to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:32 | 21.02.2019

Πολιτική

Νέα σύσκεψη κυβέρνησης - τραπεζιτών για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Οι τελευταίες λεπτομέρειες για το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα νόμος του κράτους αναμένεται να συζητηθούν σε νέα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου


Οι τελευταίες λεπτομέρειες για το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα νόμος του κράτους αναμένεται να συζητηθούν σε νέα σύσκεψη που θα γίνει στις 15:00 το μεσημέρι μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζιτών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση επιθυμεί τη λειτουργία δύο νόμων, του ισχύοντος 3869/2010, του Νόμου Κατσέλη δηλαδή, και του νέου, ενώ οι τράπεζες συζητούν για έναν και μόνο νόμο παροχής προστασίας των αδύναμων δανειοληπτών μετά την 28η Φεβρουαρίου και την λήξη της παράτασης του νόμου Κατσέλη.

Κι αυτό γιατί, όπως είπε χθες το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και πρόεδρος της . Ν. Καραμούζης, ο νόμος Κατέλη λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις ως καταφύγιο των στρατηγικών κακοπληρωτών. Περίπου 160.000 εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, για τις οποίες οι τράπεζες ζητούν να υπαχθούν στο νέο θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή 130 χιλιάδες όριο υπόλοιπο δανείου και αντικεικενική αξία 250 χιλιάδες ευρώ. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις δεν έχουν οριστική δικαστική απόφαση και τουλάχιστον 20.000 από αυτές υποβλήθηκαν στο διάστημα κοντά στη λήξη και κατά την παράταση του νόμου Κατσέλη, με στόχο να επωφεληθούν μιας μακράς περιόδου ασυλίας μέχρι την εκδίκασή τους.

Η κυβέρνηση θέλει οι υποθέσεις αυτές να διευθετηθούν με βάση τα ισχύοντα του νόμου Κατσέλη, ενώ οι τράπεζες ζητούν το διάδοχο πλαίσιο προστασίας που θα ψηφιστεί να ισχύσει συνολικά για νέους αιτούντες και για παλαιούς, οι οποίοι δεν έχουν στα χέρια τους οριστική δικαστική απόφαση.

«Προστασία Α’ κατοικίας και επιδότηση ενοικίου για τη στήριξη των ασθενεστέρων»

Χθες, Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός ανέπτυξε στο Υπουργικό Συμβούλιο τη στρατηγική της κυβέρνησης για να αποκτήσει η χώρα «μια συνολική, αξιόπιστη και αποτελεσματική στεγαστική πολιτική για τους πολλούς». Πρώτο κρίσιμο βήμα η προστασία της πρώτης κατοικίας, με το κυβερνητικό σχέδιο να προβλέπει οικονομική «ασπίδα» ύψους 500 εκατομμυρίων, μέσω των προγραμμάτων επιδότησης ενοικίου και της δόσης του δανείου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι την επόμενη εβδομάδα να ανοίξει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους του επιδόματος ενοικίου.

Πληροφορίες: Documento, ΕΡΤ, Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)