to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:51 | 23.07.2018

πηγή: news247.gr

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Όλα τα οικονομικά στοιχεία συντείνουν στο να υπάρξει αισιοδοξία και ένα νέο όραμα για τη χώρα

Ο πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη τετραετία αποκλείοντας το ενδεχόμενο εκλογών το '18.


Καλεσμένος της εκπομπής "Παιχνίδια Εξουσίας" στο Ραδιόφωνο 24/7 στην εκπομπή Παιχνίδια Εξουσίας με τον Βασίλη Σκουρή ήταν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

 

"Παρά την όποια κριτική η μεταπολίτευση είναι η μεγαλύτερη περίοδος ειρήνης, και κοινοβουλευτισμού", δήλωσε στο σταθμό μας ο Νίκος Βούτσης, μία ημέρα πριν την επέτειο για την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

"Η χώρα βγαίνει από την κρίση με την κοινωνία όρθια" ανέφερε, κάνοντας λόγο για "δημιουργικές εστίες ανθρώπων που διαμαρτυρήθηκαν κατά της φτωχοποίησης της χώρας" οι οποίες όπως είπε "θα συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας".

"Όλα τα οικονομικά στοιχεία συντείνουν στο να υπάρξει αισιοδοξία και ένα νέο όραμα για τη χώρα" είπε, τονίζοντας τη σημασία του τουρισμού.

"Το φιλελεύθερο μοντέλο μαζί με άλλους παράγοντες όπως η διαφθορά οδήγησαν στη χρεοκοπία" ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Για το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε: "Από πλευράς τακτικής η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ διαμορφώνει μια πολιτική ομηρεία ως προς τα διλήμματα που θέτει η ΝΔ. Δεν έχει προτεραιότητα τη δημιουργία ενός προοδευτικού πόλου, απέχει από αυτή τη συζήτηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

Για τη συνεργασία με κεντρο-αριστερά, είπε άλλωστε: "Το θέμα είναι με ποιες πολιτικές θα βγούμε από το πρόγραμμα, με φόντο τη ΔΕΘ και τον προϋπολογισμό. Ποια ατζέντα θα διαμορφώσουμε. Ζητούμενο είναι ένα ευρύ πεδίο προγραμμάτων και θεμάτων που όλες οι παρατάξεις θα πάρουν θέση. Το πώς θα δημιουργηθούν οι συνεργασίες ή όχι ενόψει προεκλογικής χρονιάς θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες".

Για ένα ενδεχόμενο κάλεσμα σε Γεννηματα και Θεοδωράκη, ο κ. Βούτσης δήλωσε: "Είναι ανοιχτό το πεδίο του διαλόγου που υπάρχει ανάμεσα στα κόμματα".

Για τους ΑΝΕΛ σχολίασε: "Είναι τίμια η συνεργασία. Πιστεύω ότι η στήριξη της κυβέρνησης θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος". Παραδέχτηκε ωστόσο τη διαφωνία των ΑΝΕΛ στο Μακεδονικό.

Για πιθανές εκλογές δήλωσε: "Μόνο με πρόταση δυσπιστίας μπορεί να φύγει μια κυβέρνηση". Επανέλαβε δε, ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη τετραετία αποκλείοντας το ενδεχόμενο εκλογών το '18.

Για το Ποτάμι δήλωσε: "Με αφορμή το Σκοπιανό, μεταβαίνει σε προγραμματικό επίπεδο από μια κατάσταση σε άλλη, όπως συμβαίνει με όλα τα κόμματα. Υπήρξαν συγκλίσεις με το Ποτάμι σε διάφορα θέματα, τα θέματα των επόμενων μηνών θα καθορίζουν τις όποιες προγραμματικές συγκλίσεις".

Σχετικά με τις συντάξεις και τις περικοπές σχολίασε χαρακτηριστικά: "Οι συντάξεις είχαν κοπεί 11 και 12 φορές" είπε και έκανε λόγο για επικοινωνιακή προπαγάνδα.

"Είναι σαφές ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα αποτιμηθεί από το οικονομικό επιτελειο θα δώσει το σήμα για το πόσο μπορεί και στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό, η κυβέρνηση να αναδιαμορφώσει το τοπίο και μετά την έξοδο από τα μνημόνια" δήλωσε για την περικοπή των συντάξεων.

Είπε ότι το θέμα της περικοπής των συντάξεων θα είναι το πρώτο που θα κοιτάξει η κυβέρνηση.

Για το Μακεδονικό ανέφερε: "Τυπικά θα μπορούσε να ψηφιστεί η συμφωνία και με κάτω από 151. Όμως πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα για ευρεία πλειοψηφία".

Τέλος, δήλωσε πως είναι λάθος της αντιπολίτευσης "που αποφάσισε να συστρατευθεί με όσους λένε όχι σε σύνθετη ονομασία" και ζήτησε να καταδικάσει τις ακροδεξιές φωνές.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Βούτση στον Βασίλη Σκουρή:

ΔΗΜ: Ο Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Νικόλαος Βούτσης, είναι μαζί μας. Κύριε Πρόεδρε, καλημέρα, καλή εβδομάδα.

ΠτΒ: Καλημέρα. Να είστε καλά.

ΔΗΜ: Μία ημέρα πριν την επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, θα ήθελα κατ’ αρχήν ένα σχόλιο για τον Μάνο Ελευθερίου, έναν σπουδαίο άνθρωπο.

ΠτΒ: Θέλω να σας πω το εξής: Ότι όλα αυτά συνδέονται εμβληματικά. Δηλαδή, έτυχε κατά την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, μετά την τραγωδία της Κύπρου, να φύγουν δύο πολύ σημαντικές προσωπικότητες, ο Μάνος Ελευθερίου και ο Σταύρος Τσακυράκης. Για τον μεν Μάνο Ελευθερίου είναι φτωχά τα λόγια διότι σφράγισε μαζί με άλλους τη Μεταπολίτευση. Διότι η Μεταπολίτευση είχε και πολύ τραγούδι, πολλή λογοτεχνία, πολύ στίχο, πολλή αναπόληση, πολλά μεταφορικά δεδομένα σε επίπεδο και αισθητικής και ευαισθησίας κλπ. Και ο Μάνος σφράγισε αυτή την εποχή.Το ίδιο ο Σταύρος ο Τσακυράκης σφράγισε την εποχή μέσα από τη δικτατορία. Ήταν από τους ανθρώπους, τους φοιτητές, που αγωνίστηκαν και υπέφεραν. Είμαστε της ίδιας διαδρομής στο πλαίσιο της ανανεωτικής κομμουνιστικής Αριστεράς και του «Ρήγα Φεραίου». Γνωριζόμασταν πολύ καλά. Κυρίως, όμως, τα τελευταία χρόνια είχε έναν δημόσιο λόγο και μια δημόσια παρουσία από άλλη πολιτική διαδρομή πια, μέσα από το «Ποτάμι», ζήτημα προφανώς απόλυτα σεβαστό, που όμως μεταλαμπάδευσε τις αξίες που και ως καθηγητής υπηρέτησε τόσα χρόνια, κυρίως για το θέμα της ελευθερίας του λόγου, της ελευθερίας των δημοκρατικών δικαιωμάτων, μέσα στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Υπήρξε ένα σημείο αναφοράς σε όλη τη ζωή του. Πιστεύω πως αυτές οι δύο απώλειες, αυτές τις δύσκολες μέρες των αναμνήσεων, των αναπολήσεων, δίνουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στις συζητήσεις σαν αυτή που κάνουμε τώρα.

