to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Να πληρώσω για ό,τι έκανα, όχι για κάτι που δεν έχω κάνει»

Ο Σύρος πρόσφυγας Κ. Χάιθαμ, που ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια, φέρεται να διέπραξε σοβαρό ποινικό αδίκημα, παραδίδοντας έναντι αμοιβής 4 πλαστά αμερικανικά διαβατήρια. Αυτό κρίθηκε από δικαστήριο της Κολούμπια των ΗΠΑ πράξη συνωμοσίας και με αυτή την κατηγορία ο Χάιθαμ ζητείται επίσημα να εκδοθεί στις ΗΠΑ.


Θρίλερ κατασκόπων, μυστικοί πράκτορες των ΗΠΑ, Αραβες συνεργοί, μυστήριο και πάνω από όλα ο τρόμος του ISIS απλώθηκαν και στην Ελλάδα.

Μάλιστα, το Σαββατοκύριακο ο φόβος αυτός μέσα από εφημερίδες και κανάλια απέκτησε... πρόσωπο.

Ο Σύρος πρόσφυγας Κ. Χάιθαμ, που ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια, φέρεται να διέπραξε σοβαρό ποινικό αδίκημα, παραδίδοντας έναντι αμοιβής 4 πλαστά αμερικανικά διαβατήρια. Αυτό κρίθηκε από δικαστήριο της Κολούμπια των ΗΠΑ πράξη συνωμοσίας και με αυτή την κατηγορία ο Χάιθαμ ζητείται επίσημα να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Διαβατήρια
 
 

Αύριο εκδικάζεται στον Αρειο Πάγο το αίτημα έκδοσης του Σύρου πρόσφυγα με την κατηγορία «συνωμοσίας για διάπραξη πλαστογράφησης και απομίμησης διαβατηρίου, διακεκριμένης υποκλοπής ταυτότητας και εξαπάτησης του κράτους των ΗΠΑ, κατά τον τίτλο 18 του Κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών».

Το ελληνικό ανώτατο δικαστήριο καλείται να αποφασίσει σε μια στιγμή που ολόκληρη η Δύση βρίσκεται σε καθεστώς τρόμου μετά τις τελευταίες τυφλές δολοφονικές επιθέσεις.

Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική Δικαιοσύνη οφείλει να κρίνει με βάση τους νόμους ανεπηρέαστα και με μοναδικό γνώμονα το Δίκαιο.

Στο χθεσινό «Εθνος της Κυριακής» (και στην «Καθημερινή») δημοσιεύτηκε η ιστορία του Χάιθαμ και ρεπορτάζ για το πώς -εξαιτίας των ποινικών του παραβάσεων- έφτασε τώρα να απειλείται με έκδοση στις ΗΠΑ, τυλιγμένος κυριολεκτικά σε μια κόλλα χαρτί.

Με αφορμή ένα e-mail

Πριν από λίγες μέρες έφτασε στο μέιλ μου το εξής μήνυμα:

«Κυρία Ψαρρά, ονομάζομαι K. Haytham, κατάγομαι από τη ματωμένη Συρία, ζω στην Ελλάδα από το 1990. Δυστυχώς επικοινωνώ μαζί σας υπό αυτές της συνθήκες ενώ αυτή τη στιγμή είμαι κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού.

»Εχουμε ξαναβρεθεί μία ή δύο φορές στο πλαίσιο της στήριξής σας σε μέλη του προγράμματος απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει, τότε που κάθε εβδομάδα ένα μέλος του προγράμματος έγραφε μια προσωπική του ιστορία. Στην ομάδα ήταν συντονιστές ο Μ. και ο Χ. αν τους θυμάστε, είχα γράψει και εγώ τη δική μου ιστορία [...] Ο λόγος που σας γράφω είναι η περιπέτεια που έχω εδώ και 4 μήνες»...

