to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:49 | 11.06.2016

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Ν. Βούτσης: Δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος (βίντεο)

«Δεν υπάρχει θέμα δημοψηφίσματος για τη διαδικασία αναθεώρησης η οποία περιγράφεται με πολλή μεγάλη ακρίβεια στο ίδιο το Σύνταγμα» διευκρίνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μιλώντας το Σάββατο το πρωί στην ΕΡΤ.


 Ωστόσο υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα γνωμοδότησης του λαού μέσα από δημοψηφίσματα για επιμέρους ζητήματα.

Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης που εξελίσσονται παράλληλα αφορούν το οικονομικό-αναπτυξιακό σκέλος, τα κοινωνικά ζητήματα και τις θεσμικές τομές στη χώρα.

Υπάρχει όμως η δυνατότητα για επιμέρους θέματα –αν γίνει αυτή η επιλογή–  μέσα από τη δημόσια συζήτηση, να υπάρχει μια γνωμοδοτική κατάφαση, ή άρνηση από το λαό.

Δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όλα τα βήματα θα γίνουν με βάση το Σύνταγμα

Αναφορικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος διευκρίνισε ότι όλα τα βήματα θα γίνουν με βάση το Σύνταγμα αλλά «είναι καλό να φύγουμε από το ταμπού για τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων» καθώς πέρασαν περίπου 40 χρόνια από το βασιλικό δημοψήφισμα ως το δημοψήφισμα του καλοκαιριού.

Για σοβαρά θέματα που υπάρχουν ως ενστάσεις θα πρέπει το δημοψήφισμα να υπάρχει ως δυνατότητα της πολιτείας ανέφερε μεταξύ άλλων υποστηρίζοντας ότι πρέπει να καταρριφθεί το ταμπού ότι λειτουργεί διχαστικά.

Περιέγραψε μάλιστα θέματα που θα έχουν συμπεριληφθεί στο δημόσιο διάλογο και θα επανέλθουν όπως, το άρθρο 16 για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, η αναθεώρηση των σχέσεων των διακριτών ρόλων κράτους – Εκκλησίας.

Καθώς και επιπλέον ζητήματα που έχουν προκύψει μετά από την 6χρονη κρίση και άλλα ζητήματα, όπως η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, ή για το θέμα της αποκρατικοποίησης των νερών και της Ενέργειας, που έχει τεθεί ως όριο και από τη διεθνή εμπειρία, ή η συζήτηση για το αν πρέπει να υπάρξει, ή όχι ένα συνταγματικό δικαστήριο.

Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική, καθώς όπως είπε ξεκινάει νωρίς η πρωτοβουλία της κυβέρνησης, οπότε θα υπάρξει ο χρόνος που απαιτείται για τη διεξαγωγή της συζήτησης στη Βουλή, στο επόμενο 8μηνο περίπου, ώστε να καταγραφούν οι προτάσεις για την αναθεωρητέα ύλη και η επόμενη βουλή στα 3.5 περίπου χρόνια να είναι αναθεωρητική.

«Το μπόνους σημαίνει πιο αναλογικό εκλογικό νόμο, αλλά δεν είναι απλή αναλογική»

«Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής για το μπόνους καταθέτοντας την προσωπική του άποψη ότι αν γίνει επιλογή να υπάρχει ένα μπόνους στην πρώτη και δεύτερη κατανομή θα σημαίνει πιο αναλογικό εκλογικό νόμο, αλλά όχι απλή αναλογική.

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να πετύχει την ευρύτατη δυνατή συναίνεση, ώστε αν γίνει δυνατόν ο εκλογικός νόμος να ισχύσει και από τις επόμενες εκλογές» πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.

Η ίδια η κρίση και το τι συνέβη αυτά τα χρόνια ανέδειξε, ή καταβαράθρωσε σειρά επιχειρημάτων και αντιλήψεων που υπήρχαν εξήγησε προσθέτοντας ότι είναι αξιακό το ζήτημα της ισότιμης αντιστοίχισης της ψήφου των πολιτών.

Σε πολλά ζητήματα έχει απαντήσει η ίδια η κρίση, όπως για παράδειγμα, ότι υπάρχουν τόσα κόμματα στη Βουλή. Ενώ αναφερόμενος στο όριο του 3% για την εισαγωγή κομμάτων στη Βουλή εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει θέμα να χαμηλώσει, εκτιμώντας ότι με προσωπικά κόμματα θα δυσχεραίνονταν κατά πολύ παραπάνω το ήδη δύσκολο έργο της.

Για την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι σε αυτό το θέμα υπάρχει συμφωνία όλων των πλευρών της Βουλής, ενώ για τη χρηματοδότηση των κομμάτων υποστήριξε ότι, η κρατική επιχορήγηση θα πρέπει να αυξηθεί γιατί λόγω της κρίσης τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί.

Ο Ν. Βούτσης καλούμενος να σχολιάσει το χαμηλό επίπεδο των συζητήσεων στη Βουλή, υποστήριξε ότι πρέπει να ανέβει το επίπεδο των επιχειρημάτων και του λόγου, ενώ επέκρινε την αντικατάσταση των πολιτικών επιχειρημάτων από την αναζήτηση ατάκας καθώς και τα στημένα ραδιοφωνικά ή τηλεοπτικά επεισόδια.

Κ. Μπρεγιαννη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)