ΔΗΜ: Ακούτε, λοιπόν, και εσείς τελευταία: «Να τελειώνουμε με τη Μεταπολίτευση. Οδήγησε εδώ που οδήγησε, σε σκάνδαλα, σε μνημόνια, σε οικονομική κρίση. Να τελειώνουμε, λοιπόν, με τη Μεταπολίτευση και τους ανθρώπους της Μεταπολίτευσης». Το ακούτε συχνά και θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠτΒ: Είναι εύλογο να υποθέτουμε όλοι ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος και, ει δυνατόν, πολύχρονος κύκλος δημοκρατίας, χωρίς τα βάρη και όσα έφεραν τη χρεωκοπία της χώρας τα οκτώ τελευταία χρόνια. Αλλά επ’ αυτού δεν μπορεί να πει κανείς για τη Μεταπολίτευση εν συνόλω. Υπήρξε μια περίοδος, η οποία είναι η μεγαλύτερη χρονικά στην ιστορία της χώρας, με δημοκρατία, ελευθερία, με κοινοβουλευτισμό, χωρίς χούντες, χωρίς άλλου τύπου διασπάσεις της συνοχής. Πλην όμως, τώρα πλέον μπορεί κανείς να μιλήσει με άλλο τρόπο. Πιστεύω πως η ουσιαστική συζήτηση που γίνεται είναι για το τι θα είναι μετά η χώρα μας, τι θα είναι μετά τον Αύγουστο, πώς θα δρομολογηθεί: σε στερεότυπα συντηρητικά, παλαιομοδίτικα, αναδίπλωσης εθνικιστικής ή με ανοιχτούς ορίζοντες, εξωστρέφειας, δημοκρατίας, διαφάνειας.

ΔΗΜ: Εκτιμάτε ότι είναι μια νέα Μεταπολίτευση στο εξής, ότι έχει ανάγκη ο τόπος μια νέα Μεταπολίτευση;

ΠτΒ: Από κάθε πλευρά και αν το δει κανείς αυτό, τα τελευταία οκτώ χρόνια υπήρξε μια χρονική πολιτική και ιστορική τομή, με βαρύ κοινωνικό φορτίο και σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις πάνω στο σώμα της κοινωνίας, λόγω της χρεοκοπίας και των μνημονιακών δεσμεύσεων, μέτρων, κ.λπ. που υπήρξαν. Άρα, πλέον, δεν μπορούμε να μιλάμε παρά με μια συνέχεια, στο πλαίσιο όμως μιας ασυνέχειας. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία, πιστεύω, πως είναι ορόσημο πραγματικά στο ότι η χώρα βγαίνει με την κοινωνία όρθια, παρ’ ότι πρέπει να επουλωθούν πολλές πληγές. Βγαίνει ουσιαστικά και χωρίς αυτά, τα οποία καταμαρτυρήθηκαν από πλευράς αντιπολιτευόμενων δυνάμεων, περί τέταρτων, πέμπτων μνημονίων, κ.λπ.

ΔΗΜ: Πάμε στα της επικαιρότητας, κύριε Πρόεδρε. Όρθια όντως η κοινωνία; Είναι μεγάλη κουβέντα να το λέτε αυτό. Έχουμε 20% ανεργία, 45% η ανεργία των νέων, άνθρωποι άστεγοι τρώνε από τα σκουπίδια, άνθρωποι που καταστράφηκαν αυτά τα οκτώ χρόνια.

ΠτΒ: Το σημαντικό, κύριε Σκουρή, είναι η τάση που υπάρχει. Και η τάση που υπάρχει τα τελευταία χρόνια για όλους τους δείκτες που προαναφέρατε -και για άλλους θα μπορούσαμε να πούμε, με κορυφαίο αυτόν το ότι έφυγαν πάρα πολλά παιδιά, χιλιάδες παιδιά στο εξωτερικό, νέοι επιστήμονες- είναι τάση αντιστρεπτή, είναι τάση αναστροφής, είναι τάση επανόδου, σε καλύτερους εν πάση περιπτώσει δείκτες. Πιστεύω πως όλα τα οικονομικά μεγέθη της χώρας συντείνουν στο να υπάρχει ρεαλιστικά μια αισιόδοξη άποψη και ένα όραμα, το οποίο μπορεί να οικοδομηθεί στη βάση των δημιουργικών εστιών που μέσα στην κοινωνία υπήρξαν μέσα στην κρίση. Υπήρξαν χιλιάδες τέτοιες δημιουργικές εστίες από κόσμο που αντιστάθηκε επί της ουσίας σε μια τάση φτωχοποίησης, μιζέριας, σε μια τάση επιστροφής του καθένα στον εαυτό του. Νομίζω πως αυτές οι δημιουργικές εστίες, σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στον τομέα της οικονομίας, αλλά σε όλους τους τομείς, αποτελούν το εφαλτήριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και για ένα νέο ρόλο που η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει μέσα στο ευρωπαϊκό και το διεθνές γίγνεσθαι. Εγώ πιστεύω πως είναι πραγματικά γεγονότα. Για να είμαστε ειλικρινείς, έχει βοηθήσει βεβαίως και το πολύ μεγάλο τουριστικό ρεύμα τα τελευταία χρόνια, το οποίο έχει προσδώσει όχι απλά μια οικονομική ανάσα, αλλά καταλαβαίνετε πως είναι και μια επαφή με τους ανθρώπους έξω από την Ελλάδα, μια αποδοχή, μια κατάφαση πως μπορούμε να πάμε πάρα πολύ καλύτερα. Η Αττική θα υποδεχθεί φέτος πέντε εκατομμύρια. Πέρυσι, είχε υποδεχθεί τεσσεράμισι και ήταν μόνο εξακόσιες χιλιάδες όσοι μας επισκέφθηκαν προ τετραετίας.

ΔΗΜ: Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει η νέα περίοδος, κύριε Πρόεδρε, και με ποιες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις;

