to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:51 | 21.06.2015

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Ο στόχος των δανειστών είναι πολιτικός

Ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη του στη Real News τονίζει: «Ο στόχος των δανειστών είναι να μην αναπτυχθεί και να μην αναπαραχθεί το πολιτικό υπόδειγμα της εναλλακτικής λύσης υπέρ του λαού».


Ο στόχος των δανειστών είναι πολιτικός με ισχυρή μάλιστα δόση νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας, τονίζει ο Νίκος Βούτσης και ξεκαθαρίζει ότι η συμφωνία θα είναι εντός του ευρώ αρκεί να δίνει πραγματική λύση.

Ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη του στη Real News, προσθέτει ότι «την Δευτέρα η συζήτηση είναι πολιτική και θα πραγματοποιηθεί ακριβώς στο επίπεδο που θέλαμε εξ' αρχής». Εκτιμά ακόμη ότι «μπορεί να ανοίξει και τη σοβαρή προοπτική για το ζήτημα της απομείωσης του μεγαλύτερου μέρους του χρέους καθώς και των προϋποθέσεων για την  έναρξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».

Ξεκαθαρίζει ότι «δεν δεχόμαστε εκβιαστικές προθεσμίες και ημερομηνίες "σταθμούς", αλλά «εργαζόμαστε με στόχο μία έντιμη και προωθητική συμφωνία, η οποία προφανώς θα καλύπτει και την αποπληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ. Βεβαίως θέλουμε ν' αποτραπεί μία τυπική χρεοκοπία της χώρας εντός ή εκτός ευρώ. Ελπίζω όμως να υπάρχουν οι ενήλικες στο ΔΝΤ εν προκειμένω που ν' αντιλαμβάνονται ότι κατά μόνας και οικογενειακώς έχουν χρεοκοπήσει εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ήδη στη χώρα μας….»

«Ο στόχος των δανειστών είναι να μην αναπτυχθεί και να μην αναπαραχθεί το πολιτικό υπόδειγμα της εναλλακτικής λύσης υπέρ του λαού, για την υπέρβαση της κρίσης. Επιθυμούν εν προκειμένω η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει παρένθεση, αφού ηττηθεί, αφού σκύψει το κεφάλι, αφού γίνουμε ίδιοι με τους άλλους. Η εντολή που έχουμε πάρει είναι να μην τους κάνουμε το χατίρι».        

Μιλώντας για το ενδεχόμενο εκλογών λέει ότι «δεν πρόκειται να αποδράσουμε ούτε να λιποψυχήσουμε απέναντι στην εχθρική συμπεριφορά των "εταίρων-δανειστών" και των συμφερόντων στης διαπλοκής. Εάν και όποτε χρειαστεί η ανανέωση της λαϊκής εντολής καθ' οιονδήποτε τρόπο, να είστε σίγουροι ότι θα το πράξουμε».         

Αναφερόμενος στα σενάρια για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας είναι κατηγορηματικός. «Ξεχάστε το. Αυτό το ενδεχόμενο δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση. Το τονίζω κατηγορηματικά. Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει όλες τις ευθύνες που της αναλογούν από τη στήριξη, τη συναίνεση ή και την απλή ανοχή που έχει στη σημερινή κοινωνική-πολιτική πλειοψηφία της χώρας».   

Απαντώντας στο κατά πόσο μπορεί να γίνει αποδεκτή μια επώδυνη συμφωνία, παραδέχεται ότι «είναι σαφές ότι μία έντιμη συμφωνία που θα έχει τον ορίζοντα της οικονομικής βιωσιμότητας και την ταυτόχρονη επίλυση του μέγιστου θέματος του χρέους, θα εμπεριέχει και μέτρα τα οποία βεβαίως και δεν είναι στο πρόγραμμά μας. Εάν πρόκειται να γίνουν βήματα τακτικού χαρακτήρα, να καθυστερήσουν κάποιες πολιτικές μας ή και να αναδιαταχθούν προτεραιότητες, είναι ζητήματα που θα συνυπολογίσουμε. Επισημαίνω βεβαίως, ότι ορισμένα θέματα βρίσκονται σε προτεραιότητα, έχουν αναχθεί σε κόκκινες γραμμές. Όπως για παράδειγμα, το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτερου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, η μη απομείωση μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)