to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:44 | 29.09.2023

Κοινωνία

Νέα Φιλαδέλφεια: Η ΕΔΕ αποκαλύπτει το φιάσκο με τους Κροάτες ναζί και τη δολοφονία Κατσούρη

Μπαλάκι οι ευθύνες στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. δύο μήνες μετά τη δολοφονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφειας και τον θάνατο του Μιχάλη Κατσούρη - Τα λάθη, η έλλειψη εμπειρίας και οι εντολές που δεν δόθηκαν ποτέ


Σχεδόν δύο μήνες μετά τη δολογονική επίθεση χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια και τον θανάσιμο τραυματισμό του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, την αλυσίδα επιχειρησιακών λαθών και παραλείψεων της ΕΛ.ΑΣ., που ανέδειξε σε πρώτο χρόνο η δημοσιογραφική έρευνα, έρχονται να επιβεβαιώσουν ή και να ενισχύσουν τα υπομνήματα των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., που ελέγχονται πειθαρχικά στο πλαίσιο της ένορκης διοικητικής εξέτασης.

Η έρευνα για την υπόθεση έχει ολοκληρωθεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο, εκκρεμεί η έκδοση του τελικού πορίσματος από τον διενεργών την ΕΔΕ αντιστράτηγο Λευτέρη Γκαρίλα. Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» καταγράφει την εικόνα της απόλυτης αποτυχίας, όπως αυτή καταγράφεται από τις μαρτυρίες στην εσωτερική έρευνα της Αστυνομίας.

Στα υπομνήματά τους τα ελεγχόμενα πειθαρχικά στελέχη επιχειρούν να ρίξουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον, προκειμένου να μειώσουν τον δικό τους ρόλο στο επιχειρησιακό φιάσκο.

Στην ΕΔΕ μεταξύ όσων έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις είναι ο επικεφαλής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ) Αστέριος Ματζιώκας, οι βοηθοί του Δημήτρης Δάβαλος και Βασίλης Καλαμπόκης, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του αρχηγείου Ματθαίος Γιαννούλης και ο διοικητής της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους (ΥΑΒΑΧ) Κώστας Χριστόλογλου.

Πλην του ΓΑΔΑρχη, οι υπόλοιποι έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της εις βάρος τους πειθαρχικής έρευνας. Στα υπομνήματά τους κάποιοι από τους ελεγχόμενους βάζουν στο κάδρο των ευθυνών τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Λάζαρο Μαυρόπουλο, τον γενικό επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Νίκο Σπανουδάκη, καθώς και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μανώλη Λογοθέτη, καθιστώντας την υπόθεση έναν δυσεπίλυτο γρίφο για την ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη.

Στο ρεπορτάζ της η «Καθημερινή» επικαλείται πληροφορίες που καταγράφουν ότι στα υπομνήματα αποκαλύπτεται σωρεία επιχειρησιακών λαθών, έλλειψη εμπειρίας και πρωτοβουλιών, αλλά και ασαφείς εντολές που έφεραν τους ναζί χούλιγκαν να διασχίσουν ανενόχλητοι όλη την Ελλάδα προτού φθάσουν στη Νέα Φιλαδέλφεια και συγκρουστούν με τους οπαδούς της ΑΕΚ.

Ο προϊστάμενος της ΓΑΔΑ, Αστέριος Ματζιώκας, φέρεται να σημειώνει στο υπόμνημά του ότι το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ενήμερο για την επικινδυνότητα του αγώνα από τις 25 Ιουλίου, ενώ στις 4 Αυγούστου η ηγεσία ενημερώθηκε και εγγράφως για την άφιξη εκατοντάδων οπαδών της Ντιναμό. Ο ίδιος επισημαίνει ότι αποδέκτες του εγγράφουν ήταν και ο αρχηγός και υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και ο αντιστράτηγος που διενεργεί την ΕΔΕ, για τον οποίο έθεσε και θέμα εξαίρεσης.

