to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχαν αυξήσει κρυφά το ρεύμα πριν τις εκλογές

Νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος που αποφασίστηκαν πριν από τις εκλογές, για να έχουν φτηνότερο ρεύμα οι βιομηχανίες, αλλά κρατήθηκαν ως επτασφράγιστο μυστικό μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, όταν αποκαλύφθηκαν στη «Διαύγεια», κληροδότησε φεύγοντας η προηγούμενη κυβέρνηση σε εκατομμύρια νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις.


Διαβάστε ακόμα: Π. Λαφαζάνης: Θα ακυρωθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Η πρωτοφανής αυτή αποκάλυψη, που δείχνει ότι η «μονταζιέρα» της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ συνέχισε να δουλεύει υπερωρίες ακόμη και μετά τις εκλογές, έχει οδηγήσει προ τετελεσμένων τη νέα κυβέρνηση, η οποία διά του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ανακοίνωσε χθες ότι αναζητά τρόπο να ακυρώσει τις κρυφές αυξήσεις οι οποίες έρχονται να επιβαρύνουν με επιπλέον 25 εκατ. ευρώ κυρίως τους οικιακούς καταναλωτές.

Η υπόθεση των κρυφών αυξήσεων στο Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπής Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) δείχνει να είναι πολύ σοβαρή, καθώς δεν έχει να κάνει μόνο με τη νέα οικονομική επιβάρυνση που προκαλείται σε εκατομμύρια καταναλωτές σε περίοδο κρίσης, αλλά αποκαλύπτει ότι υπήρχε στημένο σχέδιο από την προηγούμενη κυβέρνηση, ώστε να φορτωθούν «οι επόμενοι» το πολιτικό κόστος.

Οι αυξήσεις με τις οποίες επιβαρύνθηκαν την τελευταία τετραετία τα νοικοκυριά για να πληρώνονται οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά και άλλες μορφές ΑΠΕ είναι εξωπραγματικές. Το ΕΤΜΕΑΡ αυξήθηκε κατά 9.053% από το 2011, με αποτέλεσμα από 0,30 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες να φτάνει σήμερα τα 27,46 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες. Η επιβάρυνση αυτή ισοδυναμεί με 475 εκατ. ευρώ τον χρόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια!

Από την απόφαση της ΡΑΕ προκύπτει πως η τελευταία αυτή αύξηση δεν έγινε μόνο για να καλυφθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ από τα φωτοβολταϊκά (-150 εκατ. ευρώ), αλλά και με σκοπό να μετακυλισθεί στους καταναλωτές το κόστος από την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να επιδοτήσει τις ενεργοβόρες βιομηχανίες μέσω της εφαρμογής του μέτρου της «αντιστάθμισης». Δηλαδή της επιστροφής του 20% του κόστους που πληρώνουν οι βιομηχανίες για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.

Ο ρόλος της ΡΑΕ

Ο τρόπος με τον οποίο έγινε η τελευταία αύξηση έχει πυροδοτήσει πολιτικό σάλο και έντονες αντιδράσεις, τόσο για τον ρόλο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία στις 30.12.2014 αποφάσισε αλλά δεν δημοσιοποίησε την αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπής Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), όσο και για την πρωτοφανή επιλογή της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ (Γιάννης Μανιάτης-Μάκης Παπαγεωργίου) να κρατήσει κρυφή την απόφαση, για την οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας της ΡΑΕ, ενημερώθηκε στις 31.12.2014, ταυτόχρονα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Ερωτήματα προκαλούνται επίσης και για τον ρόλο που έπαιξαν η γενική γραμματεία της κυβέρνησης και το Εθνικό Τυπογραφείο, καθώς ενώ είχαν στα χέρια τους την απόφαση από το τέλος του 2014, καθυστέρησαν να δρομολογήσουν τις διαδικασίες έκδοσης του ΦΕΚ και δημοσίευσής του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με αποτέλεσμα η επίμαχη απόφαση να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ στις 4 Μαρτίου 2015 και η ΡΑΕ να την αναρτήσει στη «Διαύγεια» μόλις την περασμένη Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015.

