to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:51 | 22.02.2016

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Νίκος Τόσκας: Βασική αποστολή του ΝΑΤΟ, η επιτήρηση

Ποιο ρόλο θα παίξει το ΝΑΤΟ στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος; Ποια θα είναι η σχέση του με τη Frontex; Και ποια η εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ.; Απαντήσεις σ' αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα, καθώς και στις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι φετινές κρίσεις της Αστυνομίας, δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.


Συνέντευξη στις Αναστασία Γιάμαλη και Έλλη Ζώτου

* Στα κείμενα και στις επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα εξωτερικής πολιτικής η θέση είναι: σταδιακή απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ. Ακούγεται η άποψη πως μια αριστερή κυβέρνηση δεν γίνεται να στηρίζει μια ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο. Ποια η γνώμη σας;

Το θέμα της ιδεολογικής προσέγγισης και του ρόλου της χώρας μας στους διεθνείς οργανισμούς είναι ένα ζητούμενο. Βέβαια, στις διεθνείς σχέσεις υπάρχει και η άλλη σχολή, που λέει "εκμεταλλεύομαι τις ευκαιρίες στην διεθνή πολιτική και στον περίγυρό μου χωρίς να εξετάζω ιδιαίτερα τον ιδεολογικό ρόλο των οργανισμών ή των κυβερνήσεων των γειτονικών χωρών προκειμένου να πετύχω το καλύτερο αποτέλεσμα". Το καλύτερο αποτέλεσμα για ποιον; To καλύτερο αποτέλεσμα για τον λαό και τη χώρα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες παραγωγικές δυνάμεις μέσα στη χώρα και να διασφαλιστεί η κυριαρχία της χώρας, οι παραγωγικές δυνάμεις αυτές να δημιουργήσουν καλύτερες παραγωγικές σχέσεις και έτσι να έχουμε μια προοδευτική κατεύθυνση και για τον λαό και για τη χώρα. Αυτή τη στιγμή επιλέχθηκε αυτή η κατεύθυνση στις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας προκειμένου να αποτραπεί το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα και να μπορέσουμε να διατηρήσουμε τις ισορροπίες μέσα στη χώρα και εκτός αυτής. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να στεκόμαστε μόνο στο τι ιδεολογική κατεύθυνση έχει κάποια χώρα γειτονική ή κάποιος διεθνής οργανισμός στον οποίο ανήκουμε αλλά πρέπει να βλέπουμε τους διεθνείς συσχετισμούς, τις ισορροπίες και πώς μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο για τον λαό και τη χώρα.

* Ποιος θα έχει το πάνω χέρι, η Frontex ή το ΝΑΤΟ;

Το ΝΑΤΟ θα έχει αποστολή την επιτήρηση και την παρατήρηση των μεταναστευτικών ροών και από κει και πέρα θα ειδοποιεί την Frontex, που θα ενεργεί κυρίως στα ελληνικά χωρικά ύδατα και θα επιβλέπει κατά πόσο οι Τούρκοι τηρούν τη συμφωνία και επιτρέπουν στις βάρκες να έρχονται στα νησιά μας ή όχι. Έχει λοιπόν κυρίως ρόλο επιτήρησης και δευτερευόντως ρόλο αποτρεπτικό, αν τελικά έχει ρόλο αποτρεπτικό.

H Frontex θα ενεργεί κυρίως στα δικά μας χωρικά ύδατα και από κει και πέρα μπορεί να γίνει ειδική συμφωνία με την Τουρκία για να ενεργεί και στην τουρκική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση, έχει αποφασιστεί να είναι σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών και δεν πρόκειται τα τουρκικά πλοία να ενεργούν στα δικά μας χωρικά ύδατα ούτε κι εμείς στα δικά τους.

Εμείς από την πλευρά μας έχουμε κάνει όλες αυτές τις ενέργειες που απαιτούνται -ήδη ολοκληρώνουμε τα hotspots στα νησιά και τους καταυλισμούς στον ηπειρωτικό χώρο- σε μια προσπάθεια να συνδυάσουμε και τον ανθρωπισμό και την τάξη. Τελικά μπορούν να συνδυαστούν αυτά τα δύο.

* Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ επηρεάζει το επιχειρησιακό σχέδιο της Αστυνομίας; Θα ζητηθούν παραπάνω δυνάμεις;

Δεν μας επηρεάζει πάρα πολύ. Μπορεί να χρειαστούν κάποιες επιπλέον δυνάμεις στα νησιά για να ενισχύσουν και να κάνουν πιο αξιόπιστη την ταυτοποίηση, αλλά αυτό δεν είναι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟϊκού σχεδίου.

* Θεωρητικά το ΝΑΤΟ θα διασώζει και θα γίνεται επιτόπου ταυτοποίηση ώστε να επαναπροωθεί πρόσφυγες ή μετανάστες;

Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να έχει αποκλειστικό ρόλο διάσωσης, γιατί αν μπορούσαν να διασώζουν τα μεγάλα πλοία, θα χρησιμοποιούσαμε και τα δικά μας. Από εκεί και πέρα, ο ρόλος ο δικός μας θα είναι ο ίδιος με αυτόν που εφαρμόζουμε τώρα και θα εξαρτηθεί από την όποια συμφωνία γίνει με την τουρκική πλευρά για την επιστροφή των ανθρώπων.