Κατά τον κ. Ματζιώκα η μοναδική εντολή από το αρχηγείο ήταν να ληφθούν υπόψη οι κινήσεις των Κροατών κατά τον σχεδιασμό των επιβαλλόμενων μέτρων. Σημειώνεται ότι ενώ το γραφείο της Interpol Μαυροβουνίουε είχε στείλει σήμα από τις 10.25 το πρωί της 7ης Αυγούστου για την κάθοδο των ναζί, το αρχηγείο απέστειλε αρκετές ώρες αργότερα «μια τυπική, γενική διαταγή».
Δεν υπήρχαν εντολές από την ηγεσία

Στο δικό του υπόμνημα ο πρώτος βοηθός ΓΑΔΑ, Δημήτρης Δάβαλος, αναφέρει «ουδέποτε μου δόθηκε εντολή προκειμένου να ακινητοποιήσω τα οχήματα των Κροατών. «Ουδέποτε μου δόθηκε η εντολή να ενισχύσω με αστυνομικές δυνάμεις τα διόδια της Ελευσίνας».

Επιρρίπτει, μάλιστα, μερίδιο ευθύνης στον άμεσο προϊστάμενό του, υποστηρίζοντας ότι «είχε την πεποίθηση, με βάση τις πληροφορίες που είχε λάβει, ότι προορισμός των Κροατών ήταν το γήπεδο του Παναθηναϊκού».

Σχετικά με την εντολή του για απόσυρση της μοναδικής διμοιρίας που βρισκόταν νωρίτερα έξω από την OPAP Arena ο Δάβαλος ισχυρίζεται ότι αυτό έγινε με έγκριση του επικεφαλής της ΓΑΔΑ, για να βρίσκεται πλησίον του συνδέσμου οπαδών του Παναθηναϊκού στη Λ. Αλεξάνδρας.

Ο δεύτερος βοηθός της ΓΑΔΑ, ταξίαρχος Βασίλης Καλαμπόκης σημειώνει στο δικό του υπόμνημα ότι οι δυνάμεις στα διόδια της Ελευσίνας ενισχύθηκαν με δική του πρωτοβουλία με δύο ομάδες ΟΠΚΕ με στόχο να ακινητοποιηθεί το κονβόι με τους Κροάτες. Προσθέτει ότι αρκετές ώρες νωρίτερα και χωρίς πληροφόρηση για τις κινήσεις των ναζί, αλλά κι έπειτα από «παρότρυνση» του Δάβαλου αποφάσισε να τις αποσύρει και σημειώνει «ηεντολή δόθηκε μέσω Κέντρου. Θα μπορούσαν, αν διαφωνούσαν, να ανακαλέσουν την εντολή μου».

Ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας, Κώστας Χριστόλογλου, στο δικό του υπόμνημα επισημαίνει ότι η υπηρεσία «δεν είναι αρμόδια για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τον εν γένει συντονισμό των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας». Υποστηρίζει ότι ενημέρωσε για την είσοδο των ναζί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ τον αναπληρωτή διοικητή της Ασφάλειας Αττικής, ενώ επισήμανε ότι οι οπαδοί της ΑΕΚ είχαν πληροφορηθεί για τους Κροάτες και είχαν κάνει κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από την OPAP Arena.

Τέλος, ο αναπληρωτής διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορίνθου υποστηρίζει ότι το σήμα του αρχηγείου έφτασε στην υπηρεσία του την επομένη των αιματηρών επεισοδίων και θέτει το ερώτημα γιατί οι υπηρεσίες της ΕΛΑΣ δεν απαγόρευσαν την είσοδο των Κροατών προτού αυτοί διασχίσουν τον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς, όπως εξάλλου προβλέπει ο κώδικας συνόρων Σένγκεν για περιπτώσεις απειλής της δημόσιας τάξης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)