to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:20 | 30.11.2015

Οικονομία

Νέο μήνυμα - απειλή των χάκερς: 250.000 ευρώ μέχρι την Πέμπτη

Οι χάκερς που απειλούν με «εισβολή» στα συστήματα ελληνικών τραπεζών έστειλαν νέο μήνυμα, το απόγευμα της Δευτέρας.


Σε αυτό, δίνουν διορία έως την Πέμπτη, προκειμένου να τους δοθούν τα λύτρα των 700 bitcoin (250.000 ευρώ) που ζητούν από ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να μην «ρίξουν» τα πληροφοριακά τους συστήματα.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πάντως- που ασχολείται με το θέμα μαζί με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδος- διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως τα συστήματα είναι «θωρακισμένα».

Η επίθεση κατά τριών μεγάλων ελληνικών τραπεζών  εκδηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη και συγκεκριμένα οι χάκερ «βομβάρδισαν» τα ηλεκτρονικά συστήματα των τριών τραπεζών με χιλιάδες ερωτήματα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να τα μπλοκάρουν πρόσκαιρα.

Στη συνέχεια ζήτησαν λύτρα σε bitcoin, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τους υπολογιστές, με την απειλή ότι θα διέλυαν τα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών.

Τα ποσά, όπως διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, δεν ήταν μεγάλα, αλλά τελικά οι δράστες δεν κατάφεραν να πάρουν τα λύτρα, ούτε και προκαλέσουν ζημιά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς λειτούργησαν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας που διαθέτουν οι τράπεζες.

Με το ζήτημα αυτό θέμα ασχολούνται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Τράπεζα της Ελλάδος, με συνεχείς συσκέψεις και ανοικτή γραμμή επικοινωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χάκερς που πραγματοποιούν την επίθεση, προέρχονται από τη Ρωσία, είναι πάνω από 30 άτομα και ζητούν λύτρα σε bitcoin.

Οι αυτοαποκαλούμενοι "Armada Collective” είναι μια νέα ομάδα χάκερ που προχωρά σε ηλεκτρονικούς εκβιασμούς ζητώντας λύτρα σε bitcoin.

Ουσιαστικά, η Armada Collective απειλεί τους στόχους της με επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης (γνωστές ως Distributed Denial of Service Attack ή DDoS), προκαλώντας κατάρρευση μιας υπηρεσίας μέσω αποστολής υπερβολικά μεγάλου αριθμού ψεύτικων αιτήσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)