to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:13 | 22.12.2021

Κοινωνία

Νέα μέτρα εισηγούνται οι ειδικοί: Αναστολή εκδηλώσεων σε δημόσιους χώρους και μάσκες παντού

Τα μέτρα που εισηγήθηκε η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για την αναχαίτιση της μετάλλαξης Omicron – Ζητούν χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε κλειστούς χώρους και σε ανοιχτούς, όταν υπάρχει συγχρωτισμός


Την άμεση αναστολή όλων των εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους εισηγούνται τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, που συνεδρίασε σήμερα για να συζητηθεί η επικείμενη επέλαση της μετάλλαξης Omicron.

Παράλληλα, οι ειδικοί εισηγούνται τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς, όταν υπάρχει συγχρωτισμός.Περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της μετάλλαξης Omicron, που αναμένεται ότι θα καταστεί κυρίαρχη το επόμενο διάστημα και στη χώρα μας αναμένεται ότι θα τεθούν σε ισχύ μετά τις γιορτές.

Τα μέτρα που θα έχουν άμεση εφαρμογή είναι:

  • Αναβολή εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους
  • Ματς στα γήπεδα χωρίς φιλάθλους (σε επόμενο χρόνο)
  • Τακτικός έλεγχος σε ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας και επίσης τεστ την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Να τονίσουμε ότι αυτά τα μέτρα κατά του κορονοϊού αποτελούν εισήγηση και δεν είναι σίγουρο ότι θα ληφθούν μέτρα άμεσα. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου σε μία εβδομάδα προκειμένου να εξετάσει και μέτρα μετά τις 3 Ιανουαρίου.
_

Το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δήλωνε το πρωί στον 102 FM της ΕΡΤ-3, πως «όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι το πρόβλημα θα έρθει πολύ γρήγορα και θα είναι πολύ μεγάλο», ενώ αργότερα δήλωσε πως «θα πρέπει να θεωρείται ως πολύ πιθανό ένα νέο lockdown, στο οποίο ενδεχομένως θα οδηγήσει η ίδια η πραγματικότητα ή η ταυτόχρονη εφαρμογή μείξης μέτρων, που θα έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με μία καραντίνα, αλλά θα είναι λιγότερο επώδυνα για τους πολίτες».

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ουσιαστικά ανακοίνωνε περιοριστικά μέτρα, λέγοντας πως «η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θ. Πλεύρης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του στην Ολομέλεια, με «ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Από το βήμα της Βουλής σήμερα ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Ανδρέας Ξανθός, επεσήμανε την απουσία στρατηγικής μέσα στο σφοδρό 4ο επιδημικό κύμα το οποίο, όπως προειδοποιεί η διεθνής επιστημονική κοινότητα και οι διεθνείς φορείς, αναμένεται να επιταθεί. Επιπλέον ανέφερε παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών με πιο σθεναρά συστήματα υγείας και σαφώς μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, οι οποίες ωστόσο αυστηροποιούν τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

_

Πηγές: ethnos.gr, news247.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)