to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:51 | 19.06.2022

Κοινωνία

Νίκος Φίλης: Nα δοθεί άσυλο στον Σισσέ, τον πρόσφυγα μαθητή στη Σάμο

Να δοθεί άσυλο στον Σισσέ Vafing, μαθητή Β' Λυκείου στη Σάμο, ζητά ο Ν. Φίλης, τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά την απόρριψη της αίτησης ασύλου αυτού του προσφυγόπουλου


Ο Νίκος Φίλης τονίζει συγκεκριμένα:

Η ΕΛΜΕ Σάμου ζητά να δοθεί άσυλο στον ασυνόδευτο μαθητή Σισσέ Vafing από την Γουινέα που φοιτά στη Β' Λυκείου του Πυθαγόρειου Γενικού Λυκείου Σάμου. Ο Σισσέ, αναφέρει η υποδειγματική ανακοίνωση των εκπαιδευτικών του νησιού, «συμμετέχει ενεργά και δημιουργικά στην κοινωνική ζωή, συμμαθητές, εκπαιδευτικοί και φίλοι τον στηρίζουν και τον αγαπούν». Κι όμως, τον περασμένο Μάρτιο απορρίφθηκε το αίτημα ασύλου από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Σάμου, ενώ στη συνέχεια, προχτές, απορρίφθηκε και η έφεση που υπέβαλε.

Θα θυμάστε πριν λίγες βδομάδες την περίπτωση Σαϊντού. Είχα γράψει τότε, μετά τη θετική έκβαση του αγώνα για να αποδοθεί άσυλο στο μαθητή: «Το τεράστιο κύμα υποστήριξης υποχρέωσε μέχρι και τον πρωθυπουργό -έστω και στιγμιαία, έστω και για επικοινωνιακούς λόγους- να δηλώσει αλληλέγγυος στο αίτημα του Σαϊντού να παραμείνει στη χώρα μας. Βέβαια, την ίδια ώρα, εκατοντάδες άλλα προσφυγόπουλα με τα ίδια χαρακτηριστικά κινδυνεύουν με απέλαση, εξαιτίας του αντιπροσφυγικού νομοθετικού πλαισίου που έχει επιβάλλει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θυμίζουμε πως η δυνατότητα νόμιμης παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους καταργήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2021, στερώντας από τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες τη δυνατότητα να ζήσουν και να σπουδάσουν στην Ελλάδα μετά την ενηλικίωσή τους».

Φυσικά λοιπόν δεν είναι μόνο ο Σαϊντού, δεν είναι μόνο ο Σισσέ. Είναι περισσότερα παιδιά -και δυστυχώς δεν τα έχει όλα ανάγκη το επικοινωνιακό επιτελείο Μητσοτάκη.

Τα προσφυγόπουλα «έχουν δικαίωμα, όπως κάθε παιδί, να μορφωθούν και να χτίσουν τη ζωή τους εκεί που επιθυμούν. Στεκόμαστε στο πλευρό του Σισσέ και όλων αυτών που παλεύουν για τις ζωές τους (...) Άσυλο στον Σισσέ και σε όλα τα παιδιά που ο πόλεμος, η φτώχεια, η καταπίεση τα κάνει πρόσφυγες. Να μη χάσουν για δεύτερη φορά το 'σπίτι' τους» καταλήγει η ανακοίνωση των δασκάλων του Σισσέ.

Μαζί του και μαζί τους!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)