to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ναυάγιο στην Πύλο: Να μην ναυαγήσει η ανθρωπιά - Τα μηνύματα που έστειλε ο Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να επιρρίψει καμία ευθύνη στους άντρες και στις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι έσωσαν ανθρώπους


Ερωτήματα για τα αίτια και τις ευθύνες που οδήγησαν στο τραγικό ναυάγιο της Πύλου έθεσε χθες από την Καλαμάτα ο Αλέξης Τσίπρας, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τα αδιέξοδα της ευρωπαϊκής πολιτικής στη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος. Οι μαρτυρίες των ίδιων των επιζώντων για τις συνθήκες του ταξιδιού τους σοκάρουν, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να μιλά μαζί τους σε φορτισμένο κλίμα. Στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην περιοχή συμμετείχαν επίσης οι Μιχάλης Καλογήρου, Αλέξης Χαρίτσης, Αθηνά Λινού και Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους εθελοντές και στους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού (λιμενικούς, πυροσβέστες, αστυνομικούς, υγειονομικούς), που δίνουν τον αγώνα της διάσωσης και της φροντίδας με αυταπάρνηση και ανθρωπιά.

Αλλαγή πλεύσης

Με το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο να δείχνει ότι το ευρωπαϊκό «καράβι» των μεγάλων αξιών του Διαφωτισμού έχει χτυπήσει στα βράχια και δεν εξασφαλίζει καν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για τις αναγκαίες και γενναίες αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν στον προσανατολισμό της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Σ’ αυτό το πλαίσιο, προέταξε τις νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης, ενώ μίλησε για ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που θα διαμοιράζει την ευθύνη σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και όχι μόνο στις χώρες υποδοχής. Αναφερόμενος στο ίδιο πλαίσιο, έκανε λόγο για την ανάγκη αναθεώρησης του Δουβλίνου 2. Παράλληλα, χαρακτήρισε αυτονόητη τη φύλαξη των συνόρων, όπως επίσης και την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, με προτεραιοποίηση στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Αναπάντητα ερωτήματα

«Όταν οι Αρχές βλέπουν, προσεγγίζουν, εντοπίζουν ένα υπερφορτωμένο πλοίο με 700 και πλέον ανθρώπους, έτοιμο να βυθιστεί, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ποια είναι τα πρωτόκολλα; Αυτά της Frontex, πρωτόκολλα που ακολουθούν και οι ελληνικές Αρχές, που δεν επιβάλλουν τη διάσωσή του, αλλά το αφήνουν να συνεχίσει την πορεία του;» Αυτό είναι ένα εκ των κεντρικών ερωτημάτων που έθεσε ο Αλ. Τσίπρας για το ναυάγιο, διερωτώμενος επίσης αν αρκεί η διαβεβαίωση του υποτιθέμενου καπετάνιου. Ο καπετάνιος-διακινητής, όπως υπογράμμισε, προφανώς και αρνήθηκε τη διάσωση, γιατί ήξερε ότι αν επέμβουν οι Αρχές, θα συλληφθεί. Άλλωστε, υπενθύμισε ότι η φωτογραφία από το ελικόπτερο του ελληνικού Λιμενικού δείχνει ανθρώπους που με ανοιχτά τα χέρια ζητούν βοήθεια, κάτι το οποίο μαρτυρούν και οι αναφορές των διασωθέντων που συνάντησε. «Ποια είναι λοιπόν τα πρωτόκολλα;» διερωτήθηκε, ξεκαθαρίζοντας ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να επιρρίψει καμία ευθύνη στους άντρες και στις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι μάλιστα έσωσαν ανθρώπους καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες μέρα-νύχτα.

