to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:40 | 18.07.2019

Πολιτική

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Θα αγωνιστούμε για να μη γυρίσει η χώρα δεκαετίες πίσω

Η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση Γενικών και Ειδικών Γραμματειών με το ΠΔ 84/2019


Όπως αναφέρει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ:

«Με ένα Προεδρικό Διάταγμα "αστραπή" (ΠΔ 84/2019), η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά στην κατάργηση μιας σειράς Γενικών και Ειδικών Γραμματειών, συγχωνεύοντας τις αρμοδιότητές τους σε νέες δομές που συστήνονται. Είναι σαφές ότι, μέσα από αυτή την κίνηση, γίνεται προσπάθεια να χαθεί η οργανωτική αυτοτέλεια και να διαλυθεί ο υπηρεσιακός ιστός των καταργούμενων Γραμματειών, ώστε να αδυνατούν εφεξής να παράγουν έργο στους τομείς ευθύνης τους.

Μεταξύ άλλων, καταργείται η Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, που τα προηγούμενα χρόνια ανασυγκροτήθηκε πλήρως και έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη μείωση των περιστατικών εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τη διασφάλιση τήρησης της εργατικής νομοθεσίας. Η συγχώνευση των αρμοδιοτήτων της στη Γενική Γραμματεία Εργασίας, μαζί με πλήθος άλλων υπηρεσιών, στοχεύει προφανώς στην οργανωτική της αποσύνθεση, που θα επιφέρει απουσία ελέγχων στους εργασιακούς χώρους και κατ' επέκταση απουσία κυρώσεων για εργοδότες που παραβιάζουν το νόμο και δεν σέβονται τα εργασιακά δικαιώματα.

Εντελώς ενδεικτική των προθέσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι και η κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), με την παράλληλη ένταξή της στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας. Η αποδιάρθρωση της οργανωτικής δομής του ΣΔΟΕ, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε οποιονδήποτε έλεγχο για την τήρηση της φορολογικής νομοθεσίας, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο σε φαινόμενα φοροδιαφυγής, που βέβαια θα ωφελήσουν περισσότερο τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και τους επιχειρηματικούς ομίλους, επιβαρύνοντας τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, τα οποία θα κληθούν να καλύψουν τα δημοσιονομικά κενά.

Επίσης, καταργείται η Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τις αρμοδιότητές της να μεταφέρονται απευθείας στον Υπουργό, μαζί με πλειάδα άλλων. Αυτή η υπερσυσσώρευση εξουσιών και αρμοδιοτήτων στο πρόσωπο του Υπουργού από τη μία πλευρά είναι άστοχη και αναποτελεσματική για την πραγματοποίηση ελέγχων και την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, από την άλλη δημιουργεί ευνοϊκό έδαφος για φαινόμενα διαπλοκής, εφόσον όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κεντρικά από ένα πρόσωπο, χωρίς δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου του.

Τέλος, καταργείται η Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που υπαγόταν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και τα προηγούμενα χρόνια συνέδραμε αποφασιστικά την κατοχύρωση και διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων, ιδίως σε ζητήματα έμφυλης ισότητας ή ικανοποίησης πάγιων αιτημάτων της λοατκι+ κοινότητας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται η κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Αυτές οι επιλογές δίνουν σαφές μήνυμα για την αντίληψη που διέπει τη Νέα Δημοκρατία σχετικά με τη θωράκιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και τη βελτίωση του επιπέδου της ζωής τους. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, οι κοινωνικές ανισότητες είναι συνυφασμένες με την ανθρώπινη φύση και άρα η πολιτεία δεν χρειάζεται να παίρνει πρωτοβουλίες για την άρση τους.

Οι παραπάνω ενέργειες της νέας κυβέρνησης είναι απλώς η πρόγευση ενός ακραία νεοφιλελεύθερου και συντηρητικού προγράμματος που θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα. Απέναντι σε αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκονται σε κάθε κοινωνικό χώρο, δίπλα στα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας, υψώνοντας αντιστάσεις και διεκδικώντας καλύτερους όρους εργασίας και καλύτερες συνθήκες ζωής.

Μαζί με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τους μαθητές και τις μαθήτριες, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κάθε νέο και νέα, θα αγωνιστούμε για τα αυτονόητα δικαιώματά μας και για να μην γυρίσει η χώρα δεκαετίες πίσω».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)