνταν, ενώ έχουν βγει καταγγελίες ότι δεν υπήρχε καν άδεια για τις συγκεκριμένες εργασίες», τόνισε. «Τι κάνει ο άνθρωπος που διόρισε η κυβέρνηση ως επικεφαλής στην επιθεώρηση εργασίας και –με την ανοχή της κυβέρνησης- δίνει και bonus στον εαυτό του για να παίρνει 100.000 ευρώ το χρόνο;», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε μια κυβέρνηση που έχει εφαρμόσει ελαστικοποιημένες εργασιακές σχέσεις με αυξημένα ωράρια και μικρότερους μισθούς –αυτά λένε και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Τι μπορεί να πει αυτή τη στιγμή η ΝΔ σε έναν άνθρωπο που δουλεύει σεζόν και, με βάση το νόμο Χατζηδάκη, δουλεύει απλήρωτα δεκάωρα, με μια επιθεώρηση εργασίας που δεν θα πατήσει ποτέ σε αυτούς τους χώρους και αν πατήσει, τα πρόστιμα που θα βάλει θα είναι πολύ μικρότερα από αυτά που επιβάλλονταν μέχρι το 2019;», σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Τι θα πει η ΝΔ σε ένα νέο παιδί που αυτή τη στιγμή ψάχνει να νοικιάσει σπίτι στην Αθήνα και αδυνατεί. Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής έχουμε περισσότερα από 11.000 Airbnb, πολλά από τα οποία ανήκουν σε εταιρείες. Και εδώ υπάρχει κι ένας αθέμιτος ανταγωνισμός με τον ξενοδοχειακό κλάδο. Στα ξενοδοχεία υπάρχει συλλογική σύμβαση εργασίας, ισχύουν πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας για τους επισκέπτες, τα οποία δεν ισχύουν για τη βραχυχρόνια μίσθωση», εξήγησε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκροτημένη προγραμματική πρόταση που απαντά σε όλα αυτά τα ζητήματα. Δική μας ευθύνη είναι να πείσουμε ότι δεν αξίζει να ζούμε σε μια χώρα στην οποία η κάλυψη από συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι στο 20%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 60%. Δεν μας αξίζει να έχουμε την τέταρτη χειρότερη μείωση στο πραγματικό εισόδημα, στις χώρες του ΟΟΣΑ. Μπορούμε να έχουμε πραγματικές αυξήσεις, να ξεπαγώσουν οι τριετίες, να έχουμε μια ευρωπαϊκού τύπου αγορά εργασίας», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ερωτηθείς για την προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη στήριξη ενός ελεύθερου επαγγελματία, σημείωσε: «εκτός από τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους σε 120 δόσεις, μιλάμε για προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης –χιλιάδες συμπολίτες μας κινδυνεύουν σήμερα να χάσουν την πρώτη τους κατοικία για λίγες χιλιάδες ευρώ». «Μιλάμε για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, κάνοντας λόγο για μια «βιώσιμη κυβερνητική πρόταση».

«Αυτό για το οποίο μπορούμε, ακόμα, να δεσμευτούμε είναι ότι θα ζούμε σε μια κοινωνία η οποία θα διασφαλίζει όρους ανθρωπιάς και αλληλεγγύης σε αυτό που λέμε κοινά δημόσια αγαθά», υπογράμμισε. «Το αν θα υπάρχει ένα δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας ή αν θα έχεις νοσοκομεία στα οποία θα πηγαίνεις το πρωί στο γιατρό και θα σου λένε “έλα στο απογευματινό ιατρείο επί πληρωμή”, είναι ένα τέτοιο ζήτημα. Στα νοσοκομεία σήμερα, η αναλογία μεταξύ μόνιμου και έκτακτου επικουρικού προσωπικού είναι πλέον 50/50, πρόκειται για νοσοκομεία που έχουν φέρει ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα στο δείκτη της υπερβάλλουσας θνησιμότητας σε επίπεδο Ευρώπης», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Έχουμε ένα σύστημα που συνειδητά αφήνεται να καταρρεύσει, ακριβώς γιατί η λογική της ΝΔ είναι να ανοίξει χώρος στην ιδιωτικοποίηση», είπε.

«Στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές, θα μιλήσουμε προγραμματικά. Η μάχη που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολη. Αλλά αυτό σημαίνει πολιτική, ότι θα πρέπει να παλεύεις και στα δύσκολα», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)