to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:12 | 28.11.2012

Διεθνή

«Ναι» στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως «μη μέλους-παρατηρητή» του ΟΗΕ από Ισπανία, Ελβετία, Δανία και Νορβηγία

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως θα ψηφίσει «ναι» στην αναγνώριση της Παλαιστίνης ως «κράτους μη μέλους-παρατηρητή» του ΟΗΕ.



"Η Ισπανία θα ψηφίσει αύριο 'ναι' στο παλαιστινιακό αίτημα, μένοντας πιστή στην ιστορία της και γιατί πιστεύουμε πως αυτή είναι η πιο κατάλληλη λύση για να προσεγγίσουμε την ειρήνη», τόνισε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργκάλο.

Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης πως θα υπερψηφίσει το καθεστώς κράτους μη μέλους-παρατηρητή για την Παλαιστίνη.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο «η αλλαγή καθεστώτος θα επαναφέρει στο προσκήνιο τη λύση των δύο κρατών, με την προοπτική των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους».

Υπέρ του αιτήματος των Παλαιστινίων να τους αναγνωριστεί το καθεστώς κράτους μη μέλους-παρατηρητή θα ψηφίσει και η Νορβηγία.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NRK, ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Εσπεν Μπαρτ 'Αιντε δήλωσε πως η απόφαση αυτή είναι ισορροπημένη και εποικοδομητική και πως θα δώσει νέα ώθηση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Τέλος, ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Βίλι Σέβνταλ δήλωσε πως η χώρα του θα στηρίξει την πρόταση για αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ.

"Το κείμενο της απόφασης είναι μετριοπαθές και υπογραμμίζει την ανάγκη της επανάληψης των ειρηνικών διαπραγματεύσεων και την διαπραγμάτευση για τη λύση των δύο κρατών», τόνισε ο Σέβνταλ.

Το παλαιστινιακό αίτημα θα υποβληθεί αύριο Πέμπτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και αναμένεται να εγκριθεί.


Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)