to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:26 | 18.10.2022

Κοινωνία

Νέο όργιο καταστολής σε βάρος των απεργών της «Μαλαματίνα» - Ελεύθεροι οι συλληφθέντες απεργοί

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέκεται πιστά στο πλευρό των εργοδοτών - Συνελήφθησαν απεργοί της Μαλαματίνας, αφέθηκαν ελεύθεροι το μεσημέρι


Νέα βίαιη επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στην πύλη του εργοστασίου σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 18/10 κατά των απεργών της επιχείρησης «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ», οι οποίοι διαμαρτύρονταν ενάντια στον παράνομο απεργοσπαστικό μηχανισμό που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει η νέα διεύθυνση της επιχείρησης για να βάλει σε κανονική (παραγωγική) λειτουργία το εργοστάσιο στο Καλοχώρι.

Συλλήψεις απεργών 

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία, ύστερα από ένταση που επικράτησε το πρωί στο εργοστάσιο της οινοποιίας «Μαλαματίνα», στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ένταση προκλήθηκε, όταν εργαζόμενοι προσπάθησαν να μπουν στο εργοστάσιο για να δουλέψουν αλλά εμποδίστηκαν από απεργούς. Μετά από υποβολή μηνύσεων ακολούθησαν οι αυτόφωρες συλλήψεις, κατά περίπτωση για παράνομη βία, απειλή, εξύβριση και σωματική βλάβη.

Ελεύθεροι οι απεργοί

Το μεσημέρι της Τετάρτης αφέθηκαν ελεύθεροι οι συλληφθέντες απεργοί, όπως ενημερώνει η εργατολόγος Νεκταρία Αγγελάκη. Πρόκειται για τους Γιάννη Φραγγίδη, πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων "Μαλαματίνα" και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ποτοποιών και τον Άρη Μερκενίδη, πρόεδρο του σωματείου πωλητών-οδηγών και μέλος του ΕΚΘ. «Συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων Μαλαματίνα και να προσφέρουμε τη νομική μας βοήθεια και στήριξη μαζί με τον συνάδελφο, Στάθη Παναγιωτόπουλο. Αγώνας μέχρι τέλους!» όπως γράφει η Νεκτ. Αγγελάκη:

----------------------------------

ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ: Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους της Μαλαματίνα

«Τα νέα αφεντικά της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ (Mantis Group) και η κυβέρνηση της ΝΔ απαντούν με όργιο τρομοκρατίας και διώξεων σε συνδικαλιστές και εργαζόμενους της επιχείρησης, που διεκδικούν την ανάκληση όλων των απολύσεων και την υπογραφή επιχειρησιακής Σ.Σ.Ε.», σημειώνει η ΕΜΕΙΣ/ΑΡΚΙ σε ανακοίνωσή της, και επισημαίνει: «Ο κ. Θεοδωρικάκος, Υπουργός προστασίας του πολίτη, συμφωνεί με την αποστολή ΜΑΤ σε ρόλο security της εργοδοσίας, να προσπαθούν να  βάλουν στο εργοστάσιο παράνομο απεργοσπαστικό μηχανισμό;» 

Η καταγγελία της Ομοσπονδίας

Η ομοσπονδία των εργαζομένων του κλάδου Π.Ο.Ε.Ε.Π. καταγγέλλει τις συνεχιζόμενες παρανομίες της νέας διεύθυνσης της «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» και καταδικάζει τη συνεχιζόμενη άσκηση σκληρής βίας των δυνάμεων καταστολής κατά των απεργών, προφανώς κατ’ απαίτηση της εργοδοσίας και του μπάρμπα στην … Κορώνη, με απώτερο στόχο να τρομοκρατήσουν τους συναδέλφους και να τους εξαναγκάσουν να εγκαταλείψουν το δίκαιο αγώνα τους.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης συνελήφθησαν εκ νέου ηγετικά συνδικαλιστικά στελέχη του κλάδου και απεργοί εργαζόμενοι, αλλά και ο διευθυντής της επιχείρησης Νίκος Κεράνης, ο οποίος συντονίζει τον παράνομο απεργοσπαστικό μηχανισμό και φαίνεται πως φιλοδοξεί να «συντονίσει» και τις δυνάμεις καταστολή στο χώρο του εργοστασίου.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΕΠ, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν με την ίδια ένταση τον αγώνα τους, καλούν τη νέα εργοδοσία να αναλάβει τις δεσμεύσεις της που προκύπτουν από το σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο καταστρατηγεί παρανόμως, και απαιτούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την ανάκληση όλων των παράνομων απολύσεων.