ΠτΒ: Πρέπει να σημειώσουμε τις εξελίξεις στο μεγάλο κάδρο, οι οποίες δεν είναι ευοίωνες, στο κάδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρχήν και για να μην μιλήσω και για τις σοβαρές διεργασίες που γίνονται στο διεθνή περίγυρο, στη φάση αυτή της παγκοσμιοποίησης. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, κατ’ αρχήν για την Ευρώπη και να πούμε πως εκεί διαμορφώνονται με υπεροχή στον συσχετισμό δυνάμεων, δυστυχώς, σε λαϊκίστικες, ρατσιστικές, εσωστρεφείς και ακροδεξιές δυνάμεις, αντιευρωπαϊκές, καθαρά ή έμμεσα, ομολογημένα ή ανομολόγητα, πάνω στα μεγάλα προβλήματα. Και αυτό οπωσδήποτε πιστεύω πως θα δημιουργήσει και το έδαφος για τη διαμόρφωση του άλλου προοδευτικού πόλου, πράγμα το οποίο επί της ουσίας ρωτήσατε. Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτή η αντιπαράθεση γίνεται ήδη στην Ευρώπη και στο επίπεδο των κοινωνικών συγκλίσεων. Για πρώτη φορά η Ελλάδα και δια του Πρωθυπουργού πέρυσι -και γι’ αυτό έγινε και η Σύνοδος Κορυφής στο Γκέτεμποργκ-, μπήκε στην ατζέντα το ζήτημα των κοινωνικών συγκλίσεων, όχι μόνο των οικονομικών. Σε αυτό το πεδίο λοιπόν, διαμορφώνονται τα «στρατόπεδα» της αντιπαράθεσης για το μέλλον της Ευρώπης. Η εναρμόνιση και η αντιστοίχιση με το τι συμβαίνει στη χώρα μας είναι αυτόματη. Και αυτό διότι στην Ελλάδα υπήρξε οκτάχρονη κρίση, που έφερε τα δύο μοντέλα, αν μπορεί κανείς να μιλήσει για μοντέλα. Νομίζω ότι μπορούμε πια να μιλήσουμε για μοντέλα, βγαίνοντας στο έδαφος της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της δίκαιης ανάπτυξης, από τη μια πλευρά. Από την άλλη, σε ένα νεοφιλελεύθερο όραμα και μοντέλο, το οποίο εκ των πραγμάτων ήταν συνυπεύθυνο, κατά τη γνώμη μου, μαζί με άλλες όμως αιτίες, όπως διαπλοκές κ.λπ., που οδήγησαν στη χρεοκοπία. Άρα, πιστεύω το «Αριστερά-Δεξιά, Πρόοδος-Συντήρηση, Κοινωνικό Κράτος ή Αγορές», όλα αυτά αντιλαμβάνεστε ότι είναι διλλήματα τα οποία μορφοποιούν δύο πόλους, μορφοποιούν δύο ευρύτερες παρατάξεις. Από εκεί και πέρα καθένας μας θα κριθεί στην ουσία και στη φερεγγυότητα των πολιτικών που θα προτείνει στον ελληνικό λαό, αλλά και στις συμμαχίες.

ΔΗΜ: Το Κίνημα Αλλαγής πού το εντάσσετε με τη σημερινή του τακτική και πολιτική;

ΠτΒ: Κάθε πολιτική δύναμη ξέρετε σε αυτές τις μεταβατικές περιόδους ανασυγκροτείται, αναδιαμορφώνεται, αναθεμελιώνεται, αναδιαμορφώνει την ταυτότητα της, βάζει τα δικά της στοιχεία στο παζλ με το οποίο θέλει να εμφανιστεί στον κόσμο, μέσα στο λαό. Άρα, είναι θέμα του ίδιου του ΚΙΝΑΛ και των δυνάμεων που το συγκροτούν για να δίνει αυτή ή την άλλη εικόνα. Εγώ από την πλευρά μου αυτό που βλέπω, εξωτερικά μιλώντας -και θα έλεγα όχι χωρίς προβληματισμό-, είναι ότι από πλευράς τακτικής προς ώρας η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ διαμορφώνει μια πολιτική ομηρία ως προς τα κεντρικά διλλήματα, τα οποία θέτει κατά καιρούς η Αντιπολίτευση, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία. Και δεν έχει ως μεράκι, ως ανάγκη, ως προτεραιότητα, τη διαμόρφωση πολιτικού, προοδευτικού πόλου στην Ελλάδα, ίσως ούτε στην Ευρώπη. Δηλαδή, και στην Ευρώπη δεν μιλάει γι’ αυτό. Ενώ γίνονται οι κινήσεις για συγκρότηση προοδευτικού μετώπου και στο Ευρωκοινοβούλιο κ.λπ., η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ απέχει από αυτήν τη συζήτηση. Αυτά με προβληματίζουν, αλλά θα ήμουν ο τελευταίος που θα έβαζα ταμπέλες σε κάποιο άλλο κόμμα. Επαναλαμβάνω ότι είναι σε φάση μετάβασης όλα τα κόμματα. Προς ώρας, όμως, πιστεύω πως είναι ακριβής η ανάλυση.

ΔΗΜ: Το κόμμα σας πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει πρόταση συνεργασίας προς την Κεντροαριστερά; Αν και πολλοί λένε ότι πλέον εποφθαλμιάτε τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Θέλετε περίπου να γίνετε χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη.

ΠτΒ: Κύριε Σκουρή, πριν από όλα αυτά είναι το με ποιες πολιτικές η παρούσα Κυβέρνηση αμέσως μετά τον Αύγουστο πηγαίνοντας προς την ΔΕΘ, πηγαίνοντας προς την κατάθεση του Προϋπολογισμού στη Βουλή και στην Ευρώπη, όπως κάνουν όλες οι χώρες της Ευρώπης και πηγαίνοντας και προς τη ψήφιση πλέον του Προϋπολογισμού προς το τέλος του έτους, με ποιες δεσμεύσεις προς την κοινωνία στο επίπεδο της οικονομίας κυρίως, αλλά και σε άλλα κορυφαία θεσμικά ζητήματα -συνταγματική αναθεώρηση και άλλα- θα βγει και θα διαμορφώσει την ατζέντα. Διότι, η ατζέντα εδώ και πολύ καιρό διαμορφώνεται από την Κυβέρνηση, από την κυβερνητική πλειοψηφία, από το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το κύριο ζήτημα. Επ’ αυτού είναι φανερό, καθώς υπάρχει και το Μακεδονικό για το οποίο πιστεύω ότι μέχρι τον Φλεβάρη θα υπάρξουν αυτές οι εξελίξεις, που θα μας επιτρέψουν να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή, να κυρωθεί. Πιστεύω πως είναι ένα ευρύ πεδίο ζητημάτων, προγραμμάτων, προτεραιοτήτων, που αφορούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση. Μερικές από αυτές περιγράφονται και στο εβδομηντασέλιδο, για πρώτη φορά κείμενο, για την ανάπτυξη, το οποίο κατατέθηκε στους θεσμούς προ διμήνου, επί του οποίου όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πάρουν θέση ή βάζοντας και τον δικό τους οβολό, δηλαδή και σε ζητήματα που δεν έχουν προβλεφθεί. Άρα, το πώς θα διαμορφωθούν αυτές οι συμμαχίες, οι ad hoc συνεργασίες, με προοπτική σε βάθος ή δεν θα διαμορφωθούν, εν όψει και της προεκλογικής χρονιάς -διότι το 2019 είναι προεκλογική χρονιά-, θα αποδειχθεί, θα καταδειχθεί μέσα σε αυτό το γίγνεσθαι των επόμενων μηνών. Δεν πρέπει να προκαταλάβουμε τίποτα.

