to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:04 | 20.10.2017

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Η ελληνοβουλγαρική φιλία αποδεικνύει ότι η υπέρβαση των εθνικισμών και η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, συνεργασίας και φιλίας είναι δυνατή

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης της Βουλγαρίας


«Η ελληνοβουλγαρική φιλία αποδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι, ακόμα και στα πολύπαθα Βαλκάνια, η υπέρβαση των εθνικισμών και η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, συνεργασίας και φιλίας είναι δυνατή, όταν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας της Εθνοσυνέλευσης της Βουλγαρίας, σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη γειτονική χώρα, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του, Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, κ. Ντιμίτερ Γκλάβτσεβ.

Ο κ. Βούτσης επισήμανε πως μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε., για την οποία η Ελλάδα εργάστηκε εντατικά, ξεκίνησε μια νέα φάση στις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις, οι οποίες πλέον «αποτελούν την κινητήρια δύναμη όχι μόνο της ενδοβαλκανικής συνεργασίας, αλλά και της κοινής προσπάθειάς μας να τοποθετήσουμε και πάλι τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Τόνισε δε ότι πρέπει «να εργαστούμε από κοινού για να μη μετασχηματιστεί η Ε.Ε. σε τυπική ένωση ομόκεντρων κύκλων ή περιφερειακών ενώσεων κρατών ως ειδικές ‘‘οικονομικές ζώνες’’ με μόνιμες ανισότητες και κοινωνικές αποκλίσεις».

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι κοινός στόχος των δύο χωρών είναι «να συνεργαστούν στενά για κοινά αναπτυξιακά έργα σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι οι μεταφορές και η ενέργεια». «Έργα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΠ, ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου IGB, ο κάθετος διάδρομος Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας και οι σιδηροδρομικές διασυνδέσεις θα είναι αμοιβαία ευεργετικά για τις οικονομίες των χωρών μας και θα ενισχύσουν την επικοινωνία μεταξύ των λαών μας» τόνισε ο κ. Βούτσης. Αναφέρθηκε, επίσης, στην επικείμενη βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την άσκηση της οποίας –όπως διαβεβαίωσε– η Ελλάδα και οι Έλληνες βουλευτές θα σταθούν αρωγοί στο πλευρό της Βουλγαρίας, παρέχοντας κάθε δυνατή στήριξη.

Ακολούθησε συνάντηση του Προέδρου του ελληνικού Κοινοβουλίου με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βουλγαρίας, κ. Ντιμίτερ Γκλάβτσεβ.

Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής της Εθνοσυνέλευσης της Βουλγαρίας, κ. Τζέμα Γκροζντάνοβα, οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας Ελλάδας-Βουλγαρίας και Βουλγαρίας-Ελλάδας, κ. κ. Παναγιώτα Δριτσέλη και Ντανιέλα Σαβεκλίεβα, η κ. Κωνσταντίνα Κούνεβα, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρέσβης ε.τ. κ. Σπύρος Θεοχαρόπουλος, Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής, καθώς και ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Βουλγαρία, κ. Γρηγόριος Βασιλοκωνσταντάκης. 

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ξεναγήθηκε στο Ναό-Μνημείο Αλεξάνδρου Νιέφσκι.

Εντός της ημέρας θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, κ. Ρούμεν Ράντεβ, και με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Τομισλάβ Ντόντσεβ.

Εξάλλου, χθες βράδυ, ο κ. Βούτσης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία, στη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε στην ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία ο Πρέσβης της χώρας μας στη Σόφια.

Ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων στην Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι βουλευτές,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση που μου απευθύνατε να επισκεφτώ την όμορφη χώρα σας και για την εγκάρδια φιλοξενία σας. Κυρίως, όμως, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε, δίνοντάς μου την ευκαιρία να απευθυνθώ σήμερα στην Εθνοσυνέλευσή σας. Στο κοινοβούλιο της Βουλγαρίας, όπως συμβαίνει σε κάθε δημοκρατική χώρα, χτυπάει η καρδιά της βουλγαρικής δημοκρατίας: εδώ υιοθετούνται τα νομοθετήματα που είναι κρίσιμα για την πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας, εδώ εμπεδώνεται το κράτος δικαίου, εδώ ελέγχεται και λογοδοτεί η εκτελεστική εξουσία.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Η ελληνοβουλγαρική φιλία αποδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι ακόμα και στα πολύπαθα Βαλκάνια η υπέρβαση των εθνικισμών και η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, συνεργασίας και φιλίας είναι δυνατή, όταν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση. Η Ελλάδα και η Βουλγαρία, δυο γειτονικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με μακραίωνη ιστορία και ισχυρούς πολιτισμούς, συχνά, ακόμα και στο όχι τόσο μακρινό παρελθόν, είχαν αντιτιθέμενα συμφέροντα, αντικρουόμενες διεκδικήσεις, βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα και πολέμησαν η μία ενάντια στην άλλη. Η συνειδητοποίηση, ωστόσο, της ανάγκης για πρόοδο στις σχέσεις μας, με κύριο στόχο τη διαφύλαξη της σταθερότητας στην περιοχή μας και την ευημερία των λαών μας, ήρθε πολύ νωρίς. Ακολούθησαν πολλά χρόνια κατά τα οποία, με συνέπεια και προσπάθεια, οι σχέσεις μας εμβαθύνθηκαν. Η ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ, για την οποία η Ελλάδα εργάστηκε εντατικά, σηματοδότησε μια νέα φάση στις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις, οι οποίες πλέον έχουν θετικό αντίκτυπο σε όλη την περιοχή.

