to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:12 | 25.11.2015

Διεθνή

New York Times: Τα σφάλματα που ευθύνονται για το βομβαρδισμό του νοσοκομείου των ΓΧΣ στο Αφγανιστάν

Αποτέλεσμα μίας σειράς «ανθρώπινων λαθών, αποτυχίας διαδικασιών και τεχνικών βλαβών» ήταν η αεροπορική επίθεση που κατέστρεψε το νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν τον Οκτώβριο, όπως αναφέρει η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμων που είχαν ενημερωθεί για έναν εσωτερικό έλεγχο.


Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, τα αποτελέσματα της διερεύνησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για το συμβάν θα ανακοινωθούν σήμερα.

Η επίθεση στις 3 Οκτωβρίου, την οποία η Οργάνωση ονόμασε έγκλημα πολέμου, κράτησε 30 λεπτά και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 30 ατόμων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 37, ενώ υπάρχουν και άλλα άτομα που δεν έχουν βρεθεί και θεωρούνται νεκρά. Μεταξύ των νεκρών υπήρχαν και παιδιά, καθώς και μη αναγνωρίσιμα πτώματα.

Σύμφωνα με τους NYT, ένας ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας είπε στην εφημερίδα ότι ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου ήταν αποτέλεσμα ενός «συνδυασμού συντελεστών». Άλλοι δύο αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το αεροπλάνο είχε σκοπό να βομβαρδίσει ένα άλλο συγκρότημα, που θεωρείτο βάση επιχειρήσεων των Ταλιμπάν, αρκετά μέτρα από το νοσοκομείο.

Το «πλήρωμα δεν κατάφερε να βασιστεί στα όργανα του αεροπλάνου για να βρει το στόχο. Αντ' αυτού, βασίστηκαν σε προφορικές περιγραφές της θέσης που μεταδίδονταν από στρατό στο έδαφος, αποτελούμενο από μεικτές δυνάμεις αμερικανών και Αφγανών» υποστηριζουν οι ΝΥΤ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε συγγνώμη για τον βομβαρδισμό, ενώ η MSF έχει απαιτήσει να διερευνήσει την επίθεση μια διεθνής ανθρωπιστική επιτροπή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)