Την ιστορία που έγραψε τότε ο Χάιθαμ δεν τη θυμάμαι, ωστόσο σήμερα ο ίδιος μέσα από μια δραματική κατάθεση, μέρος της οποίας δημοσιεύτηκε στα κυριακάτικα φύλλα, παρουσιάζει την πορεία που τον οδήγησε στη σημερινή απειλή της έκδοσής του στις ΗΠΑ. Οπως -δε- λέει ο ίδιος, «να πληρώσω για ό,τι έκανα, αλλά όχι για κάτι που δεν έχω κάνει».

Η ιστορία του

Ο Χάιθαμ έφυγε στα 18 από τη Συρία κυνηγημένος από το καθεστώς Ασαντ, επειδή έγραφε μαζί με άλλους νεολαίους αντικαθεστωτικά συνθήματα.

Πήγε στον Λίβανο και συνέχισε, βοηθώντας ανθρώπους που κινδύνευαν. Κυνηγήθηκε όμως κι εκεί και τελικά ήρθε στην Ελλάδα το 1990 μόνος και σε ηλικία 20 χρόνων. Κύλησε στα ναρκωτικά:

«Για τα επόμενα χρόνια η ζωή μου κατρακύλησε σε αυτόν τον βούρκο που ακούει στο όνομα εξάρτηση. Εκανα τεράστιες προσπάθειες, για να ξεφύγω, και τα κατάφερα επιτέλους το 2006, δηλαδή 16 χρόνια μετά, αφού μπήκα στην κοινότητα του ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει. Πετυχαίνω την κοινωνική μου επανένταξη και την έντιμη φυσιολογική ζωή. Και τα κατάφερα σε όλα τα επίπεδα: εκπαίδευση, εργασία, εθελοντισμός. Ζω μαζί με την Ελληνίδα κοπέλα μου 7 χρόνια».

Το 2007 έκανε επίσημη αίτηση ασύλου και πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως πρόσφυγας με επικουρική προστασία και άδεια παραμονής.

Η συνέχεια είναι ήδη γνωστή. Δούλευε ως διερμηνέας τη στιγμή που άρχισαν να πολλαπλασιάζονται οι ροές των Σύρων προς την Ελλάδα και την Ε.Ε. Σταμάτησε, όπως λέει ο ίδιος, τη δουλειά και με αρχικό κίνητρο να βοηθήσει τους δικούς του, κύλησε στην παρανομία.

Στην αρχή πλαστογραφούσε τα χαρτιά που απαγορεύουν στους πρόσφυγες να πηγαίνουν στους συνοριακούς νομούς και έτσι γλίτωναν τα 500 ευρώ που παίρνει ανά άτομο ο διακινητής εντός της Ελλάδας. Φαίνεται ότι αυτό κάπως μαθεύτηκε και τον Μάιο έφτασαν πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ κι έστειλαν έναν συμπατριώτη και γείτονα του Χάιθαμ να τον συναντήσει.

«Ηξερα από άλλα άτομα και το έλεγε και ο ίδιος ότι είναι μέλος του Απελευθερωτικού Στρατού της Συρίας. Μου ζήτησε λοιπόν αν μπορώ να βρω κάποιον να του προμηθεύει τέσσερα αμερικανικά διαβατήρια για αξιωματούχους του στρατού του Ασαντ που ήθελαν να φύγουν (σ.σ. η αμοιβή του Χάιθαμ θα ήταν 10.000 ευρώ).

»Μου έστειλε έναν άνθρωπο αραβικής καταγωγής, με συνάντησε και του έδωσα τα διαβατήρια. Αυτός ήταν στην πραγματικότητα μέλος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και ήθελε να με παγιδεύσει, αφού -όπως υποστηρίζουν τώρα- έχει καταγράψει τη συνομιλία».

Σύλληψη

Συμπτωματικά, στις 20/7 η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε τον Χάιθαμ για τις πλαστογραφίες, ο οποίος -αφού το παραδέχτηκε- κρατήθηκε. Την επόμενη ημέρα οι Αμερικανοί έδωσαν το ένταλμα σύλληψης, ζητώντας την έκδοσή του.

Στις 24/7 με πάνε από τα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη στον ειδικό ανακριτή όπου ήταν εκεί τέσσερα άτομα των μυστικών υπηρεσιών και με ανακρίνουν για τέσσερις ώρες.