ΔΗΜ: Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Θα ήταν, για παράδειγμα, μια θετική ενέργεια ο κ. Τσίπρας να προσκαλέσει την κυρία Γεννηματά ή τον κ. Θεοδωράκη και να γίνει έτσι ένας διάλογος;

ΠτΒ: Γνωρίζετε ότι έχω προεδρεύσει τουλάχιστον σε δέκα δημόσιες αντιπαραθέσεις ή και εκθέσεις απόψεων πάνω σε όλα τα ζητήματα μέσα στη Βουλή, όπως για τα ζητήματα της οικονομίας και για το Μακεδονικό, καθώς και τώρα που έγινε η πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή. Δηλαδή, είναι ανοιχτό το πεδίο ενός διαλόγου που υπάρχει ανάμεσα και στους Αρχηγούς των κομμάτων και ανάμεσα στα κόμματα και στο δημόσιο χώρο και λόγο γενικότερα. Από εκεί και πέρα, ο Πρωθυπουργός έχει προφανώς επ’ αυτού το απόλυτο δικαίωμα να κάνει και ιδιαίτερες συζητήσεις, εάν και όταν και όποιος το έχει ανάγκη. Νομίζω όμως, ότι το πεδίο των συγκλίσεων ή των αποκλίσεων που διαμορφώνεται μέσα από αυτές τις δημόσιες συζητήσεις που σας είπα, είναι πάρα πολύ καθοριστικό και έχει προς ώρας υιοθετήσει αυτό που θα έλεγε κανένας πρόοδο, συντήρηση, αναμονή, μεσαίος χώρος κ.λπ.

ΔΗΜ: Η συνεργασία σας με τους ΑΝΕΛ λήγει με το τέλος της παρούσας Βουλής; Γιατί, ο κ. Καμμένος είπε ότι η συνεργασία ήταν για τα μνημόνια και για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Λήγει συνεπώς; Γιατί φαντάζομαι ότι δεν εντάσσετε στον προοδευτικό πόλο τους ΑΝΕΛ.

ΠτΒ: Σε δύο φάσεις υπήρξε μια συνεργασία που έχει χαρακτηριστεί και από τον Πρωθυπουργό τίμια και στη βάση των κορυφαίων ζητημάτων που είχαν τεθεί. Δηλαδή της απόκρουσης και ύστερα της εξόδου από τα μνημόνια, μετά το συμβιβασμό και τις δεύτερες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και ταυτόχρονα της ανάγκης να υπάρξει ένα χτύπημα στη διαπλοκή, την αδιαφάνεια, όλα αυτά τα οποία λειτουργούσαν άδικα, μονομερώς, περιθωριακά για το μεγάλο ποσοστό του κόσμου υπέρ κάποιων ελίτ, που πάντοτε κερδοσκοπούσαν, ακόμα και σε φάσεις και συνθήκες κρίσεως. Επ’ αυτών των ζητημάτων, όπως και σε άλλα προγραμματικά ζητήματα -όχι σε όλα, αλλά παραδείγματος χάριν σε ένα σύνολο νομοσχεδίων τα οποία αφορούσαν ελευθερίες, δικαιώματα, δικαιώματα εκσυγχρονισμού του δικαίου με κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου δεν υπήρχε συμφωνία, αλλά επί των μεγάλων ζητημάτων-, υπήρξαν δύο προγραμματικές δηλώσεις και μια συνεργασία, η οποία προχώρησε. Επίσης, μπαίνουμε στην Δ΄ και τελευταία Σύνοδο της Βουλής, την 1η Οκτωβρίου. Είναι προεκλογική η τελευταία χρονιά. Είναι σίγουρο ότι στο τέλος ή προς το τέλος του έτους θα πάμε σε εκλογές. Πιστεύω ότι μέχρι τότε η στήριξη της Κυβέρνησης θα υπάρχει και από τους ΑΝΕΛ, με δεδομένο βεβαίως ότι στο ζήτημα του Μακεδονικού υπάρχει μια διαφορετική άποψη.

ΔΗΜ: Ο κ. Καμμένος έχει πει ότι θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να μην περάσει η συμφωνία. Και σε μια τέτοια περίπτωση αν γίνει -γιατί στην πολιτική πολλά λέγονται, γίνονται, δεν γίνονται- θα έχουμε εκλογές; Ή η Κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξαντλήσει τουλάχιστον μέχρι τις Ευρωεκλογές τη θητεία της;

ΠτΒ: Κύριε Σκουρή, μέχρι να έλθει να συζητηθεί το Μακεδονικό στη Βουλή, πιστεύω πως θα έχουν δοθεί και περαιτέρω όλες οι διευκρινήσεις και θα έχει φωτιστεί από όλες τις πλευρές, έτσι ώστε μια πολύ καλή, συμβιβαστική μεν διότι αλλιώς δεν θα γινόταν, αλλά από κάθε άποψη θετική και για τα εθνικά συμφέροντα συνθήκη διεθνής να γίνει δεκτή από ευρύτερες δυνάμεις και μέσα στη Βουλή. Αυτό το οποίο είπε ο κ. Καμμένος, προφανώς, είχε να κάνει με τη φάση που το είπε, διότι γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει δεδηλωμένη δια του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από την έναρξη της Κυβερνητικής περιόδου. Μόνο πρόταση δυσπιστίας υπάρχει, η οποία θα πρέπει να ψηφιστεί από εκατόν πενήντα έναν για να αποχωρήσει μια Κυβέρνηση. Η δεδηλωμένη κατανοείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τη δεύτερη-τρίτη ημέρα μετά τις εκλογές. Ο Πρόεδρος της Βουλής του δίνει τα αποτελέσματα και βλέπει αν υπάρχει δυνατότητα διαμόρφωσης πλειοψηφίας ή αν θα πρέπει να ξεκινήσει τους κύκλους των προτάσεων με τις οποίες δίνει λύση.

ΔΗΜ: Τον κύκλο των εντολών.

ΠτΒ: Των εντολών. Τώρα ό,τι κι αν γίνει, χρειάζεται πρόταση δυσπιστίας για να μην υπάρξει Κυβέρνηση. Έγινε πρόσφατα πρόταση δυσπιστίας…

ΔΗΜ: θα πρέπει να την ψηφίσει μαζί με τη Νέα Δημοκρατία. Διαφορετικά δεν γίνεται.

ΠτΒ: Δεν το γνωρίζω. Είτε έτσι είτε αλλιώς, δεν πιστεύω ότι θα πάει σε πρόταση δυσπιστίας ο κ. Καμμένος, εφόσον στο κεντρικό ζήτημα που έχει θέσει, δηλαδή το Μακεδονικό ζήτημα, από την πλευρά του κρατήσει σαφώς τη στάση την οποία έχει πει και δημόσια, δηλαδή θα υπερψηφίσει τη συμφωνία όταν θα έλθει. Επιτρέψτε μου να πω πως είναι ζήτημα τακτικής και από τους ΑΝΕΛ, που είμαι σίγουρος ότι με ένα αίσθημα ευθύνης θα το αντιμετωπίσουν. Αυτή η Κυβέρνηση θα πάει μέχρι τις εκλογές πιστεύω, χωρίς μεγάλες δυσκολίες και αυτό θα είναι πολύ καλό και για τη δημοκρατία και για τον κοινοβουλευτισμό.

ΔΗΜ: Αμέσως μετά το διαφημιστικό διάλειμμα, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω μέχρι πότε βλέπετε τις εκλογές; Γιατί ήσασταν ο πρώτος που σας είχα και από τη συχνότητα εδώ του ραδιοφώνου είχατε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο διπλών εκλογών, τριπλών πλέον δηλαδή ουσιαστικά, τον προσεχή Μάιο μαζί με τις Ευρωεκλογές.

