to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:12 | 11.03.2022

Διεθνή

Νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ολιγαρχών ανακοίνωσε ο Μπάιντεν

Τέλος στο εμπορικό καθεστώτος «πιο ευνοούμενο κράτος» για τη Ρωσία - Στοπ στις εισαγωγές αλκοολούχων ποτών και θαλασσινών - Επιπλέον κυρώσεις κατά ολιγαρχών


Την ανάκληση του εμπορικού καθεστώτος με τη Ρωσία, το «πιο ευνοημένο κράτος», ανακοίνωσε για τις ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν, προαναγγέλλοντας παράλληλα επιπλέον κυρώσεις για περισσότερους Ρώσους ολιγάρχες καθώς η Μόσχα συνεχίζει το σφυροκόπημα της Ουκρανίας.

Η ανάκληση του εν λόγω εμπορικού καθεστώτος μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, σύμφωνα με αναλυτές αναμένεται να υποβαθμίσει τη Ρωσία ως εμπορικό εταίρο ανοίγοντας τον δρόμο για νέους τελωνειακούς δασμούς.

Όπως σημειώνει το CNN ο πρόεδρος των ΗΠΑ, για να προχωρήσει στην παραπάνω κίνηση θα χρειαστεί την έγκριση από το Κογκρέσο, ωστόσο δεν αναμένεται να συναντήσει σοβαρή αντίσταση καθώς τόσο Ρεπουμπλικανοί όσο και Δημοκρατικοί βουλευτές έχουν υποστηρίξει τις κυρώσεις κατά τις Ρωσίας.

Σύμφωνα με το όσα μεταδίδει το ίδιο αμερικανικό δίκτυο η κίνηση αυτή θα καταστήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν «περισσότερο υπεύθυνο για την επιθετικότητά του κατά της Ουκρανίας».

Σημειώνεται ότι το καθεστώς του «πιο ευνοημένου κράτους» σημαίνει ότι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει να συναλλάσσονται μεταξύ τους με τους καλύτερους δυνατούς όρους, όπως χαμηλούς δασμούς, λίγα εμπόδια στο εμπόριο και τις υψηλότερες δυνατές εισαγωγές.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την απαγόρευση εισαγωγής αλκοολούχων ποτών και θαλασσινών, από τη Ρωσία.

Όσον αφορά στις επιπλέον κυρώσεις κατά Ρώσων ολιγαρχών ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η G7 πρόκειται και να αυξήσει τις κυρώσεις αλλά και τον αριθμό των ολιγαρχών κατά των οποίων στρέφονται αυτές.

«Η G7 ενισχύει την πίεση στους διεφθαρμένους Ρώσους δισεκατομμυριούχους. Προσθέτουμε νέα ονόματα στη λίστα των ολιγαρχών και των οικογενειών τους που στοχεύουμε, και αυξάνουμε τον συντονισμό μεταξύ των χωρών της G7», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο ίδιος, όπως μεταδίδει το CNN δήλωσε ότι οι Ρώσοι ολιγάρχες, «υποστηρίζουν τον Πούτιν, κλέβουν από τον ρωσικό λαό και επιδιώκουν να κρύψουν τα χρήματά τους στις χώρες μας. Είναι μέρος αυτής της κλεπτοκρατίας που υπάρχει στη Μόσχα και πρέπει να συμμεριστούν τον πόνο αυτών των κυρώσεων».

«Ενώ στοχεύουμε στα σούπερ γιοτ τους και στις εξοχικές κατοικίες τους, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, θα τους κάνουμε επίσης πιο δύσκολο να αγοράσουν ακριβά προϊόντα που κατασκευάζονται στη χώρα μας, παράλληλα την εξαγωγή αγαθών πολυτελείας στη Ρωσία», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)