to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:35 | 15.04.2013

Διεθνή

Νίκη του Ν. Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας

Η Εκλογική Αρχή της χώρας ανακήρυξε επίσημα τη Δευτέρα, το Μαδούρο ως νικητή. Η αντιπολίτευση ζητούσε να ανασταλεί η ανακοίνωση ως την πλήρη επανακαταμέτρηση.


Η Εκλογική Αρχή ανακήρυξε νικητή των εκλογών τον Μαδούρο το μεσημέρι της Δευτέρας (τοπική ώρα), ενώ επίσης ανέφερε ότι τα σχόλια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών για τις εκλογές στη χώρα είναι «παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας.

Ο Νικολάς Μαδούρο θα ανακηρυχθεί πρόεδρος παρά τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης

Διαβάστε παρακάτω: το προφίλ των  δύο υποψηφίων


Απρόσμενη εξέλιξη έχουν οι προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα, καθώς η καταμέτρηση των ψήφων διέψευσε τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν άνετη επικράτηση του Νίκολας Μαδούρο, επιγόνου του Τσάβες, έναντι του Ενρίκε Καπρίλες.

 

Ο Νίκολας Μαδούρο από την πρώτη στιγμή δήλωσε πως δέχεται να ελεγχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών:  «Η αντιπολίτευση ζητεί έλεγχο των εκλογικών αποτελεσμάτων, δεχόμαστε ευχαρίστως να διεξαχθεί ο έλεγχος αυτός. Ζητώ επίσημα από την εθνική εκλογική αρχή να πραγματοποιήσει έλεγχο», σημείωσε στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής ότι έλαβε το 50,76% των ψήφων, έναντι του αντιπάλου του Ενρίκε Καπρίλες που απέσπασε 49,07%

 

«Δεν θέλουμε βία, θέλουμε ειρήνη», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας ενώπιον πλήθους οπαδών του που συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας.


 

Αρνείται να αναγνωρίσει τη νίκη Μαδούρο ο Καπρίλες, ζητά κι επίσημα νέα καταμέτρηση

Πράγματι, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Ενρίκε Καπρίλες αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη νίκη του Νίκολας Μαντούρο στις προεδρικές εκλογές, πριν από μια νέα καταμέτρηση των ψήφων από την εθνική εκλογική αρχή.

"Δεν θα αναγνωρίσουμε ένα αποτέλεσμα πριν από την εκ νέου καταμέτρηση κάθε ψήφου, μίας προς μία", δήλωσε ο Καπρίλες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την επίσημη ανακοίνωση της νίκης του Μαντούρο .

Σύμφωνα με την εθνική εκλογική αρχή, μετά την καταμέτρηση τουλάχιστον του 99% των ψήφων, ο Μαντούρο λαμβάνει 50,76% έναντι 49,07% για τον Καπρίλες, μια διαφορά 235.000 ψήφων σε σύνολο 19 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων.

"Ο σημερινός χαμένος είσθε εσείς κύριε Μαντούρο και το λέω κατηγορηματικά", είπε κραδαίνοντας ένα έγγραφο με καταγεγραμμένα 3.200 περιστατικά που σημειώθηκαν κατά τη χθεσινή εκλογική διαδικασία.

"Η μάχη δεν έχει τελειώσει, θα εμμείνουμε για να γίνει γνωστή η αλήθεια".

Ο μοναδικός αντιπρόσωπος της αντιπολίτευσης μέλος της εθνικής εκλογικής αρχής, ο Βισέντε Ντίαζ, ζήτησε επίσης να καταμετρηθεί εκ νέου το 100% των ψήφων, πρόταση που αποδέχτηκε ο Μαντούρο.

"Ας ανοίξουν όλες τις κάλπες, δεν φοβόμαστε, και οι κάλπες θα πουν την αλήθεια", είπε ο Μαντούρο μιλώντας στους οπαδούς του έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας.

Ήδη υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, ο Καπρίλες είχε λάβει ποσοστό 44% έναντι 55% για τον Ούγκο Τσάβες, ο οποίος πέθανε από καρκίνο τον Μάρτιο.

Να σημειωθεί πάντως, πως και επί Τσάβες η αντιπολίτευση συχνά κατηγορούσε για λαθροχειρίες και νοθεία την κυβέρνηση, ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιωνόταν από τους εκατοντάδες διεθνείς παρατηρητές των εκλογικών διαδικασιών, ανάμεσά τους και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ.