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Τουρνά

Ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τις αρμόδιες Αρχές, αξιωματικούς του Λιμενικού, παρόντος του υπηρεσιακού υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελου Τουρνά. Κατά τη συζήτηση, ο υπηρεσιακός υπουργός σημείωσε ότι από το αλιευτικό αρνήθηκαν να δεχτούν βοήθεια, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να τονίζει ότι «ο κυβερνήτης πιθανότατα είναι και ο διακινητής και ο διακινητής το τελευταίο που θέλει είναι να συλληφθεί». «Σε διεθνή ύδατα, τη βοήθεια πρέπει να την αιτηθεί ο κυβερνήτης του πλοίου. Δεν μπορούμε από μόνοι μας» σημείωσαν αξιωματικοί του Λιμενικού. Όπως είπαν, αυτό «προκύπτει από το εγχειρίδιο έρευνας και διάσωσης και από τη Σύμβαση για την έρευνα και διάσωση»... «Παρ’ όλα αυτά, επειδή είδαμε ότι το πλοίο είναι υπερφορτωμένο και ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος, δεν το αφήσαμε. Δεσμεύσαμε παραπλέοντα και κρατήσαμε δυνάμεις κοντά του» σημείωσαν χαρακτηριστικά.

«Όταν υπάρχει ένα πλοίο σε διεθνή ύδατα, όπου συντελείται αδίκημα, αν διακινεί ναρκωτικά για παράδειγμα, εκεί υπάρχει παρέμβαση ανεξαρτήτως αν ο κυβερνήτης δεχτεί ή δεν δεχτεί την παρέμβαση των Αρχών. Έτσι δεν είναι; Όταν υπάρχει διακινδύνευση τόσων εκατοντάδων ανθρώπινων ζωών και προφανής διάσταση της εκμετάλλευσης και της παρανομίας των διακινητών -εδώ πρόκειται για μια εξόφθαλμη εγκληματική πράξη-, το αντίστοιχο πλαίσιο δεν υπάρχει;» διερωτήθηκε με καυστικό τρόπο ο Αλ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός υπουργός μεταξύ άλλων είπε ότι «το να επέμβεις σε ένα τέτοιο πλοίο που έχει ξεκινήσει να ταξιδεύει δύο-τρεις ημέρες με 5 ναυτικά μίλια την ώρα, τέσσερις ημέρες, και είναι σε πλήρη αστάθεια λόγω του ότι έχει υψηλά το κέντρο βάρους, νομίζω, με την κοινή λογική, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέμβασης». Σ’ αυτό το σημείο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αντέδρασε έντονα αναφέροντας τα εξής: «Δηλαδή θέλετε να μας πείτε, κύριε υπουργέ, ότι ένα πλοίο το οποίο ταξιδεύει στη θάλασσα υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει; Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επέμβασης;».

Σοκαριστικές μαρτυρίες

Διασωθέντες περιέγραψαν την εμπειρία τους, με έναν εξ αυτών να υποστηρίζει πως το λιμενικό έβαλε σχοινί στο πλοιάριο και επιχείρησε να το ρυμουλκήσει, αλλά η βάρκα άρχισε να πηγαίνει δεξιά κι αριστερά. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από τις Αρχές. «Φύγαμε από τη χώρα μας γιατί υπάρχει πόλεμος και ψάχναμε μια καλύτερη ζωή» ανέφερε άλλος μετανάστης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. συναντήθηκε μεταξύ άλλων και με 15χρονο επιζώντα που έχασε τον αδελφό του, τον οποίο μάλιστα αγκάλιασε, ενώ αυτός του περιέγραψε την τραγική του ιστορία.

Επικοινωνία με Γιόχανσον

Χθες ο Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον, την οποία ενημέρωσε για την παρουσία του στην Καλαμάτα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη διαλεύκανσης των αιτίων της τραγωδίας. Επανέλαβε ότι η υπόθεση αποδεικνύει την αποτυχία της Ε.Ε. να προωθήσει μια συγκροτημένη προσφυγική-μεταναστευτική πολιτική, που να βάζει ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή. Στο ίδιο πλαίσιο, επανέλαβε τις θέσεις τού ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για μια νέα ευρωπαϊκή Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)