to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:21 | 28.09.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Νέα προσφυγή πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ - Κανονικά προχωράει η διαδικασία της εκκαθάρισης

Για βιομηχανία προσφυγών έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ Σ. Παναγιωτίδης μιλώντας στον ρ/ Στο Κόκκινο αναφορικά με την τρίτη κατά σειρά προσφυγή μετόχων του Οργανισμού στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι προσφυγές αυτές δεν επηρεάζουν σε τίποτα την διαδικασία της εκκαθάρισης του Οργανισμού η οποία προχωρά κανονικά.


* Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Πουλημένη

Την νέα αίτηση ακύρωσης της κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ κατέθεσαν 201 μέτοχοι του πρώην ιδιωτικού Οργανισμού αμφισβητώντας τη διαδικασία εκκαθάρισης ως μονομερή και χωρίς αιτιολογία ενώ στρέφονται κατά των υπουργών Χρ. Σπίρτζη και Ευ. Τσακαλώτου.  Υποστηρίζουν ακόμη ότι δεν φέρουν ευθύνη για τυχόν φαινόμενα κακοδιοίκησης του ΟΑΣΘ επειδή δεν συμμετείχαν στη διοίκηση του Οργανισμού. 
 
Να θυμίσουμε, ωστόσο, ότι κανείς μέχρι και την αποϊδιωτικοποίηση του Οργανισμού δεν μπορούσε να γνωρίζει το τι ακριβώς γινόταν με τους μετόχους, μικρούς ή και μη, καθώς ο Οργανισμός πολλές φορές παρ` ότι του ζητήθηκε δεν δεχόταν να δώσει οικονομικά στοιχεία στο αρμόδιο Υπουργείο. Έτσι το τελευταίο διάστημα με την εκκίνηση της διαδικασίας εκκαθάρισης βρήκαν το φως της δημοσιότητας στοιχεία που απεδείκνυαν «το πάρτι των κρατικών επιδοτήσεων» στον ιδιωτικό οργανισμό που τελείωνε πάντα με κερδισμένους τους μετόχους και ζημιωμένο το δημόσιο. 
 
Δεν πέρασαν πολλές μέρες εξάλλου από την αποκάλυψη ότι  από το 1990 μέχρι και το 2016 οι μέτοχοι του ΟΑΣΘ έλαβαν επιχειρηματικό κέρδος 324.454.000 ευρώ. Στην ίδια περίοδο η απολογιστική αντισταθμιστική καταβολή του κράτους δηλαδή η ζημιά που κλήθηκε το κράτος να πληρώσει ανέρχονταν στα 2 δις. 
 
Σύμφωνα μάλιστα με όσα είπε ο πρόεδρος της διοίκησης του ΟΑΣΘ Στ. Παππάς σε σχετική συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, πέρα από την διασφάλιση του επιχειρηματικού κέρδους (σ.σ. τα ποσοστά της απόδοσης κεφαλαίου κάθε έτους για τους μετόχους κυμαίνονταν από 80% μέχρι και 745%) έδινε τη δυνατότητα δημιουργίας μηχανισμού πελατειακών σχέσεων, το επιχειρηματικό κέρδος έμπαινε στα έξοδα του οργανισμού, μια «παγκοσμίως πρωτότυπη μέθοδο που όχι μόνο δεν συναντάται σε καμία επιχείρηση αλλά που αποτελεί, όπως είπε ο Στ. Παππάς, τον μίτο της Αριάδνης σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούσε ο ΟΑΣΘ τόσα χρόνια». 
Εκεί βρίσκουν και την ουσία τους οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΟΑΣΘ στο ΑΜΕ-ΜΠΕ «ας προσέχουν οι μέτοχοι, όμως, μήπως βρεθούν και χρεωμένοι, γιατί είναι τόσες πολλές οι αμαρτίες και δεν πρόκειται να μην ανακαλύψω τους ενόχους».
 
Ο κ. Παππάς πρόσθεσε επίσης ότι «Για τον ιδιωτικό ΟΑΣΘ έφυγαν από τα δημόσια ταμεία πολλά λεφτά και θα αποκαλύψω αυτούς που τα κακοδιαχειρίστηκαν», δεν αρνήθηκε ότι ίσως και να υπάρχουν οι «τίμιοι» μεταξύ των μετόχων του πρώην ιδιωτικού ΟΑΣΘ, σημείωσε ωστόσο: «Θα πρέπει όμως να στραφούν εναντίον αυτών που διαχειρίστηκαν την κοινή τους περιουσία».
 
Για το εάν οι προσφυγές που κατατίθενται καθυστερούν την εκκαθάριση στον Οργανισμό, ο κ. Παππάς απάντησε: «Πετούν την μπάλα έξω από το γήπεδο, αλλά εμείς συνεχίζουμε κανονικά με την διαδικασία της εκκαθάρισης».
 
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ Σ. Παναγιωτίδης διαβεβαίωσε και αυτός με τη σειρά του ότι η διαδικασία της εκκαθάρισης προχωρά κανονικά καθώς και ο τιμιλογιακός έλεγχος. Η διαδικασία της εκκαθάρισης μπορεί, σύμφωνα με τον ίδιο, να έχει θετικό μπορεί να έχει όμως και αρνητικό αποτέλεσμα, με βάση τα όσα εντοπίσουν οι ορκωτοί λογιστές, για τους μετόχους. 
 
Σημείωσε ακόμη ότι είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να προσφεύγει στην δικαιοσύνη και να κάνει οποιαδήποτε αγωγή ενώ παράλληλα υπενθύμισε ότι η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από την πρώην διοίκηση του ΟΑΣΘ κατά του ορισμού νέας διοίκησης και της τοποθέτησης ελεγκτή και την επιλογή ελεγκτικής εταιρείας έχει απορριφθεί από το ΣτΕ. Αναμένεται η απόφαση της επιτροπής αναστολών ενώ οι κύριες αιτήσεις-προσφυγές θα συζητηθούν στις 4 Δεκεμβρίου 2017 στο Δ΄  Τμήμα του ΣτΕ.
 
tags: ΟΑΣΘ, ΣτΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)