Ο αρμόδιος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έκανε λόγο το Σάββατο για «απαράδεκτη, πρωτοφανή και εξοργιστική μεθόδευση», καταγγέλλοντας για «συμπαιγνία» και για «μακιαβελικές πρακτικές» τη ΡΑΕ και την προηγούμενη κυβέρνηση. Χθες ανακοίνωσε πως ζήτησε από τη ΡΑΕ να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει την απόφασή της ώστε να μην υπάρξουν αυξήσεις, επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση «το υπουργείο θα εξαντλήσει όλους τους δυνατούς τρόπους προκειμένου να ακυρωθούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος».

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε μέσω του εκπροσώπου του κόμματος Κώστα Καραγκούνη τον Π. Λαφαζάνη ότι ψεύδεται όταν δηλώνει πως αγνοούσε την απόφαση για τις αυξήσεις, υποστηρίζοντας πως είχε πληροφορηθεί γι' αυτές όταν στις 4 Φεβρουαρίου συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ΡΑΕ. Ωστόσο, σε απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός υποστηρίζει πως «η ΡΑΕ, επιμελώς, εξοργιστικά και ένοχα απέκρυψε από τη νέα πολιτική ηγεσία τις αυξήσεις που από τις 30/12/2014 επέβαλε στο ΕΤΜΕΑΡ», ενώ πηγές από το περιβάλλον του Π. Λαφαζάνη έλεγαν χθες πως, σε τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε χθες, «η ΡΑΕ παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος να μην ενημερώσει τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου».

Το χρονικό της συμπαιγνίας

Η μοναδική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας όλη την προεκλογική περίοδο και για συνολικά δυόμισι μήνες αποδεικνύεται πως ήταν η επίμαχη της ΡΑΕ για τις αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος. Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 4 Μαρτίου 2015, όταν τα 110 από τα 126 ΦΕΚ με αποφάσεις της απελθούσας κυβέρνησης είχαν αναρτηθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ενώ στη Διαύγεια βγήκε μόλις την Παρασκευή.

• Στις 30 Δεκεμβρίου 2014 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποφασίζει να αυξήσει τις χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ, με βάση τα στοιχεία για το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, όπως κάνει κάθε Ιούνιο και Δεκέμβριο.

• Στις 31 Δεκεμβρίου 2014 κοινοποιεί την απόφαση στο ΥΠΕΚΑ, τη ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ και παράλληλα την παραδίδει στο Εθνικό Τυπογραφείο για τη δημοσίευση σε ΦΕΚ.

• Στις 13 Μαρτίου η ΡΑΕ δημοσιεύει στη Διαύγεια την απόφασή της.

• Το υπουργείο επιβεβαιώνει πως η απόφαση εντάχθηκε στο ΦΕΚ τεύχος δεύτερο με αριθμό 3694/31.12.2014, το οποίο μορφοποιήθηκε στις 7.1.2015 και στις 12.1.2015 στάλθηκε από το Εθνικό Τυπογραφείο στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης για έλεγχο.

• Χρειάστηκε να περάσουν όμως δύο μήνες και να μεσολαβήσουν οι εκλογές πριν το ΦΕΚ επιστραφεί ελεγμένο από τη Γενική Γραμματεία. Αυτό έγινε στις 4.3.2015 όταν και αυθημερόν αναρτήθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο. Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση επιστροφής του ΦΕΚ στο Εθνικό Τυπογραφείο είναι «προϊόν δόλιου σχεδιασμού».

• Υποστηρίζει πως όλα τα ΦΕΚ-τεύχος δεύτερο που φέρουν ημερομηνία 30.12.2014 αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από τις 31.12.2014 έως και τις 8 Ιανουαρίου 2015, ήτοι όλες οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν σε οκτώ ημέρες. Αντίστοιχα όλα τα ΦΕΚ με ημερομηνία από 2 έως 8 Ιανουαρίου αναρτήθηκαν στο Εθνικό Τυπογραφείο αυθημερόν, δηλαδή όλες οι διαδικασίες (μορφοποίηση, έλεγχος και έγκριση από τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, επιστροφή στο Τυπογραφείο και ανάρτηση) έγιναν την ίδια ημέρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)