»Μου ζητάνε να τους δείξω ποια απ’ τα άτομα που είχα βοηθήσει μπορεί να έχουν σχέση ή να είναι μέλη σε ακραίες οργανώσεις, πράγμα που δεν το ξέρω ούτε είμαι σε θέση να γνωρίζω -και πώς να το γνωρίζω, όταν δεν είχα ποτέ σχέση με τέτοια άτομα, αντίθετα, είμαι κάθετος ενάντια σε κάθε μορφής φανατισμό και ακραίες θέσεις, από όπου και να προέρχονται».

Φαίνεται όμως ότι οι απαντήσεις του Χάιθαμ δεν έπεισαν. Γεγονός είναι ότι ο ίδιος ζούσε και δούλευε συνεχώς στην Ελλάδα και πέρα από το αδίκημα της πλαστογραφίας και την επ’ αμοιβή διάθεση πλαστών διαβατηρίων, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι που να τον συνδέει με τον ISIS.

Εξάλλου είναι γνωστό ότι ακόμα και οι διακινητές όλα τα κάνουν για το κέρδος, αδιαφορώντας πλήρως και για το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει.

Περί του κατηγορητηρίου

Συνοπτικά οι αυτοτελείς ισχυρισμοί διά του συνηγόρου του Χάιθαμ, Ζαχαρία Κεσέ:

■ Το αδίκημα εξαπάτησης του κράτους των ΗΠΑ και η έννοια της συνωμοσίας δεν αποτελεί έγκλημα κατά τους ελληνικούς ποινικούς νόμους (παρά μόνο η εσχάτη προδοσία) και σύμφωνα με το άρ.1 του Ν. 3770/2009, Σύμβαση των ΗΠΑ με την Ελλάδα, χωρεί έκδοση, εφόσον τιμωρείται τόσο από το δίκαιο του αιτούντος όσο και του κράτους, όπου διεπράχθη το αδίκημα, με ποινή στερητική της ελευθερίας άνω του ενός έτους.

■ Επιπλέον τα αδικήματα τελέστηκαν στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν επαρκείς λόγοι που να επιτρέπουν την απόφαση για έκδοση, πλην καταγγελιών. H έκδοση απαγορεύεται, αν έχει προηγηθεί -όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση- αστυνομική παγίδευση και μάλιστα από ξένες υπηρεσίες.

■ Ο δικηγόρος παραθέτει τη νομολογία της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) που απαγορεύει την έκδοση, στην περίπτωση που κινδυνεύει ο εκζητούμενος λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών (φυλή, χρώμα, θρησκεία κ.λπ.) και αναφέρεται σε σειρά παρόμοιων περιπτώσεων που έχουν εκδικαστεί.

■ Τέλος, αναφέρεται στις ειδικές δεσμεύσεις που επιβάλλονται σε άτομο που έχει επίσημα χαρακτηριστεί πρόσφυγας, αλλά και στη νομοθεσία που για ανθρωπιστικούς λόγους επιτρέπει τη μη έκδοση από τον αρμόδιο υπουργό.

Δημήτρης Γιαννάτος *

«Εκανε ένα λάθος, αλλά...»

«Τον Χάιθαμ τον γνώρισα το 1998. Αυτό που θυμάμαι έντονα από τότε ήταν ότι, αν και αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα λόγω της βαριάς εξάρτησής του, πάντα προσπαθούσε να μένει σε μια αξιοπρεπή κατάσταση, να προσπαθεί να βελτιώνεται και να ενδιαφέρεται για ό,τι συνέβαινε γύρω του.

»Η πορεία του προς την απεξάρτηση ήταν δύσκολη, γιατί συχνά μπαινόβγαινε στα κρατητήρια λόγω της δυσκολίας να βγάλει χαρτιά παραμονής. Ημουνα κοντά του στην προσπάθεια να απεξαρτηθεί. Μπορεί να έκανε ένα λάθος, αλλά θα είναι απάνθρωπο να θεωρηθεί η βάση για να φορτωθεί κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται».

* Υπεύθυνος Μονάδας ΚΕΘΕΑ MOSAIC

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)