Σε ανακοίνωσή του, το τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, χαιρετίζει τη νίκη του αριστερού υποψηφίου τονίζοντας πως αυτή η επικράτηση αποτελεί απόφαση του λαού της Βενεζουέλας για συνέχισης της μπολιβαριανής επανάστασης: ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ: Ο λαός της Βενεζουέλας αποφάσισε τη συνέχιση της δημοκρατικής μπολιβαριανής επανάστασης

Πληροφορίες από ΑΠΕ, Εφημερίδα των Συντακτών

Aπό την Εφημερίδα των Συντακτών και το παρακάτω ενδιαφέρον γράφημα για την κατάσταση της οικονομίας της Βενεζουέλας πριν και μετά την εποχή Τσάβες:

http://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2013/04/19.jpg

Οι δύο μονομάχοι

 

ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΔΟΥΡΟ

«Είμαι γιος και απόστολος του Ούγο Τσάβες» λέει για τον μακαρίτη πρόεδρο της Βενεζουέλας ο Νικολάς Μαδούρο, ο άνθρωπος που, όπως φαίνεται, θα τον διαδεχθεί και επίσημα μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής. Ο Μαδούρο, πρώην υπουργός Εξωτερικών, πρώην αντιπρόεδρος και προσωρινός πρόεδρος της χώρας μετά τον θάνατο του Τσάβες, είναι ο άνθρωπος που παρέλαβε το «δαχτυλίδι». Ο 50χρονος πρώην οδηγός λεωφορείου και μαχητικός συνδικαλιστής ανήκε στον στενό κύκλο των φίλων και συνεργατών του Ούγο Τσάβες τα τελευταία 20 χρόνια. «Κοίτα τον Νικολάς, τον οδηγό, πόσο ψηλά έχει φτάσει, αυτόν που τον κορόιδευε η μπουρζουαζία», έλεγε ο ίδιος ο τέως πρόεδρος, θέλοντας να δώσει ένα χαρακτηριστικό δείγμα της άμεσης δημοκρατίας στη Βενεζουέλα. Ο Μαδούρο, ο οποίος χρειάστηκε να κολυμπήσει κατευθείαν στα βαθιά νερά μετά την ασθένεια του τέως προέδρου, δεν φαίνεται να έχει το ίδιο χάρισμα με τον πολιτικό μέντορά του. Εχει όμως το «χρίσμα», το οποίο και αναμένεται να τον οδηγήσει στο προεδρικό αξίωμα.

………………………………………………………………….

ΕΝΡΙΚΕ ΚΑΠΡΙΛΕΣ

Ο υποψήφιος της ενιαίας αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες ξεκινά από μειονεκτική θέση. Αν και στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου τα πήγε αρκετά καλύτερα σε σχέση με όσους είχαν αντιπαρατεθεί στο παρελθόν στον Ούγο Τσάβες, το προεδρικό αξίωμα φαντάζει και αυτή τη φορά όνειρο μακρινό. Ο 40χρονος Καπρίλες, δικηγόρος στο επάγγελμα και κυβερνήτης του κρατιδίου Μιράντα, ασχολείται με την ενεργό πολιτική από τα 27 του. Είναι γιος εύπορων επιχειρηματιών, εβραίων στο θρήσκευμα, οι οποίοι μετανάστευσαν από την Ευρώπη – η οικογένεια της μητέρας του επέζησε από το Ολοκαύτωμα. Ο Καπρίλες επιχειρεί να δώσει μια πιο κεντρώα στροφή στον πολιτικό συνασπισμό Primero Justicia που επιδίδεται συχνά σε ακροδεξιά ρητορεία και δηλώνει θαυμαστής του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Λούλα. Αν και τα γκάλοπ τον δείχνουν να υπολείπεται έναντι του αντιπάλου του, ο ίδιος ελπίζει: «Στις προηγούμενες εκλογές με ψήφισε το 45% των Βενεζουελάνων. Πιστεύω ότι ακόμα μπορώ να κερδίσω».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών του Σαββάτου 13/4, όπου υπήρχε και αναλυτικό ρεπορτάζ για τις εκλογές στη Βενεζουέλα.

Συγχαρητήρια επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Μαδούρο


   

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)