to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:24 | 17.10.2023

Πολιτική

Να επαναλειτουργήσει άμεσα η Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Εσωτερικών, για την ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας κατέθεσαν δεκατέσσερεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Αχαΐας και Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Παναγιωτόπουλου.


Στην επιστολή επισημαίνεται η αποτυχία των κυβερνητικών πολιτικών στον χώρο του πολιτισμού, όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα της εφαρμογής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Φεβρουαρίου του 2023, που αντί να θεραπεύσει παθογένειες και να απαντήσει μακροπρόθεσμα και οραματικά στα αιτήματα του καλλιτεχνικού κόσμου, όπως εκφράστηκαν στις εμβληματικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου χειμώνα, διαιωνίζει την ήδη προβληματική πραγματικότητα.

Το ένα και ουσιαστικό ερώτημα που τίθεται  είναι αν η Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας θα εξαιρεθεί με νέα ΚΥΑ από την προηγούμενη, ούτως ώστε να επαναλειτουργήσει και να δοθεί τέλος στην αγωνία των σπουδαστών, των καθηγητών και των ανθρώπων του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης

Θέμα: Αναστολή λειτουργίας της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Ο πολλαπλά δοκιμαζόμενος και χειμαζόμενος από την πανδημία τα προηγούμενα χρόνια, και τις κυβερνητικές πολιτικές από το 2019 και εντεύθεν καλλιτεχνικός κόσμος, συνεχίζει να δέχεται πλήγματα λόγω της άστοχης διευθέτησης που επιχείρησε και εφαρμόζει η κυβέρνηση από τον προηγούμενο Φεβρουάριο, μετά τις εμβληματικές κινητοποιήσεις των ανθρώπων της τέχνης και ειδικά του θεάτρου.

Σύμφωνα με το ΠΔ του 2023 και την εξίσωση των μισθών των Ο.Τ.Α. όπως προβλέπεται στο άρθρο 1 της ΚΥΑ 2/9844/ΔΕΠ/2023 (ΦΕΚ 1077/Β/24-02-2023): «Με τις διατάξεις της παρούσας ρυθμίζονται οι αποδοχές του καλλιτεχνικού προσωπικού παραστατικών τεχνών θεάτρου, χορού και κινηματογράφου (εφεξής καλλιτεχνικό προσωπικό), του οποίου οι αποδοχές δεν ρυθμίζονται από τα άρθρα 103 του ν. 4483/2017 (Α’ 107), τα άρθρα 146 έως 149 του ν. 4472/2017 (Α’ 74) και την υπό στοιχεία Ε430/15.12.2021 (Β’ 5889) κοινή υπουργική απόφαση, που απασχολείται ή προσλαμβάνεται στους Ο.Τ.Α. και τα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα αυτών, τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) καθώς και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), με εξαίρεση τα Ν.Π.Ι.Δ. για τα οποία ισχύει ειδικότερη ισχύουσα ρύθμιση και τα Ν.Π.Ι.Δ του ν.  2273/1994 (Α’ 233)», η Δραματική Σχολή του ΔΗΠΘΕ Πάτρας έχει οδηγηθεί σε αναστολή λειτουργίας, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθούν οι μισθοί των καθηγητών, που σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ μειώθηκαν κατά 70%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας είναι το μόνο που έχει δραματική σχολή και αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Μια Δραματική Σχολή που ιδρύθηκε το 2013 και είναι αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού σύμφωνα με την βεβαίωση ίδρυσης και λειτουργίας ΔΑ 82086/4391/21-11-2013 (ΑΔΑ: ΒΛ1Γ7Λ6-ΓΜΠ) και χρηματοδοτείται από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας διατηρώντας έτσι τα δίδακτρα είναι χαμηλά και προσιτά στους σπουδαστές.

Όπως επίσης αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της σχολής και γνωρίζουν όλοι στην Πάτρα και την Ελλάδα «η Δραματική Σχολή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας προετοιμάζει ταλαντούχους νέους και νέες, ώστε να γίνουν επαγγελματίες ηθοποιοί του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Παρέχει στους σπουδαστές άρτια τεχνική κατάρτιση, καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος, σε βάθος γνώση της αναλυτικής προσέγγισης στη δημιουργική διαδικασία, αλλά και κατανόηση της δεοντολογίας του επαγγέλματος του ηθοποιού και του καλλιτέχνη εν γένει.

Το πρόγραμμα των σπουδών έχει σχεδιαστεί από τη διεύθυνση της Σχολής και σύμφωνα με τον Κανονισμό για τις Δραματικές Σχολές του ΥΠ.ΠΟ. Η διάρκεια των σπουδών είναι τρία ακαδημαϊκά έτη. Οι σπουδαστές παίρνουν το πτυχίο τους μετά από τις διπλωματικές εξετάσεις στο τέλος του τρίτου έτους.

Η Δραματική Σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας στεγάζεται στις ανακαινισμένες Σταφιδαποθήκες Μπάρρυ (Όθωνος Αμαλίας 6, Πάτρα), μετά από παραχώρηση του κτιρίου από τον Δήμο Πατρέων. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις παρέχουν τις απαραίτητες υποδομές και τους χώρους για τα μαθήματα, τις δοκιμές και τις παρουσιάσεις των παιδαγωγικών και καλλιτεχνικών αποτελεσμάτων. Οι ανοιχτές εξετάσεις, οι παραστάσεις, οι συναυλίες και οι εκδηλώσεις που οργανώνει τακτικά η Σχολή παρουσιάζονται στο θεατράκι «Μπάρρυ», στο θέατρο «Απόλλων» και σε άλλους χώρους της Πάτρας.

Το διδακτικό προσωπικό της Σχολής απαρτίζουν καταξιωμένοι σκηνοθέτες και ηθοποιοί του θεάτρου και του κινηματογράφου. Πρώτη διευθύντρια σπουδών ήταν η Ελένη Μποζά. Από το 2016 έως τον Ιούλιο του 2019 διευθυντής Σπουδών ήταν  ο Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Από τον Οκτώβριο του 2019 Υπεύθυνος Σπουδών είναι ο Περικλής Μουστάκης»

Επειδή, το θέατρο και η τέχνη γενικότερα αποτελούν την ψυχή μιας κοινωνίας.
Επειδή, το έργο που γίνεται στη Δραματική Σχολή Πάτρας είναι υψηλό και επ’ ωφελεία της ελληνικής πολιτιστικής παραγωγής.
Επειδή, η πόλη της Πάτρας και ο πολιτισμός της δεν αντέχουν περαιτέρω υποβάθμισης.
Επειδή, οφείλουμε να αφουγκραστούμε την αγωνία των σπουδαστών -κάποιοι από αυτούς προέρχονται από άλλες πόλεις- και της ομόφωνης στάσης του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Προτίθενται να αναλάβουν συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, τηρώντας τις προφορικές δεσμεύσεις της κας Μενδώνη σε συναδέλφους βουλευτές και τους ανθρώπους του ΔΗΠΕΘΕ, με νέα ΚΥΑ, ούτως ώστε η Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας να εξαιρεθεί από την ΚΥΑ 2/9844/ΔΕΠ/2023 (ΦΕΚ 1077/Β/24-02-2023);

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Ακρίτα Έλενα

Αναγνωστοπούλου Σία

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

Ηλιόπουλος Αθανάσιος

Καραμέρος Γεώργιος

Κασιμάτη Νίνα

Λινού Αθηνά

Μαμουλάκης Χάρης

Παππάς Νικόλαος

Πούλου Παναγιού

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)