Δημ: Κύριε Πρόεδρε λέγαμε για το θέμα των εκλογών. Ήσασταν ο πρώτος που βάλατε στο τραπέζι ουσιαστικά το θέμα των τριπλών εκλογών, φαντάζομαι το βλέπετε, δεν μπορείτε να το αποκλείσετε ως πιθανότητα.

ΠτΒ: Δεν μπορεί βεβαίως να αποκλειστεί, το σίγουρο είναι πως, πηγαίνοντας για το Σεπτέμβρη – Οκτώβρη του 2019, η ενδιάμεση ημερομηνία που είναι μόλις 3 μήνες πριν και που θα γίνουν είτε έτσι είτε αλλιώς οι Ευρωεκλογές, αλλά πλέον και οι Δημοτικές – Περιφερειακές εκλογές, είναι ένα μεγάλο ορόσημο για το οποίο προφανώς ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα προσδιορίσουν αν τότε, ή μετά από δύο τρείς μήνες, θα γίνουν οι εκλογές. Άρα πλέον το σημαντικό είναι ότι φύγαμε από την καθημερινή εκλογολογία όπου θυμάστε…

Δημ: Το αποκλείετε το 2018; Το Φθινόπωρο ή αρχές;

ΠτΒ: Απολύτως, δεν υπάρχουν αυτά. Αυτά είναι για να κρατιούνται σε ένα βαθμό –επιτρέψτε μου την έκφραση– οι κομματικοί στρατοί σε εγρήγορση, καθώς είναι καλοκαίρι, κυρίως όμως εκπορεύονται από ορισμένες πλευρές που έχουν συμφέροντα που διακυβεύονται αυτό τον καιρό είτε στο επίπεδο των τηλεοπτικών αδειών, που είναι στην τελική της φάση εντελώς η διαδικασία, είτε σε ανοικτές δικαστικές υποθέσεις, είτε αλλού γι’ αλλού και άρα υπάρχει ένας φανατισμός γύρω από το ότι χθες, προχθές, αντιπροχθές, έχουμε εκλογές. Το βλέπω καθημερινά. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική βάση σ’ αυτά τα πράγματα.

Δημ: Θα αλλάξουν για παράδειγμα οι δικαστικές εξελίξεις αν αλλάξει η κυβέρνηση; Αυτό εννοείτε;

ΠτΒ: Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο και γι’ αυτό και για οτιδήποτε άλλο.  Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει –επιτρέψτε μου την έκφραση– σωστά φανατικά πολιτικά λειτουργήσει επί 3 χρόνια, πάνω στα ζητήματα του να διευκρινιστούν τα θέματα της διαπλοκής και σε άλλους τομείς, με συνέπεια και χωρίς υποκειμενισμό και επιλεκτικές νοοτροπίες. Ενδεχομένως κάποιοι θεωρούν πως αν πηγαίναμε εκλογές το 15, το 16, το 17, το 18, θα σταματούσε η όποια διαδικασία και θα έμπαιναν ξανά σε ένα θερμοκήπιο ασυδοσίας, αυθαιρεσίας κτλ. Αφήστε τους να το πιστεύουν. Εκτιμώ ότι η χώρα έχει μπει πια σε άλλο κανάλι και να θέλαμε να μπούμε σε μια τέτοια περίοδο παρακμής κανείς δεν θα μπορούσε να το κάνει, θα επιβάλλονταν οι δημοκρατικοί κανόνες.

Δημ: Δεν μας απαντήσατε όμως, οι ΑΝΕΛ είναι στρατηγικοί σας σύμμαχοι; Γιατί αποφεύγετε αυτό να το διασαφηνίσετε;

ΠτΒ: Ήταν και είναι όσο η παρελθούσα και η παρούσα κυβέρνηση βρίσκεται με συνέπεια τώρα μεν στην έξοδο από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και στη χάραξη των βασικών αξόνων για το μετά, όσο και στο θέμα και στα σοβαρά ζητήματα διαπλοκής, διαφάνειας, κτλ. Από εκεί και πέρα, σας είπα ότι ένα θέμα στρατηγικής και ταυτότητας θα έπρεπε να εμπεριέχει σοβαρά ζητήματα που αφορούν σε δημοκρατικά δικαιώματα, ελευθερίες, που υπάρχει μια αρκετά έως πολύ διαφορετική οπτική και βεβαίως και η υπόθεση του Μακεδονικού που δημοσίως και εξαρχής υπάρχει μια ριζικά διαφορετική άποψη, άρα προφανώς δεν μπορούμε να μιλήσουμε για στρατηγική συμμαχία.

Δημ: Δώσατε νομίζω απάντηση και είναι η πρώτη φορά που δίνετε μια τόσο καθαρή απάντηση. Το Ποτάμι;

ΠτΒ: Σας είπα προηγούμενα ότι κάθε πολιτική δύναμη σ’ αυτή τη φάση και αυτό αφορά όχι μόνο το Ποτάμι που ήδη έχει κάνει τη μετάβασή του, έχει κάνει τα βήματα και μεταβαίνει από μια κατάσταση σε μια άλλη, με αφορμή το Μακεδονικό, όταν λέω άλλη κατάσταση δεν εννοώ άλλο κόμμα, εννοώ προγραμματικά, αυτό αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Βρισκόμαστε σε μια φάση μετάβασης, όπως είναι φυσιολογικό είναι εύλογο, καθώς η χώρα βγαίνει σε ένα νέο πεδίο που από μόνη της θα δοκιμαστεί στον τομέα της παραγωγικής ανασυγκρότησης των κοινωνικών συγκλίσεων κτλ, άρα με το Ποτάμι υπήρξαν ήδη απ’ όταν ήταν και στο ΚΙΝΑΛ και πριν, συγκλίσεις, από κοινού υπερψηφίσεις θεμάτων που αφορούν σε δημοκρατικά δικαιώματα, ελευθερίες, υπάρχει μια σύγκλιση για το Μακεδονικό, είναι ανοικτό το πεδίο για όλες τις πολιτικές δυνάμεις να κριθούν στο πεδίο της συνταγματικής αναθεώρησης, υπάρχουν μια σειρά ζητήματα που οι επόμενοι μήνες πολύ πλούσια θα αναδείξουν τις δυνατότητες που έχει κάθε πολιτικός χώρος, για να συμπεριληφθεί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο και να συνδιαμορφώσει αυτό που λέμε προοδευτικό πόλο στη χώρα. Και ήδη πιστεύω πως αυτός ο πόλος αναδιαμορφώνεται και αν δείτε τους ανθρώπους που μίλησαν στην τελευταία ημερίδα που έκανε το Υπουργείο Εξωτερικών ή και σε μια σειρά από άλλες πολύ σοβαρές συγκεντρώσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες με αφορμή το μετά ή το Μακεδονικό, πλήθος διανοουμένων και ανθρώπων, στρατευμένων και δημοσιολογούντων, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, πλέον έχουν κάνει το βήμα της αναδιαμόρφωσης του προοδευτικού  πόλου στην Ελλάδα.

