to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:22 | 12.04.2013

Κοινωνία

Νεολαία ΣΥΝ Τρίπολης: Η Τρίπολη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ανακοίνωση της Νεολαίας Συνασπισμού Τρίπολης σχετικά με την αφόρητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της μη αποκομιδής των σκουπιδιών στην πελοποννησιακή πόλη.


Ολόκληρη η ανακοίνωση

Τους τελευταίους μήνες η Τρίπολη έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο σκουπιδότοπο. Όλοι μας καθημερινά, ακόμα και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας, παιδιά και ηλικιωμένοι, αναγκαζόμαστε να ζούμε παρέα με σωρούς σκουπιδιών.

Καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό αλλά πολύ σοβαρότερο. Επίσης καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο, καθώς οι λύσεις που προτείνουν οι αρμόδιοι είναι λύσεις χρονικού ορίζοντα 2 ετών τουλάχιστον και αποτέλεσμα ολιγωρίας και αδράνειας δεκαετιών. Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, καθώς τώρα είναι πιθανότερο από ποτέ να ξεσπάσουν επιδημίες και ασθένειες. Σήμερα κηρύχτηκε η πόλη σε έκτακτη ανάγκη αφού οι αρμόδιοι αδυνατούν να δώσουν λύσεις και η κατάσταση είναι απελπιστική.

Ποιός ευθύνεται όμως για όλα αυτά;

Μεγάλες ευθύνες έχει και ο δήμος και η Περιφέρεια, που το μόνο που κάνουν τόσο καιρό είναι να μεταθέτει τις ευθύνες ο ένας στον άλλο και αυτό το θέατρο του παραλόγου γίνεται εις βάρος των πολιτών, εις βάρος όλων μας. Ο χρόνος και το ιδιωτικό συμφέρον είναι οι μεγάλοι αντίπαλοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Οι διαδικασίες για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, ώστε να προκύψει ο ‹‹σωτήρας›› εργολάβος που θα αναλάβει τη διαχείριση των σκουπιδιών, απαιτούν πάρα πολύ χρόνο. Τα ιδιωτικά συμφέροντα και η μάχη για το ποιός θα αναλάβει το έργο –γιατί είναι πολλά τα λεφτά..., δίνεται αυτή τη στιγμή εις βάρος του συμφέροντος ολόκληρης της κοινωνίας. Σ’ αυτή τη συγκυρία θα χαρακτηρίζαμε τις ενέργειες των αρμοδίων (Δήμος-Περιφέρεια) εγκληματικές, ανεύθυνες και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. 

Πρόσφατα κατόπιν ελέγχου που πραγματοποίησε το ΚΕΕΛΠΝΟ εκδόθηκε Κοινή Υπουργική απόφαση με σκοπό να μαζευτούν άμεσα τα σκουπίδια από την πόλη για λόγους προάσπισης της δημόσιας υγείας. Αναμένεται να υπογραφεί σύμβαση, σύμφωνα με την οποία τα σκουπίδια που έχουν ήδη συγκεντρωθεί, θα μεταφερθούν σε χώρο, ο οποίος θα λειτουργήσει σαν χώρος υποδοχής και μεταφόρτωσης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε χωματερή στην Αθήνα. Με βάση αυτή τη συμφωνία , θα μπορούν να φεύγουν για Αθήνα, στο Χ.Υ.Τ.Α Φυλής, μέχρι 65 τόνοι σκουπιδιών την ημέρα. Τη στιγμή που μόνο η πόλη μας παράγει κατά μέσο όρο 40 τόνους σκουπιδιών καθημερινά. 

Η δημοτική κίνηση ‹‹Μαντινειακή Συμπολιτεία›› έχει ήδη καταθέσει προτάσεις, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την επίλυση του προβλήματος. Προτείνει, μετά τη μεταφορά των σκουπιδιών σε άλλους ΧΥΤΑ έστω και εκτός περιφέρειας, να αρχίσει αμέσως η διαχείριση των σκουπιδιών με τη μέθοδο της ανακύκλωσης. Αυτό είναι πραγματοποιήσιμο, καθώς στη ΒΙ.ΠΕ. της πόλης υπάρχουν ήδη εργοστάσια ανακύκλωσης και δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι να φτιάξει ο δήμος το δικό του.

Καλούμε όλους τους πολίτες να ευαισθητοποιηθούν και να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση των προτάσεων για τη λύση του προβλήματος. Μέσα από συνελεύσεις, σε κάθε γειτονιά, όλοι να δραστηριοποιηθούμε και να μην αφήσουμε τη λύση στους ‹‹ειδικούς›› –οι οποίοι μόνο το κοινωνικό συμφέρον δεν προασπίζουν. Ας μετατρέψουμε τους δρόμους και τις γειτονιές, από εστίες μόλυνσης σε κέντρα αντίστασης.»

Νεολαία Συνασπισμού Τρίπολης

Διαβάστε ακόμα: Τρίπολη: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχτηκε ο δήμος, λόγω των σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους της πόλης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)