Η Π.Ο.Ε.Ε.Π. καλεί τα εργατικά σωματεία του κλάδου, αλλά και όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας και του εξωτερικού, να συνεχίσουν να στηρίζουν ηθικά και υλικά τον αγώνα των εργαζομένων στην «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ» για να μην περάσουν τα άνομα σχέδια και οι παράνομες πρακτικές της νέας εργοδοσίας και τα «μεσαιωνικά» αντεργατικά μέτρα του διαβόητου «νόμου Χατζηδάκη».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης: Η κυβέρνηση στέκεται πιστά στο πλευρό των εργοδοτών

Οι νέες συλλήψεις απεργών συνδικαλιστών και η καταστολή των ΜΑΤ κατά των απεργών στην οινοποεία «Μαλαματίνα» αποδεικνύουν με τον πιο έντονο τρόπο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέκεται πιστά στο πλευρό των εργοδοτών που απολύουν και καταστρατηγούν την εργατική νομοθεσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στέκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των απεργών της οινοποείας και ζητά την άμεση ανάκληση όλων των απολύσεων, την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το εργοστάσιο, και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την σύνοψη νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Απέναντι στην ανεργία και την επισφάλεια, η απάντηση της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι τα ΜΑΤ και οι συλλήψεις. Καλούμε για ακόμη μια φορά την κοινωνία της Θεσσαλονίκης να σταθεί στο πλευρό των απεργών μέχρι την νίκη τους.

Ζητούμε την απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος των συνδικαλιστών Γιάννη Φραγγίδη και Άρη Μερκενίδη.

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου εγκαλεί τον Χατζηδάκη που βάζει πλάτη στην εργοδοτική ασυδοσία

Η δήλωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και Βουλευτή Β1 Βόρειας Αθήνας:

«Καταγγέλλουμε την βίαιη καταστολή από δυνάμεις των ΜΑΤ εις βάρος των απεργών της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ  και τις συλλήψεις Συνδικαλιστών»

Σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπέρασε κάθε όριο με την βίαιη καταστολή από δυνάμεις των ΜΑΤ με χημικά εις βάρος των απεργών της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ και τη σύλληψη του προέδρου του Σωματείου των Εργαζομένων Γιάννη Φραγγίδη και του προέδρου του Σωματείου Πωλητών-Οδηγών Άρη Μερκενίδη, οργανωτικού Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εμφιαλωμένων ποτών, οι οποίοι έχουν παράνομα απολυθεί από την διοίκηση της επιχείρησης.

Καταγγέλλουμε τις συλλήψεις και τις διώξεις των συνδικαλιστών, την καταστολή εις βάρος των απεργών και την κυβερνητική κάλυψη σε απεργοσπαστικούς μηχανισμούς.

Εγκαλούμε τον  Υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη να σταματήσει να βάζει πλάτη στην εργοδοτική ασυδοσία και να κρύβεται πίσω από την καταστολή και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστής δράσης.

Εκφράζουμε τη σταθερή μας συμπαράσταση στους εργαζόμενους απεργούς της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ και στους διωκόμενους συνδικαλιστές και δηλώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα τους μέχρι τη δικαίωση τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)