Δημ: Θεωρείτε βέβαιη την αναδιάρθρωση του κομματικού συστήματος όπως το γνωρίσαμε έως τώρα;

ΠτΒ: Εκ των πραγμάτων αυτό θα γίνει διότι και τώρα υπάρχει μια οκτακομματική Βουλή και αν θυμάστε τα 2-3 κόμματα που παραλίγο δεν μπήκαν στη Βουλή, παρότι είναι αυτό το τερατώδες εκλογικό σύστημα με το πολύ μεγάλο μπόνους υπέρ του πρώτου κόμματος, αντιλαμβάνεστε ότι σε μια προοπτική όπου και η απλή αναλογική στην κεντρική πολιτική σκηνή και στις τοπικές αυτοδιοικητικές, περιφερειακές εκλογές θα εφαρμόζεται, πλέον θα υπάρχει μια ευρύτερη αναδιάταξη.

Δημ: Τώρα, μπορείτε να πάτε στις εκλογές κόβοντας τις συντάξεις; Πρέπει να κοπούν οι συντάξεις ;

ΠτΒ: Ποτέ δεν υπήρξε ένα πρέπει, το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά…

Δημ: Να το κάνουμε αλλιώς, θα τις κόψετε τις συντάξεις;

ΠτΒ:  Οι συντάξεις είχανε κοπεί έντεκα και δώδεκα φορές. Είναι λάθος η πολύ πονηρή επικοινωνιακά προπαγάνδα που γίνεται ότι ο Τσίπρας ή ο ΣΥΡΙΖΑ θα κόψει τις συντάξεις. Με νύχια και με δόντια προσπαθήσαμε και κρατήσαμε το επίπεδο όλων των συντάξεων ή σε κάποιες κατηγορίες, όπως οι αγρότες, ή και σε άλλες κατηγορίες υπήρξε και θετικό πρόσημο, ας πούμε για το μέλλον του συνταξιοδοτικού, πλην όμως, επειδή πάντα ο τελευταίος κρίνεται, έτσι γίνεται και στην πολιτική και το αποδέχομαι αυτό κύριε Σκουρή, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, είναι σαφές ότι ο δημοσιονομικός χώρος ο οποίος θα δημιουργηθεί και ο οποίος θα αποτιμηθεί από το οικονομικό επιτελείο, από τώρα κιόλας ήδη ο Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, με βάση τον οποίο θα διαμορφωθεί και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα δώσει το σήμα για το πόσο μπορεί και στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό και σε άλλες πλευρές, μισθολογικό, συμβάσεις, είτε έτσι είτε αλλιώς που θα γίνουν, η Κυβέρνηση να αναδιαμορφώσει το τοπίο μετά και την τυπική έξοδο από τα μνημόνια. Δεν θέλω αυτήν τη στιγμή να σας πω κάτι οριστικό, είναι φανερό ότι το θέμα των συντάξεων είναι το πρώτο, το οποίο η παρούσα Κυβέρνηση και πιστεύω πως και κάθε Κυβέρνηση, θα το μεριμνούσε, ανεξάρτητα εάν είχαν ψηφιστεί  αντίστοιχα ελαφρύνσεις ή αντίμετρα, τα οποία υπερέβαιναν και το ποσό των συντάξεων, πλην όμως και σωστά, επειδή η σύνταξη είναι ατομική και κάθε συνταξιούχος την αποτιμά κάθε μήνα και σε χαμηλό ποσό στην τσέπη του, είναι το πρώτο το οποίο θα είναι μέριμνα και για την παρούσα Κυβέρνηση.

Δημ:  Μονομερώς, από ότι καταλαβαίνω, δεν θα προχωρήσετε σε μία τέτοια κίνηση. Θα πείτε, ανεξαρτήτως τι λένε οι θεσμοί, εμείς τις κόβουμε.

ΠτΒ:  Αφήστε να δούμε πώς ακριβώς θα εξελιχθεί όλη αυτή η υπόθεση μετά τον Αύγουστο. Το σίγουρο είναι ότι και από τους διεθνείς, ευρωπαϊκούς, εν προκειμένω, παράγοντες αλλά και από τους Έλληνες υπευθύνους, είναι σαφές ότι μετά τον Αύγουστο, το κουμάντο, επιτρέψτε μου να πω, το κάνει η εκλεγμένη ελληνική Κυβέρνηση, προφανώς μέσα στο πλαίσιο αφενός των δεσμεύσεων για το πλεόνασμα του έτους και άρα και για τη δημιουργία του δημοσιονομικού χώρου, με το ποσό πέραν του πλεονάσματος και στο πλαίσιο επίσης των δεσμεύσεων που έχουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυβέρνηση διαμορφώνει τους συγκεκριμένους δείκτες. Με αυτήν την έννοια υπάρχει πάντα η διαβούλευση και είναι άστοχο να λένε ή να υπαγορεύουν για μονομερή κίνηση όταν αυτή η ορολογία αφορούσε τη φάση των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, μετέχοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχοντας ένα μεσοπρόθεσμο  και έχοντας πλεονάσματα και άλλα ζητήματα, είναι φανερό πως όλα θα συζητιούνται εφόσον υπάρχει ο ευρύς δημοσιονομικός χώρος, πάντα με πρώτη και τελευταία κουβέντα και απόφαση της εκάστοτε ελληνικής Κυβέρνησης. Περί αυτού πρόκειται, το είδαμε να γίνεται και με άλλες χώρες, την Πορτογαλία εν προκειμένω και άλλες χώρες και το ίδιο θα γίνει και στην Ελλάδα. Ας πάνε λοιπόν πολύ καλά τα οικονομικά μας και πιστεύω πως όλοι θα αντιληφθούν πως όχι μόνο δεν υπάρχουν τέταρτα και πέμπτα μνημόνια που λέγανε αλλά θα κινηθούμε ως κοινωνία και ως λαός σε έναν πολύ πιο ανοιχτό ορίζοντα.

Δημ:  Τώρα η συμφωνία για το Μακεδονικό, εφόσον έρθει στη Βουλή, εφόσον περάσει από τη Βουλή της FYROM, εκτιμάτε ότι μπορεί να ψηφιστεί και με κάτω από εκατό πενήντα μία ψήφους ή θα υπάρχει πολιτικό ζήτημα;

ΠτΒ:  Τυπικά θα μπορούσε, πιστεύω πως θα πρέπει και θα υπάρξει αυτή η δυνατότητα, να υπάρξει μία ευρεία πλειοψηφία. Εκεί θα είμαστε να το δούμε, είτε έτσι είτε αλλιώς, νομίζω πως όσο περνάει ο καιρός όλοι αντιλαμβάνονται πως είναι μία εθνικά, περιφερειακά, βαλκανικά, ιστορικά, ηθικά, όπως και να το πει κανείς, επωφελής συμφωνία, δηλαδή ένας επωφελής συμβιβασμός που ανοίγει τον δρόμο, χωρίς να θιγεί η εθνική αξιοπρέπεια και των Ελλήνων Μακεδόνων. Σας τονίζω των Ελλήνων Μακεδόνων, δεν υπάρχει λίγκα, ούτε ποτέ ευτυχώς υπήρξαν τέτοιες προτάσεις κατατεθειμένες. Εγώ είμαι από την Πελοπόννησο, είμαστε όλοι Έλληνες κι από εκεί και πέρα είμαστε Μακεδόνες, Θεσσαλοί, Ηπειρώτες, Δωδεκανήσιοι. Αυτά τα άλλα που ακούγονται εμπεριέχουν ένα σπέρμα επικινδυνότητας, νομίζω πως θΑ πάνε στην άλλη άκρη. Η ψύχραιμη κουβέντα θα νικήσει.

