to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:19 | 16.05.2018

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Η γεωπολιτική πραγματικότητα της περιοχής του Ευξείνου Πόντου διαμορφώνεται μέσα από πολλαπλές προκλήσεις

Ο πρόεδρος της Βουλής στη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων του ΟΣΕΠ στην Κωνσταντινούπολη


Την ανάγκη σύσφιξης της διακρατικής συνεργασίας των χωρών που μετέχουν στον Οργανισμό Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), αλλά και την ενίσχυση της Δημοκρατίας σε κάθε χώρα-μέλος με την προώθηση της ανοιχτής και ανεκτικής κοινωνίας, της ελευθερίας του Τύπου και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, μιλώντας σήμερα στη Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, με την ευκαιρία των 25 χρόνων από τη συγκρότησή της.

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως «σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές τοπίο, η γεωπολιτική πραγματικότητα της περιοχής του Ευξείνου Πόντου διαμορφώνεται μέσα από πολλαπλές προκλήσεις. Οι προκλήσεις αυτές απαιτούν συντονισμένες πρωτοβουλίες και δράσεις σε περιφερειακό επίπεδο».

«Η ευρύτερη περιοχή μας», υπογράμμισε,  «είναι εδώ και χρόνια το επίκεντρο πολλαπλών κρίσεων αλλά και πολλαπλών προκλήσεων για την ειρήνη, την ανάπτυξη, τη σταθερότητα και τους ενεργειακούς κόμβους που διασυνδέουν τη Ευρώπη και τις άλλες ηπείρους. Όλα αυτά απαιτούν την ενίσχυση της δημοκρατίας, της κοινωνικής και πολιτικής δημοκρατίας μέσα σε κάθε επιμέρους χώρα, της δημοκρατίας και της ισονομίας στις διακρατικές σχέσεις και την ίδια την ανάπτυξη των νέων οριζόντων για τον σημαντικό υπερεθνικό οργανισμό στον οποίο εδώ συμμετέχουμε και τον οποίο εκπροσωπούμε».

Ο κ. Βούτσης, απευθυνόμενος προς την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, υπογράμμισε πως «δημοκρατία, πρώτα απ’ όλα, σημαίνει βεβαίως ανοικτή και ανεκτική κοινωνία, ελευθερία του Τύπου σε όλες του τις μορφές, χωρίς λογοκρισία, ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, Κράτος Δικαίου και εγγυήσεις για την κατοχύρωση αυτών των δικαιωμάτων που στην εποχή μας διευρύνονται όλο και περισσότερο, καθώς διανύουμε ήδη την 4η τεχνολογική επανάσταση».

«Το Ελληνικό Κοινοβούλιο είχε πάντα ενεργό συμμετοχή στις εργασίες και δραστηριότητες της Συνέλευσης», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο Οκτώβριο θα διεξαχθεί η 52η συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών και Πολιτικών Υποθέσεων στην Καβάλα.

Ο Πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου παρέλαβε το μετάλλιο του ΟΣΕΠ, καθώς η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετείχε στον Οργανισμό Συνεργασίας των χωρών του Ευξείνου Πόντου.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του κ. Gramoz Ruci, με τον οποίο συζήτησαν τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων Ελλάδας και Αλβανίας, αλλά και της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και την προοπτική ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Καταδίκη των αιματηρών επεισοδίων στη Γάζα

Στην παρέμβαση του στη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων του ΟΣΕΠ στην Κωνσταντινούπολη, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων καταδίκασε τα αιματηρά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για λύση με τη δημιουργία δύο κρατών βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ο κ. Νικόλαος Βούτσης τόνισε χαρακτηριστικά:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη σφαγή άμαχων Παλαιστίνιων διαδηλωτών από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ. Επαναλαμβάνουμε την πάγια και ομόφωνη θέση για ειρήνη, για αποδοκιμασία και αποφυγή ενεργειών που υπονομεύουν τη λύση των δύο ισότιμων κρατών στην περιοχή,  ενεργειών όπως είναι αυτή της μονομερούς κατοχύρωσης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Η θέση μας για ειρήνη και λύση του Παλαιστινιακού στηρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών του ΟΗΕ και βέβαια από την κοινή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, της οποίας είμαστε μέλη και δεσμευόμαστε από τις αποφάσεις της. Η υποκρισία και ο κυνισμός με θύματα λαούς της περιοχής πρέπει να ηττηθούν. Να εργαστούμε όλοι, ειλικρινά, για ειρήνη και τήρηση του διεθνούς Δικαίου».

«Η Ελλάδα απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών»

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κλήθηκε να σχολιάσει σε κρατικό κανάλι της Τουρκίας τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και εξέφρασε την ανάγκη να εργάζονται συστηματικά και οι δύο πλευρές, χωρίς προκλήσεις, αμφισβητήσεις και δημιουργία τριβών και προβλημάτων. Τόνισε δε, ότι η Ελλάδα απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται, χωρίς να τους έχει αποδοθεί κατηγορία, στις φυλακές Αδριανούπολης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)