to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:21 | 27.04.2020

Κοινωνία

8 συλλήψεις στο ΚΥΤ της Σάμου

Οκτώ άτομα, αιτούντες άσυλο που διαμένουν στον καταυλισμό της Σάμου, συνελήφθησαν σήμερα κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα, καθώς και για τα αδικήματα, του εμπρησμού, της διατάραξης της κοινής ειρήνης, της πρόκλησης φθορών και της εκβίασης.


Σύμφωνα με τη σε βάρος τους δικογραφία, υποκίνησαν και συμμετείχαν σε επεισόδια με βιαιοπραγίες, κυρίως σε βάρος αλλοδαπών που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου, ενώ έβαλαν και φωτιές.

Κατά τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης προέκυψε ότι, οι προαναφερόμενοι εκβίαζαν άλλους αιτούντες άσυλο που διέμεναν στη δομή, προκειμένου έναντι χρηματικής αμοιβής να τους επιτρέπουν την πρόσβαση σε παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται ακόμη δυο αιτούντες άσυλο, που έχουν συμπεριληφθεί στη σχηματισθείσα ποινική δικογραφία.

Οι φωτιές που ξέσπασαν χθες το απόγευμα και το βράδυ στον καταυλισμό αιτούντων άσυλο περιμετρικά του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου. Φωτιές που πήραν σύντομα διαστάσεις λόγω των εύφλεκτων υλικών αλλά και των φιαλών υγραερίου που υπάρχουν μέσα στις σκηνές για μαγείρεμα. Νέα φωτιά ξέσπασε και σήμερα το πρωί.

Τον άμεσο απεγκλωβισμό μεταναστών από την Σάμο ζήτησε ο δήμαρχος Γ. Στάντζος

Διαδοχικές τηλεφωνικές επαφές με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά είχε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε σχετικά για την κατάσταση που επικρατεί από την Κυριακή το απόγευμα  μέχρι και σήμερα στο ΚΥΤ Σάμου , ζητώντας επιτακτικά απεγκλωβισμό μεταναστών από την Σάμο και την άμεση μεταφορά τους στην ενδοχώρα, ενώ ζήτησε και ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στο νησί υπό το φόβο επεισοδίων.

Αποσυμφόρηση ζητά και ο Μουτζούρης

Την ανάγκη άμεσου απεγκλωβισμού από τα νησιά, των χιλιάδων αιτούντων άσυλο που διαμένουν σε αυτά, τονίζει με ανακοίνωσή του ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, με αφορμή τις χθεσινές και τις σημερινές φωτιές στον καταυλισμό του ΚΥΤ της Μόριας.

«Τους τελευταίους δύο μήνες υπήρξαν πυρκαγιές σε όλα τα Κ.Υ.Τ των νήσων του Βορείου Αιγαίου (Μόρια Λέσβου, ΒΙΑΛ Χίου και Σάμου). Στην Σάμο σήμερα και εχθές, παρατηρείται το φαινόμενο συνεχών εμπρησμών εντός και πέριξ του Κ.Υ.Τ.. Ως Περιφερειακή Αρχή απαιτούμε από τις αρμόδιες αρχές την αποτροπή άλλων, και την διερεύνηση των υποθέσεων εμπρησμών στα Κ.Υ.Τ των νησιών, ώστε να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι για τις καταστροφές που προκάλεσαν» σημειώνει ο κ. Μουτζούρης, και συνεχίζει: «Από την πρώτη στιγμή, που ανέλαβε η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει απεγκλωβισμός των μεταναστών από τις νήσους. Το Βόρειο Αιγαίο όλα αυτά τα χρόνια, έχει επωμιστεί αδίκως, σχεδόν μόνο του, όλη αυτή την κρίση. Τα γεγονότα πλέον οφθαλμοφανώς αποδεικνύουν την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στις νήσους και αποτελούν ατράνταχτη απόδειξη, ότι εάν δεν πραγματοποιηθεί άμεσα μια δραστική αποσυμφόρηση, θα συμβούν ακόμη χειρότερα. Θεωρούμε αυτονόητη την υλοποίηση, του εδώ και οκτώ μήνες πάγιου αιτήματός μας για τον άμεσο απεγκλωβισμό μεταναστών, καθώς επίσης και την αποζημίωση των νησιωτών για τις καταστροφές που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια».

Ο κ. Μουτζούρης καταλήγει παρατηρώντας, ότι «γεγονότα όπως η ακύρωση της μεταφοράς 1500 μεταναστών-προσφύγων από την Λέσβο, που είχε εξαγγελθεί προ ημερών, δεν τιμούν κανέναν. Πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για καθυστερήσεις».

Πηγή: samos24.gr, efsyn.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)