Δημ:  Σας ανησυχεί αυτό; Βλέπουμε μία αύξηση ακροδεξιών και εθνικιστικών φωνών, ακόμα και μέσα από το Κοινοβούλιο. Ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτό σας ανησυχεί, αν εκτιμάτε ότι παίρνει κεφάλι η ακροδεξιά, ενισχύεται, παίρνει κεφάλι όχι, είναι λάθος η έκφραση, ότι ενισχύεται η ακροδεξιά και ότι μπορεί να υπάρχει και κόμμα στον τομέα αυτό που θα έχει και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, πέραν βεβαίως της Χρυσής Αυγής;

ΠτΒ:   Πιστεύω πως είναι λάθος το ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση ενέδωσε στην ατζέντα όσων από την αρχή και επιμένω σε αυτό, δεν θέλουν σύνθετη ονομασία. Και άρα οποιαδήποτε άλλη συζήτηση δεν τους αφορά. Θα έπρεπε δηλαδή, πάνω σε αυτό, που είναι το κορυφαίο ζήτημα, είναι ο πυρήνας αυτού που ονομάζεται ονοματολογικό, από πλευράς Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να υπάρχει μία δικιά της ατζέντα. Εγώ θα ήθελα να υπάρχει μία συμφωνία με αυτό που ονομάστηκε εθνική λύση, διότι είτε έτσι είτε αλλιώς, ποτέ δεν είχε διεκδικήσει κάτι καλύτερο και στο παρελθόν ελληνική Κυβέρνηση, πλην όμως, έγινε κάτι δυσμενέστερο ακόμα, δηλαδή δούλεψε, δουλεύει σε ένα μεγάλο βαθμό τοπικά, μάλιστα περιφερειακά, αυτό γίνεται ορατό και σε όλες τις μικρές ή μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, πάνω σε μία ατζέντα αποδοχής ή ανοχής της ακραίας άποψης, που από εκεί και πέρα οδηγεί και σε ακρότητες, ότι οποιαδήποτε χρήση του όρου Μακεδονία στη σύνθετη ονομασία αποτελεί πρόβλημα και προδοσία και μειοδοσία και όλα αυτά. Αυτό δημιούργησε ένα θολό τοπίο, μέσα στο οποίο βλασταίνουν όλα αυτά τα οποία με ρωτήσατε και ελπίζω για το καλό της Δημοκρατίας, οι επόμενοι μήνες να οδηγήσουν και την Αξιωματική Αντιπολίτευση και άλλες δυνάμεις να διευκρινίσουν απολύτως την θέση τους και να απομονώσουν τις πραγματικά ακραίες, βίαιες ή λιγότερο βίαιες συμπεριφορές.

Δημ:  Τώρα βεβαίως υπάρχει και η δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία δεν ξέρω, δεν θυμάμαι, ούτε στη Νυρεμβέργη δεν είχε κρατήσει τόσο διάστημα, ούτε των Απριλιανών εδώ και λοιπά, και ήθελα να σας ρωτήσω αν όντως χαρακτηριστεί η Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση, θα μπορεί να κατέβει στις εκλογές;  

ΠτΒ:    Εάν η ηγεσία της, περί αυτού πρόκειται, χαρακτηριστεί ηγεσία μίας οιωνεί εγκληματικής οργάνωσης, η οποία θα παραπεμφθεί για κακουργήματα, μιλάω εντελώς υποθετικά, δεν θέλω να προκαταλάβω τίποτα και τα λοιπά, αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, δημιουργεί άμεσα κωλύματα εκλογιμότητας και συμμετοχής στις εκλογές.

Δημ:  Στα πρόσωπα, στο φορέα;

ΠτΒ: Ο φορέας είναι τα πρόσωπα, ξέρετε, δεν μπορεί κανείς να είναι έξω από οποιαδήποτε τέτοια κατάσταση, πλην όμως το βασικό είναι πως και για άλλες μεγάλες δικαστικές υποθέσεις, κύριε Σκουρή, με ένα καλύτερο ρυθμό, αν είναι δυνατόν, να τελεσιδικήσουν, ή τουλάχιστον στον βαθμό που τώρα κρίνονται, πριν να πάμε και στις εκλογές, έτσι ώστε να είναι πολύ καθαρό στον ελληνικό λαό και σε σχέση με το μείζον πολιτικό ζήτημα που ανακύπτει που είναι και ηθικό και άλλο, που έχει προκύψει για μία πολιτική δύναμη που έχει ψηφιστεί δύο τρεις φορές, σαν τη Χρυσή Αυγή. Αλλά και για άλλα ζητήματα που αφορούν σοβαρές ιστορίες διαπλοκής και σκανδάλων, να είναι όλα αυτά σαφή, ανοιχτά, να μην περιπέσουμε και να μην πνιγούμε σε έναν πόλεμο λάσπης, που θα είναι πολύ κακό για τη δημοκρατία. Δεν μας χρειάζεται κάτι τέτοιο στο μετά της χώρας.

Δημ: κ. Πρόεδρε θέλω να σας ρωτήσω: γερμανικές επανορθώσεις, θα τις διεκδικήσετε. Πώς;

ΠτΒ: Μέσα στην τέταρτη Σύνοδο θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής για υπερψήφιση το εξαιρετικό αναλυτικό και τεκμηριωμένο πόρισμα της Επιτροπής για τις γερμανικές επανορθώσεις. Θα υπάρξουν αυτές οι ενέργειες σε διακοινοβουλευτικό και ευρωπαϊκό επίπεδο της γνωστοποίησης αυτού του πορίσματος και της συζήτησης πάνω στις διεκδικήσεις που θα εκπορεύονται από αυτό το πόρισμα. Το ζήτημα της προσφυγής σε διεθνή δικαστήρια ή στο Ειδικό  Δικαστήριο γι’ αυτές τις υποθέσεις ή και γενικότερα, είναι πάντοτε μέσα στο οπλοστάσιο της ελληνικής πλευράς, έχει αναφερθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάνω σε αυτό. Σίγουρα όμως θα προηγηθεί η φάση της συνεννόησης σε επίπεδο κρατών και κυβερνήσεων.

Δημ: Ήθελα να σας ρωτήσω μιας και αναφερθήκατε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι καλός Πρόεδρος ο κ. Παυλόπουλος και θα μπορούσε να είναι υποψήφιος, όπως μέχρι τώρα όλοι οι Πρόεδροι, για μια δεύτερη θητεία; Θα μου πείτε είναι νωρίς ακόμα αλλά..

ΠτΒ: Πέραν του ότι είναι νωρίς, καθένας μας πρέπει να έχει μία άποψη για το πώς πηγαίνουν οι πολιτειακοί και πολιτικοί θεσμοί της χώρας. Πιστεύω πως δεν υπάρχουν ερείσματα σε κάποιες απόψεις οι οποίες ακροθιγώς βγαίνουν και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα στην επιφάνεια και στη δημοσιότητα, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιτελεί με την προσήκουσα συνέπεια τα καθήκοντά του σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύω ίσα ίσα πως είναι εξαιρετικά κινητικός, παρών, έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην κοινοβουλευτική Διπλωματία και στις διακρατικές σχέσεις, έχει βοηθήσει πάρα πολύ στα μείζονα θέματα που έχουν τεθεί και που αφορούν είτε γειτονικές χώρες, διεκδικήσεις και αντιδικίες από την πλευρά τους, είτε σε θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει μία πολύ σοβαρή πολιτική και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του άποψη και υπόσταση και νομίζω ότι είναι άξιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δημ: Για δεύτερη θητεία δεν θελήσατε ν’ αναφερθείτε..

