to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:47 | 13.11.2014

Διεθνή

Νέα έκρηξη οργής στο Μεξικό: Στις φλόγες κτίριο του περιφερειακού υπουργείου Υγείας (βίντεο - φωτ.)

Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία του περιφερειακού υπουργείου Υγείας πόλη Τσιλπανσίνο, και έβαλαν φωτιά σε έπιπλα και έγγραφα μπροστά ακριβώς από το κτήριο - Πορεία στο Μεξικό ξεκινούν οι τραγικοί γονείς των 43 φοιτητών


Σε κυβερνητικά κτίρια στην εισέβαλαν Μεξικανοί διαδηλωτές, καταγγέλλοντας την ανικανότητα των αρχών να διαλευκάνουν την υπόθεση των 43 αγνοούμενων φοιτητών, που όπως όλα δείχνουν ότι έχουν δολοφονηθεί. Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία του περιφερειακού υπουργείου Υγείας πόλη Τσιλπανσίνο, και έβαλαν φωτιά σε έπιπλα και έγγραφα μπροστά ακριβώς από το κτήριο.

Την Τετάρτη, διαδηλωτές πυρπόλησαν την έδρα του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI). Μετά τα επεισόδια, η κυβέρνηση ανακοίνωσε οι αρχές έχουν υπό κράτηση 74 άτομα, μεταξύ των οποίων και 36 αστυνομικούς, καθώς και τον ηγέτης της συμμορίας.

Masked members of CETEG (State Coordinator of Teachers of Guerrero teacher's union), with the Mexican national flag, gather outside the comptroller's office of the Secretary of the Department of Education in Guerrero, in Chilpancingo, November 12, 2014.(Reuters / Jorge Dan Lopez)

A news photographer take pictures of cars set alight by CETEG (State Coordinator of Teachers of Guerrero teacher's union) members at a City Congress parking lot in Chilpancingo, November 12, 2014.(Reuters / Jorge Dan Lopez)

Την περασμένη εβδομάδα, οι ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τρία μέλη συμμορίας των καρτέλ των ναρκωτικών είχαν ομολογήσει ότι σκότωσαν τους 43 φοιτητές, των οποίων τα ίχνη είχαν εξαφανιστεί από τις 26 Σεπτεμβρίου. Όπως ανέφεραν στις αρχές αυτόπτες μάρτυρες, οι φοιτητές, ηλικίας μεταξύ 15 και 25 ετών, ταξίδευαν με λεωφορεία όταν τους σταμάτησαν αστυνομικοί στην περιοχή Ιγκουάλα και τους οδήγησαν σε άγνωστη τοποθεσία. Σύμφωνα με την ομολογία, οι αστυνομικοί παρέδωσαν τους φοιτητές σε μέλη της συμμορίας Γκερέρος Γιουνίντος και στη συνέχεια οι κακοποιοί σκότωσαν κι έκαψαν τα 43 παιδιά προκειμένου να εξαφανίσουν κάθε αποδεικτικό στοιχείο του εγκλήματος.

Πορεία στο Μεξικό ξεκινούν οι τραγικοί γονείς των 43 φοιτητών

Οι γονείς των 43 φοιτητών που εξαφανίστηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου και θεωρούνται πλέον νεκροί από τους βαρόνους των ναρκωτικών, ξεκίνησαν περιοδεία στο Μεξικό, σε μια προσπάθεια να πιέσουν την κυβέρνηση να συνεχίσει τις έρευνες για τον εντοπισμό τους. Οι γονείς δεν δέχονται την επίσημη εκδοχή των Αρχών ότι τα παιδιά τους δολοφονήθηκαν και κάηκαν.

«Ο στόχος μας είναι να δηλώσουμε ότι συνεχίζουμε να απαιτούμε από την κυβέρνηση να τους βρει, ότι για μας είναι ακόμη ζωντανοί και πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες» εξήγησε ο Επιφάνιο Αλβάρες, ένας από τους γονείς των αγνοούμενων νέων.


Τρεις αυτοκινητοπομπές ξεκίνησαν από το πανεπιστήμιο της Αγιοτσινάπα, όπου φοιτούσαν οι 43 νέοι, και θα κατευθυνθούν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας. Θα διασχίσουν επτά πολιτείες και θα φτάσουν στην Πόλη του Μεξικού την 20ή Νοεμβρίου.

Μέλος του φοιτητικού συλλόγου του πανεπιστημίου που απέχει 290χλμ από την πρωτεύουσα είπε ότι οι συμμετέχοντες στη δράση αυτή θέλουν «να ζητήσουν από τους κατοίκους την υποστήριξή τους για να ξαναβρεθούν» οι αγνοούμενοι.

Τις τελευταίες ημέρες οργανώνονται ολοένα και περισσότερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, που συχνά συνοδεύονται από βίαια επεισόδια. 

Πληροφορίες - φωτογραφίες - βίντεο: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, Russia Today

tags: Μεξικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)