Έτσι, σήμερα πλέον οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις αποτελούν την κινητήρια δύναμη όχι μόνο της ενδο-βαλκανικής συνεργασίας, αλλά και της κοινής προσπάθειάς μας να τοποθετήσουμε και πάλι τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελλάδα και Βουλγαρία έχουν συγκροτήσει δυναμικά σχήματα περιφερειακής συνεργασίας. Τα σχήματα αυτά σέβονται το πλαίσιο της ΕΕ, ενισχύουν την κοινοτική αλληλεγγύη, επιδιώκουν την από κοινού εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων, αντίθετα με ό,τι συχνά συμβαίνει με άλλες ομάδες Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, στόχος μας είναι, λειτουργώντας μέσα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο:


 

  • να εργαστούμε για την εμπέδωση της ασφάλειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσω της υπέρβασης των εθνικιστικών προσεγγίσεων που λειτουργούν αποτρεπτικά για την πρόοδο και την ευημερία της, και να προωθήσουμε την εξεύρεση λύσεων σε περιφερειακά ζητήματα,


 

  • να διαχειριστούμε από κοινού και εποικοδομητικά το μεταναστευτικό και προσφυγικό φαινόμενο, με τρόπο σύμφωνο με την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, σεβόμενοι παράλληλα πλήρως τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών,


 

  • να συνεργαστούμε στενά για κοινά αναπτυξιακά έργα σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι οι μεταφορές και η ενέργεια. Έργα, όπως είναι ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΠ, ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου IGB, ο κάθετος διάδρομος Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας και οι σιδηροδρομικές διασυνδέσεις, θα είναι αμοιβαία ευεργετικά για τις οικονομίες των χωρών μας και θα ενισχύσουν την επικοινωνία μεταξύ των λαών μας,


 

  • να δώσουμε νέα πνοή στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης και να επαναφέρουμε στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη συζήτηση για την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. Χάρη στην εμπειρία μας ως Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούμε να παράσχουμε τεχνογνωσία στους γείτονές μας και να συνεισφέρουμε στην ταχεία πρόοδο των διαπραγματεύσεων, φυσικά χωρίς παρέκκλιση από την αρχή της αιρεσιμότητας,


 

  • να εργαστούμε από κοινού για να μην μετασχηματιστεί η Ε.Ε. σε τυπική ένωση ομόκεντρων κύκλων ή περιφερειακών ενώσεων κρατών ως ειδικές «οικονομικές ζώνες» με μόνιμες ανισότητες και κοινωνικές αποκλίσεις.

Όπως εύλογα προκύπτει από όλα αυτά, η επικείμενη βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται την κατάλληλη στιγμή ώστε να δοθεί νέα δυναμική στις επιδιώξεις μας αυτές. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός σας, Μπόικο Μπορίσοφ, η Βουλγαρική Προεδρία επιθυμεί να λειτουργήσει ως μια «Βαλκανική Προεδρία». Η ιδέα αυτή έγινε ένθερμα δεκτή από τους ηγέτες της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας και της Ελλάδας, που συναντήθηκαν πρόσφατα στη Βάρνα. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να προταθεί η διοργάνωση Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής Προεδρίας η οποία θα αφιερωθεί στους στόχους που μόλις ανέπτυξα.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Ελλάδα θα σταθεί πλάι στη Βουλγαρία κατά την άσκηση της Προεδρίας της και θα της παράσχει κάθε δυνατή υποστήριξη. Κατά την προγραμματισμένη για τα τέλη Οκτωβρίου Επίσκεψη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης στην Αθήνα, θα μας δοθεί η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων επί της ευρωπαϊκής πολιτικής, με έμφαση στα θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, καθώς και Κοινής Πολιτικής Άμυνας, τα οποία θα κληθεί να διαχειριστεί, μεταξύ άλλων, η Βουλγαρική Προεδρία. Παράλληλα, οι Έλληνες βουλευτές είναι έτοιμοι να μοιραστούν την εμπειρία που αποκόμισαν από τις παρελθούσες Ελληνικές Προεδρίες με τους Βούλγαρους συναδέλφους.

Ταυτόχρονα λοιπόν με τη γενική συζήτηση για το μέλλον και την αρχιτεκτονική της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενισχύσει τον κοινωνικό της χαρακτήρα, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να αυξήσει τη δημοκρατική της νομιμοποίηση και να προτείνει τρόπους για την ενίσχυση της σύγκλισης και της συνοχής. Μόνο με αποτελεσματικές και αξιόπιστες λύσεις στα ζητήματα αυτά θα διαφυλαχτεί η ενωμένη Ευρώπη και θα κατανικηθούν οι δυνάμεις του λαϊκισμού, της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού. Στο εγχείρημα αυτό, καθοριστικός είναι ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων, που πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

η σοβαρότητα και σημασία όλων των παραπάνω προοιωνίζονται ένα απαιτητικό έργο για τη Βουλγαρική Προεδρία. Είμαι βέβαιος, όμως, ότι η Βουλγαρία θα εργαστεί με τη δέουσα προσήλωση προς την κατεύθυνση επίλυσής τους, απορρίπτοντας τις περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταβάλλοντας προσπάθειες για μια Ευρώπη στην οποία όλα τα Κράτη Μέλη θα είναι ισότιμα και θα αποφασίζουν για τις πολιτικές που καλούνται να εφαρμόσουν, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών.

Στις προσπάθειες αυτές, η Ελλάδα είναι φίλη και αρωγός.

Σας ευχαριστώ πολύ.


 


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)