to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:20 | 18.12.2013

πηγή: thepressproject.gr

Διεθνή

Νέα αντικαπνιστική νομοθεσία ενέκριναν τα κράτη μέλη της ΕΕ

Ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρονικών τσιγάρων, απαγόρευση των προϊόντων καπνού με γεύσεις φρούτων, βανίλιας κλπ, και υποχρεωτική εκτεταμένη σήμανση των προϊόντων με μακάβριες φωτογραφίες και προειδοποιητικά κείμενα, είναι οι 3 βασικές κατευθύνσεις της νέας αντικαπνιστικής νομοθεσίας.



Την ώρα που ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν πως σε 10 χρόνια η αγορά των ηλεκτρονικών τσιγάρων θα έχει επισκιάσει την ύψους 700 δισεκ. ευρώ ετησίως αγορά των κανονικών τσιγάρων, εθνικές κυβερνήσεις και κοινοβούλιο ήρθαν σε συμφωνία για τη ρύθμισή της.

Βάσει της νέας συμφωνίας, τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πωλούνται ως καταναλωτικά προϊόντα, και όχι ως ιατρικές συσκευές, οι οποίες διέπονται και από αυστηρότερες κανονιστικές ρυθμίσεις, όπως ήθελαν αρχικά οι κυβερνήσεις.


Ωστόσο, ενώ θα επιτραπούν τα δημοφιλή ηλεκτρονικά τσιγάρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να επιβάλει στο μέλλον την απαγόρευσή τους σε όλη την ΕΕ, αν τρία ή περισσότερα κράτη μέλη τα απαγορεύσουν για λόγους υγείας.

Παράλληλα, τα κοινά τσιγάρα, ο καπνός για τα στριφτά και άλλα προϊόντα καπνού θα πρέπει να φέρουν μακάβριες φωτογραφίες και κείμενα προειδοποίησης για την υγεία που να καλύπτουν το 65% των εμπρός και πίσω επιφανειών των πακέτων.
Απαγορεύονται ακόμη τα προϊόντα καπνού για κάπνισμα που περιέχουν γεύσεις φρούτων, βανίλιας κλπ., με το σκεπτικό πως οι γεύσεις κάνουν τη μύηση στο κάπνισμα περισσότερο δελεαστική.

Τα τσιγάρα μεντόλ θα απαγορευθούν τέσσερα χρόνια αργότερα, αφού μερικές κυβερνήσεις ζήτησαν τη βραδύτερη σταδιακή απαγόρευσή τους.

Η συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί επισήμως από τους υπουργούς της ΕΕ και την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, πριν τεθεί σε ισχύ την ερχόμενη χρονιά.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)