ΠτΒ: Προς Θεού. Όταν τεθούν αυτά τα ζητήματα είναι φανερό ότι αυτού του τύπου η θητεία του κ. Παυλόπουλου θα προσμετρηθεί ακριβοδίκαια απ’ όσους έχουν εν πάση περιπτώσει αυτή τη διάθεση και δεν είναι προκατειλημμένοι αρνητικά.

Δημ: κ. Πρόεδρε, τώρα εκ των πραγμάτων, όπως είπατε, η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική. Ερώτημα: υπάρχει θέμα δημοψηφίσματος, γιατί βλέπω ότι ο κ. Βενιζέλος ρίχνει πυρά ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί.

ΠτΒ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο αν υπάρχει από οποιαδήποτε πλευρά ζήτημα δημοψηφισμάτων. Η συνταγματική πρόνοια είναι σαφής ως προς το ότι θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, ν’ ακολουθηθεί η διαδικασία κατά το Σύνταγμα, θα χρειαστούν δυόμιση με τρεις μήνες να διαμορφωθούν οι προτάσεις μετά από μία αρχική πρόταση Επιτροπής βουλευτών. Αυτό θα γίνει είτε έτσι είτε αλλιώς. Για άλλες πρόνοιες ή προσφυγές σε άλλου τύπου διαδικασίες δεν έχω κάτι υπόψη μου.

Δημ: Η κυρία Ελευθερία από το Ελληνικό ρωτάει για το θέμα της διαπλοκής. Τι έχετε να πείτε; Όπως λέει «χρήματα δεν βλέπουμε να επιστρέφονται στο κράτος για να ελαφρυνθεί και η ελληνική κοινωνία». Φαντάζομαι, μεταξύ άλλων, θα αναφέρεται και στη λίστα Λαγκάρντ. Και είδα και δημοσιεύματα που σας λένε “πόθεν αίσχος είναι η Επιτροπή, τους καλύπτετε όλους.

ΠτΒ: Υπάρχουν δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια τα οποία μέσω, είτε της πρόσκλησης ατόμων που ήταν σε αυτές τις λίστες, είτε μέσω εξωδικαστικών συμβιβασμών και ειδικών διαδικασιών για αδήλωτα κεφάλαια, έχουν ήδη μπει στα δημόσια οικονομικά. Αυτό είναι γνωστό. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι για το πόσο πολύ έχουν προχωρήσει αυτές οι υποθέσεις γιατί είναι σαφές ότι χρειάζονται πολλές πρόνοιες και σεβασμός σε ρήτρες του δικαιακού συστήματος τα οποία ακολουθούνται. Κάνουμε κάθε προσπάθεια να χτυπηθεί η διαπλοκή, να υπάρξουν υπεύθυνοι, να υπάρξουν δίκαιες καταμαρτυρήσεις και αναλύσεις που αφορούν σε τέτοιες υποθέσεις. Όσο για αυτό που αναφέρατε, ήταν πράγματι ένα πρωτοσέλιδο χθεσινό το οποίο με έκπληξη το είδα, γιατί επί της ουσίας ήταν ευθείες βολές για τον Πρόεδρο της Βουλής και την Αντιπρόεδρο ότι σε διάσταση με τον Πρωθυπουργό, τον οποίο μάλιστα εκθέτει αυτό το δημοσίευμα, υπάρχουν υποθέσεις στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής οι οποίες δεν προχωράνε και δεν τελεσιδικούν. Εγώ θέλω να είμαι πάρα πολύ σαφής. Η Επιτροπή Πόθεν Έσχες η οποία κατά πλειοψηφία αποτελείται από δικαστικούς και εκπροσώπους φορέων και κατά μικρή μειοψηφία από πολιτικούς, κάνει συστηματικά και με σωστό τρόπο το έργο της, δεν έχουν υπάρξει ούτε υπαγορεύσεις ούτε υπονομεύσεις. Μπορεί να υπάρχουν διαφορές απόψεων μέσα στην ίδια την Επιτροπή, μπορεί κάποιες υποθέσεις να προχωράνε αργότερα απ’ ότι θα θέλαμε, πλην όμως, η Επιτροπή κινείται στο πλαίσιο του νόμου και στο πλαίσιο της αντίληψης για το δίκαιο και τον τρόπο αντιμετώπισης των πολιτικών με δίκαιο τρόπο και την υπερασπίζομαι ως Πρόεδρος της Βουλής, πόσο μάλλον δεν υπάρχει ίχνος αντιπαράθεσης με τον Πρωθυπουργό, απορώ γιατί ανοίγουν τέτοια θέματα από αυτή την πλευρά.     

Δημ: Κύριε Πρόεδρε βοηθάει νομίζετε η πόλωση ή θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι, να υπάρχει μεν η αντιπαράθεση αλλά χωρίς προσωπικές αναφορές;

ΠτΒ: Κύριε Σκουρή βοηθάει πάρα πολύ η πολιτική αντιπαράθεση και η κοινωνική πόλωση η οποία, είτε έτσι είτε αλλιώς, υπάρχει στην κοινωνία μας μετά απ’ αυτά τα οχτώ χρόνια και η οποία τεχνηέντως μερικές φορές μένει κάτω απ’ το τραπέζι και δεν παράγει πολιτικά αποτελέσματα. Άρα, αποσαφήνιση των πολιτικών κοινωνικών προγραμματικών ζητημάτων, των διεθνών οριζόντων κάθε δύναμης, χωρίς ύβρεις χωρίς υπονομεύσεις χωρίς χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, χωρίς λασπολογία. Και πιστεύω πως αυτή η πόλωση δημιουργικά θα οδηγήσει στο ν’ αποκτήσει μία ταυτότητα μεταμνημονιακή πλέον η ελληνική κοινωνία και η χώρα μας ισότιμα και ως πόλος σταθερότητας στην περιοχή ν’ αναδειχθεί στην Ευρώπη και στον διεθνή περίγυρο σε πολύ πιο υψηλά στάνταρντ σε όλα τα επίπεδα. Να γυρίσουν και τα παιδιά μας απ’ έξω, να πέσει πολύ η ανεργία, να υπάρξει κοινωνική αναδιανομή και όλοι μαζί το 2021, καθώς θα συμπληρώνονται 200 χρόνια από τα πρώτα έθνη-κράτη που υπήρξαμε ως χώρα, να έχουμε μία μεγαλύτερη καινούργια ελπίδα.

Β.Σκουρής: Κύριε Πρόεδρε να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ που ήσασταν μαζί μας σήμερα, για τις πολλές ειδήσεις που μας δώσατε και την καλή κουβέντα που κάναμε.

ΠτΒ: Ευχαριστώ κι εγώ, να είστε καλά. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)