Το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί σε ρόλους ταυτοποίησης. Σε περίπτωση διάσωσης, θα τους γυρνάνε πίσω εάν διαπιστωθεί ότι έρχονται από την τουρκική πλευρά. Δεν υπάρχει θέμα pushbacks (επαναπροωθήσεων), είναι παράνομο!

* Ο Γιάννης Μουζάλας στην "Αυγή" την προηγούμενη εβδομάδα άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής και προσφύγων...

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά ρευστά σημεία. Δεν ξέρουμε ποιους θα δέχεται η Ευρώπη στο επόμενο διάστημα. Μπορεί να μην δέχεται κανέναν. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Τουρκία μπορεί να πιεστεί να δέχεται όλους τους οικονομικούς μετανάστες που δεν θα γίνονται δεκτοί από την Ευρώπη. Είμαστε σε δύσκολη κατάσταση, θα εξαρτηθούν πολλά από το τι κάνει η Ευρώπη. Δεν μπορούμε να δεχτούμε όλο αυτό τον κόσμο. Εμείς έχουμε κάθε διάθεση για ανθρωπιστική υποδοχή αυτών των ανθρώπων, από εκεί και πέρα όμως θα πρέπει να γίνουν συμφωνίες επιστροφής είτε στην Τουρκία είτε σε τρίτες χώρες. Γι' αυτούς που αιτούνται άσυλο δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, μιλάμε για τους οικονομικούς μετανάστες.

Οι κρίσεις στην Αστυνομία

* Έχουμε την πρώτη γυναίκα επιτελάρχη, την κ. Τσιριγώτη. Πώς θα το σχολιάζατε;

Δεν κάναμε την προαγωγή αυτή και δεν αναθέσαμε στην κ. Τσιριγώτη για να συμβολίσουμε την ανέλιξη στην ιεραρχία μιας γυναίκας. Ποτέ δεν θα το κάναμε μόνο γι' αυτόν τον λόγο. Το κάνουμε γιατί η κ. Τσιριγώτη έχει πραγματικά ικανότητες, έχει προσφέρει στον πολύ ευαίσθητο τομέα του μεταναστευτικού και του προσφυγικού, νομίζουμε ότι μπορεί να συντονίσει γενικότερα θέματα του επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και γενικότερα θέματα του μεταναστευτικού. Θα συνεχίσει να διατηρεί τον ρόλο που είχε στο μεταναστευτικό. Ξέρουμε ότι την φορτώνουμε με αρκετά καθήκοντα, νομίζουμε ότι αντέχει και θα τα βγάλει πέρα και της δίνουμε και βοηθό. Από εκεί και πέρα, θα δούμε στην πορεία εάν απαιτείται να δημιουργηθεί καινούργια θέση, που να ασχολείται μόνο με το μεταναστευτικό.

* Υπόθεση Σφακιανάκη. Τι έχει συμβεί;

Ο κύριος Σφακιανάκης είναι υποστράτηγος, στη θέση που είναι προβλέπεται χαμηλότερος βαθμός, ταξιάρχου, γι' αυτό και μετακινήθηκε σε άλλη θέση, που νομίζουμε κιόλας ότι θα τον ανεδείκνυε αλλά και θα του έδινε τη δυνατότητα να φύγει από αυτό που έκανε χρόνια και να δούμε εάν αντέχουν οι πλάτες του και σε κάποια γενικότερα αστυνομικά καθήκοντα. Το κύριο που εξετάζουμε είναι πώς θα εξυπηρετήσουμε το κοινωνικό σύνολο και πώς θα εξυπηρετήσουμε και τις διάφορες αποστολές που έχει η Αστυνομία. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει να αναδεικνύουμε πρόσωπα στα κανάλια και στις δημόσιες σχέσεις μας ενδιαφέρει να γίνεται η δουλειά μας. Θέλουμε επομένως ανθρώπους σεμνούς, εργατικούς και νομίζουμε ότι ο κ. Σφακιανάκης στην καινούρια θέση θα μπορούσε να προσφέρει αλλά δεν είμαστε εδώ για να ρωτάμε τον καθένα πού του αρέσει, εμείς κοιτάζουμε τη γενικότερη εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου και την αποστολή της Αστυνομίας. Τώρα, αν δεν αρέσει σε κάποιον, είναι δικό του θέμα, όχι της υπηρεσίας. Κακώς υπήρξαν αντιδράσεις και όποιος τις πυροδότησε και τις ανατροφοδότησε προφανώς προσπαθούσε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα ορισμένων καναλιών ή τα συμφέροντα ορισμένων μερίδων του Τύπου.

* Αποστρατεύθηκε και ο Σταύρος Σταυρόπουλος, ο οποίος τον Νοέμβριο είχε αντικατασταθεί στην κεφαλή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, γεγονός που τονίζεται στις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι φετινές κρίσεις.

Οι όποιες αποστρατείες ή προαγωγές σε αυτό τον βαθμό, εκτός από τους αρχηγούς, γίνεται σε επίπεδο υπηρεσιακών συμβουλίων. Ο κ. Σταυρόπουλος, από ό,τι έμαθα και εγώ εκ των υστέρων, ήταν στο μεταίχμιο μεταξύ της προαγωγής ή της παραμονής, που δεν υπάρχει παραμονή με τον υπάρχοντα νόμο, υπάρχει αποστρατεία. Δεν προήχθη, οπότε αποστρατεύθηκε. Ξέρετε, λίγοι προάγονται στους ανώτατους βαθμούς, επομένως, ακόμα και αν αξίζει κάποιος, μπορεί να αποστρατευθεί γιατί υπάρχει αξιότερος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)